Üretici ve Pancar, Patates ve Kanola Üretimiyle Refaha Kavuşacak
20 Temmuz 2009
Üretici ve Pancar, Patates ve Kanola Üretimiyle Refaha Kavuşacak
Konya Şeker’in üreticiyi kimseye muhtaç etmemek için, el birliği ve gönül birliğiyle tarım sektörünün kendi iç dinamiklerini harekete geçirerek çözümler ve yeni gelir kaynakları ürettiğini ve üstlendiği bu misyonla ülkemizin kalkınma hamlesine katkı yaparken, yarınlarımızın teminatı tarımın da ülkemiz ekonomisi içinde arzu edilen yere taşınması için çaba gösterdiğini belirten Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, “Konya Ovası artık tarımın merkezi, bir başka ifadeyle; tarımsal gelişmenin ve gelişimin, yeniliklerin öncüsü, lokomotifi olacaktır” dedi.
Konya Şeker bu yıl Konya Merkez, Altınekin, Cihanbeyli, Çumra, Seydişehir, Beyşehir ve Kulu ilçelerinde üretici tarlalarına kanola ekimi yaptırdı. Ekimi yapılan kanola tarlalarında gerçekleştirilen hasatta Avrupa ortalamalarının üzerinde verim alındı. Hasadı bölge belediye başkanları ve üreticilerle birlikte izleyen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, ülkemizin önümüzdeki yıllarda büyük gelir elde edeceği ve Anadolu şartlarında, yüksek verimli üretimi için, uygun tohum tespiti, toprak yapısı, sulama gibi konuları dikkate alarak 5 yıldır üzerinde çalıştıkları kanolanın üretimini gerçekleştirdiklerini söyleyerek, “Bizim ülkemiz büyük bir ülke. Bugün ekilebilir arazi itibariyle dünya sıralamasında önemli bir yere sahiptir. Türkiye ekilebilir tarım arazisi varlığında dünyada 13.sıradadır. Dört mevsimi eş zamanlı yaşayabilen bir ülkeyiz. Bizdeki biyolojik çeşitlilik birçok ülke ile kıyaslanamayacak zenginliktedir. Dolayısıyla da tarımsal faaliyet alanımız fevkalade geniş, üretim potansiyelimiz fevkalade yüksektir. Bizim yaptığımız bu çalışma ve diğer yatırımlarımızın amacı bu zenginliği kullanmaya ve ülkemizin üretim potansiyelini harekete geçirmeye yöneliktir. Bizim çabamız, çiftçimizin daha çok üretmesi ve bu üretimin zenginliğe, refaha dönüşmesi içindir” diye konuştu.
Anadolu’ya uygun kanola çeşidinin 5 yıl süren deneme çalışmaları sonucu ortaya çıktığını ve arazi şartlarında yapılan kanola üretimindenalınan sonuçların sevindirici olduğunu vurgulayan Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, birim alandan alınan verimin Avrupa ortalamasının üzerinde olduğunu söyledi. Birim alandan 350 ila 480 kg. arasında ürün alındığına dikkat çeken Konuk, “O zaman biz de, bugün dünyanın stratejik bir ürün olarak kabul ettiği kanolayı, stratejik bir sektör olan tarımın gelişmesi, onun ayağa kaldırılması, üreticinin alternatif bir gelir kaynağı elde etmesi ve daha çok kazanması için kullanabiliriz. Bu yeni ürünün üreticilerimizin üretim portföyüne ilave edilebilmesi ve ekiminin yaygınlaşabilmesi için her türlü gayret ve emeği sarf etmeliyiz. Bugün Almanya’nın yaklaşık 15,5 milyon dekar arazi kullanarak elde ettiği 5 milyon ton kanolayı, deneme üretimi sonuçlarına göre bizim daha az arazi kullanarak üretme imkanımız vardır. Bu şunun için önemli, biz ülke olarak takriben 3 milyar dolara yakın kaynak aktararak yağ ve yağlı tohum ithal eden bir ülkeyiz. Ve bizim bu ihtiyacı yerli üretimle karşılayabilecek potansiyelimiz vardır. Bu deneme üretimi ve bundan elde edilen sonuçlar bunun ispatıdır. İnşallah üreticilerimizle birlikte tarım sektörü olarak, ülkemizin bu ihtiyacını yerli üretimle karşılayacağız ve ülkemizi yağ ithal eden ülke konumundan yine hep birlikte çıkaracağız” şeklinde konuştu.
Anadolu insanının ve Konya çiftçisinin sırasıyla şeker pancarı ve patatesten sonra kanolayla da yüksek gelir elde edeceğini ve bu üründe de sözleşmeli ekim yapılacağını belirten Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, kanola hasadına katılan üreticilerin alkışları arasında açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Bakın çok net söylüyorum. Tarımla iştigal edenler 3.sınıf vatandaş muamelesi görmeyecektir. Tarım bu ülke de bir başkasına yükmüş gibi, ekonominin kamburuymuş gibi algılanmayacaktır. Bizim bütün çalışmalarımız bunun içindir. Bugün Konya Şeker sadece ülke sathında değil, dünyada da ilgiyle izlenen, herkesin hayranlıkla takip ettiği bir kuruluş haline gelmiştir. Artık, Konya Şeker yerel ölçekten çıkmış, ulusal ölçeğin de ötesinde küresel ölçekte hak ettiği yeri almış bir kuruluştur.
Konya Şeker bu sıçramayı laf üreterek yapmamıştır. Dünya sizin üzerinize gözlerini dikti ve tesisleriniz ile modelinizi incelemeye aldıysa bunun sebebi yapılan işlerdir. Konya Şeker hinterlandında beş on yıl öncesine göre çiftçinin daha çok ekebilmesi, daha çok üretebilmesidir. Konya Şeker yaptığı yatırımlarla bunun altyapısını hazırladı. Ve daha çok üretim için yeni projeler üretiyor, yerel ölçekten küresel ölçeğe sıçrama bundan, ilgi bundan. Ve biz sorumluluklarımızı biliyoruz. Hedefimizi de biliyoruz. Hepimizin, çocuklarımızın, istikbalimizin geleceği adına bu ve buna benzer çalışmaları yapma konusunda kararlıyız. Ve bu karalılığımız dün ve bugün olduğu gibi yarınlarda da lafta kalmayacak. Sizin daha çok ekip, biçebilmeniz için zahmeti biz üstleneceğiz, daha çok proje üreteceğiz. Ve inşallah bu çabaların sonucunu daha çok alacağız, hem kendimiz kazanacağız, hem de ülkemize kazandıracağız. Bugün burada hasadını gerçekleştirdiğimiz kanolanın öncelikle Konya’mıza ve sonra ülkemize, daha sonra da bütün üretenlerimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.”
Üreticiler Umutlandı
Konya Şeker tarafından gerçekleştirilen ve her yıl değişik bölgelerdeki üretici tarlalarında sürdürülen kanola ekimini ve hasadını yakından takip eden üreticiler, hasad sonrası birim alandan alınan verimin Avrupa ortalamalarının üzerinde çıkması nedeniyle bir hayli umutlandılar.
Kanola bitkisini Konya Şeker sayesinde tanıdıklarını ve hem ekimini, hem de hasadını birebir izlediklerini söyleyen üreticiler, fazla masrafı olmayan kanolayı kendilerine daha fazla gelir sağlayacak bir ürün olarak gördüklerini belirttiler ve önümüzdeki yıllarda Konya Şeker’in de desteğiyle kanola üretimine geçeceklerini söylediler.