Tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin olmazsa olmaz koşulu, üretime imkân verecek bir ekosistemin varlığının temini veya muhafazasıdır. Konya Şeker’in ağaçlandırma çalışmalarındaki yaklaşımı, doğaya sahip çıkmak, içinde bulunduğu çevreye değer katmaktır. Konya Şeker ağaçlandırma çalışmalarını yaparken, ağaçlandırılacak saha olarak Konya Kapalı Havzası’nın tamamını seçmiştir. Bunun nedeni ise kapalı havzanın ekolojik şartlarının ve ikliminin bütünlük arz etmesidir.
Konya Şeker ağaçlandırma çalışmaları ile küresel ısınma ve kuraklık gibi son yıllarda somut etkilerini hissettiren ve tarımsal üretim aleyhine değişen çevre şartlarını, tekrar üretici lehine etkilemeyi amaçlamıştır. Bu çerçevede öncelikli hedefini Konya nüfusu kadar fidanı toprakla buluşturmak olarak belirleyen Konya Şeker, bu hedefi kısa bir sürede gerçekleştirerek hedefini Türkiye Nüfusu kadar ağaç olarak belirlemiştir. Kendisine dinamik bir hedef belirleyen ve ülke nüfusundaki artış ile paralel olarak ağaçlandırma projesindeki hedefi de büyüyen Konya Şeker 2003 yılında başladığı ağaçlandırma çalışmaları çerçevesinde bugüne kadar 13.6 milyondan fazla ağacın dikimini gerçekleştirmiştir.
Ağaçlandırma çalışmaları çerçevesinde Konya ve çevresinde sağlı sollu 4.515 km.'lik mesafede 273 ayrı güzergâhta, Konya’yı komşu illere bağlayan yollar ile ilçe, kasaba ve köy yolarında bazı yerlerde 8-10 sıraya varan çift taraflı ağaçlandırma yapan Konya Şeker, 8.650 dekarlık alanda 64 ayrı yerde toplu ağaçlandırma yağarak orman alanları oluşturmuştur. Toplu ağaçlandırma alanlarında ekolojik ortamı iyileştirmek için bir biriyle uyumlu yaban hayvanlarını da bu alanlara salan Konya Şeker, tozlaşma için oluşturduğu ormanlara 500 kovan arı yerleştirmiştir. Diktiği ağaçları da kaderlerine terk etmeyen Konya Şeker, kendi kendilerine gelişimlerini sağlayacak düzeye gelene kadar ağaçların bakımını ve sulamasını da oluşturduğu ekiplerle yapmaktadır. Ağaçlandırmayı satıh esaslı olarak Konya Ovası’nın tamamında yapan Konya Şeker, ağaçlar sayesinde oluşacak iklimleme ile verim artışını amaçlamaktadır. Konya Şeker’in ağaçlandırma çalışmalarındaki temel amacı; çevre şartlarını üretici lehine değiştirmektir. Nitekim, bu çalışmalar ilk sonuçlarını vermeye başlamış, ağaçlar sayesinde oluşan doğal iklimleme verime yansımış ve biyolojik hayatın canlanmasıyla süne ile mücadelede önemli bir aşama kaydedilmiştir.
Konya Merkez Kampüsü içinde yer alan Konya Şeker İlköğretim Okulunu Konya’ya 1962 yılında kazandıran Konya Şeker, 2005 yılında aynı okula 14 derslikli ek bina da yaptırmıştır. Yaklaşık 1.500 öğrencisi bulunan okulun tüm ihtiyaçlarını karşılayan Konya Şeker, ihtiyaç sahibi öğrencilere de her türlü desteği vermektedir. “Ana Kız Okuldayız” kampanyasında MEB ile işbirliği yapan Konya Şeker proje çerçevesinde çoğunluğu köylerde olmak üzere 100.000’in üzerinde vatandaşımıza el uzatmıştır.
Konya Şeker’in eğitime yönelik en iddialı projesi ise fiziki ve akademik yapılanma çalışmalarını süratle yürüttüğü Konya Tarım ve Gıda Üniversitesidir. Ülkemizde bir ilk olacak olan ve ihtisas üniversitesi olarak projelendirilen bu üniversite hem üreticinin eğitiminde, hem teknolojiye erişiminde hem tarım sektörünün bilginin ilk kullanıcısı olma konumuna gelmesinde, hem de gıda ve çevre konularında bilgi ve teknoloji üretiminde önemli bir rol üstlenecektir. Bunun yanı sıra bu üniversitenin en önemli işlevlerinden birisi de gıda ve çevre konusunda ülkemizde otorite boşluğunu gidererek bilgi kirliğinin önüne geçmek olacaktır.
Tüm iştiraklerinde periyodik olarak kan bağışı kampanyaları düzenleyen Konya Şeker, Organ Bağışı Kampanyasında elde ettiği başarı nedeniyle Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye’de ilk defa sosyal sorumluluğunu yerine getirdiğine dair sertifika ile onurlandırılmıştır. Organ bağışında kurumsal katılımda %80 gibi rekor bir rakama ulaşan Konya Şeker, üretene sağlık projesiyle de köylerde sağlık taraması gerçekleştirmiş, ihtiyaç sahiplerine tıbbi malzeme temin etmiştir.
Spora destek vermek, gençlerin sportif faaliyetlere katılarak sağlıklı yetişmelerini sağlamak ve geleceğin sporcularının yetişmesine olanak sağlamak amacıyla futbol, bisiklet ve güreş branşlarında faal bir spor kulübü bulunan Konya Şeker, 2012 yılına kadar Türkiye İkinci Liginde yarışmacı takım ile de mücadele etmiştir. Konya’da gelişen genel eğilim ve Konyalı sporseverlerin talebi üzerine yarışmacı takımını profesyonel oyuncuları, alt yapıları ile birlikte Konyaspor’a devreden Konya Şeker yarışmacı takımları isim sponsorluğu ile destekleme kararı almıştır.
Bu çerçevede, Süper Lig’de mücadele eden Torku Konyaspor ile Basketbol Birinci Ligi’nde mücadele eden Torku Selçuk Üniversitesinin Torku markasıyla isim sponsorluğunu üstlenen Konya Şeker, bu ciddi değişim yaşanana kadar, altyapı takımlarında her yıl yaklaşık 1.000 gence profesyonel antrenörler nezaretinde spor eğitimi vermiştir. Altyapılara yönelik faaliyetlerini bisiklet ağırlıklı olmak üzere sürdüren Konya Şeker, ülkemizin bisiklet sporunu destekleyen sayılı kuruluşlardan biridir. Ülkemizin tek profesyonel takımı olan Konya Torku Şekerspor bisiklet takımı ile uluslararası turnuvalarda ülkemizi temsil eden Konya Şeker’in sporcuları başta Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu başta olmak üzere hemen hemen her turnuvada derece yapmaktadır.
Engellilerin ihtiyaçlarının karşılanması, özellikle kırsaldaki engelli ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere Engelliler Derneği ile işbirliği yapan Konya Şeker her yıl imkanları ölçüsünde Derneğe akülü tekerlikli sandalye yardımı yapmaktadır. Dini günler ve özel günlerde ihtiyaç sahiplerine gıda yardımları yapan Konya Şeker, deprem, sel gibi afetlerde de oluşturduğu yardım konvoyları ile ihtiyaç sahiplerine el uzatmaktadır.