Çiftlikler, Embriyo Üretim Merkezi ile Model Projeler

Paylaş
Çiftlikler, Embriyo Üretim Merkezi ile Model Projeler Danabank ve Tosunbank
Ana faaliyet alanının en çok desteklediği yan sektör olan Hayvancılığa da büyük yatırım yapan Konya Şeker, Türkiye’nin et-süt hayvancılığında en hızlı büyüyen şirketlerindendir. Hayvancılık faaliyetlerini halen 3 ayrı çiftlikte yürüten Konya Şeker’in yeni üretim alanlarına yönelik projelendirme çalışmaları ise devam etmektedir. Süt hayvancılığına yönelik damızlıkları bünyesinde barındıran Şeker Süt Çiftliği 2006 Yılında kurulmuştur. 4.500 büyükbaş kapasiteli tesis süt verimi yüksek damızlık ırkların yetiştirildiği ve bünyesinde kurulan Embriyo Üretim Merkezi ile et-süt verimi yüksek pedigrili erkek ve dişi hayvanlardan üretilecek embriyoların transferiyle bölgede ve Türkiye’de ırk ıslahı konusunda da faaliyet gösterecektir. Yüksek verimli etçi ırkların damızlık olarak yetiştirilmesi amacıyla 2010 yılında kurulan Taşağıl Damızlık Çiftliği Angus ırkı ağırlıklıdır ve kuruluş kapasitesi 4.860 büyükbaştır.

Çiftlik bünyesine eklenmesi planlanan yeni alanlar ve diğer üretim merkezleri ile 50.000 büyükbaş damızlık kapasitesine ulaşmayı hedefleyen Konya Şeker’in bir diğer çiftlik modeli Dana Kreşidir. Üreticiler arasında uyguladığı model nedeniyle Danabank olarak adlandırılan çiftlikteki büyükbaşlar üreticilere aittir ve toplu bakımla yüksek verimi hedefleyen model bir projedir. Üreticiler büyükbaş hayvanlarını tesise teslim etmekte, üreticilere ait bu hayvanların bakımı veterinerler ve beslenme uzmanlarının nezaretinde topluca yapılmaktadır. Sağım ve şoklama ünitelerinin yer aldığı tesiste teknolojik üstünlükler sayesinde ürün kaybı yaşanmamakta toplu girdi temini ve önleyici hekimlik sayesinde girdi maliyetleri de azalmaktadır. Pazarlık gücünü de arttıran model sayesinde sütü en iyi fiyatla işleme tesislerine satan tesiste her bir büyükbaş için yapılan masraflar düşüldükten sonra kalan bakiye üreticinin hesabına yatırılmaktadır. Çumpaş A.Ş. bünyesinde kurulan tesiste 500’ü genç, 500’ü sağmal inek olmak üzere 1.000 baş hayvanın üreticiler adına bakımı gerçekleştirilmektedir.

Kreşte hayvanı bulunan çiftçilerin internet aracılığı ile kendilerine ait hayvanların bilgilerine anında ulaşabilme ve hayvanlarına ait hesapları görebilme imkânına sahip olduğu modele, bölge üreticileri yoğun ilgi göstermiş ve artan talep üzerine bu modelde çiftliklerin Konya’nın çeşitli bölgelerinde üreticilerle ortak girişim şeklinde kurulabilmesi için PANGEV A.Ş. kurulmuştur. Bölgede Danabank’ın şubeleri olarak nitelenebilecek çiftlikler kuracak olan ve kuruluşuyla birlikte ilk çiftlik yatırımını başlatan, üç çiftliği de proje aşamasında olan PANGEV’in et hayvancılığına yönelik çiftlikleri ise Tosunbank adıyla kurulacaktır.

Web Sitesi: www.cum-pas.com.tr Çiftlikler, Embriyo Üretim Merkezi ile Model Projeler Danabank ve Tosunbank Videosu İçin Tıklayınız...