Haberler

Paylaş

Traktörlerin Depolarını Yine Konya Şeker Doldurdu

12 Temmuz 2013
Konya Şeker, 24,1 milyon lira tutarındaki 5,8 milyon litrelik motorin desteğini de bugün itibariyle dağıtmaya başladı.

Türk tarımının ve tarımsal sanayinin lokomotif kurumlarından Konya Şeker, yatırımlarının yanı sıra üreticilere olan desteğini de aralıksız sürdürüyor. Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’un talimatıyla iki hafta önce üreticilere hasat öncesi 29,4 milyon lira tutarında nakdi avans desteği veren Konya Şeker, 24,1 milyon lira tutarındaki 5,8 milyon litrelik motorin desteğini de bugün itibariyle dağıtmaya başladı. Pancar üreticilerinin yanı sıra patates üreticilerini de unutmayan ve sözleşmeli patates ekimi yapan üreticilerine de 1,3 milyon liralık nakit avans desteği veren Konya Şeker’in, motorin avansı ile birlikte son 15 gün içinde üreticiye verdiği avans miktarı 54,8 milyon liraya ulaştı.

Bugün dağıtımına başlanan mazot avansı ile birlikte 2013-14 kampanya döneminde Konya Şeker üreticisine 66.5milyon lirası ayni, 109.4 milyon lirası da nakdi avans olmak üzere toplamda 175,9 milyon liralık avans desteği miktarına ulaşırken, Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, üreticilere ve üretime desteğin birinci öncelikleri olduğunu söyledi.

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, üretimde sürekliliğin sağlanması ve üreticilerin refah seviyesinin yükseltilebilmesi için tarımsal ürünün ve üreticinin daha üretim aşamasında desteklenmesinin en az tarımsal sanayi yatırımları kadar önemli olduğunu belirterek, kurumun avans sistemini aksatmadan uygulayarak, üreticinin tarımsal üretim faaliyetlerini olumsuz etkileyecek herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmamasını sağlamayı amaçladığını, tarlada üretmek için kimsenin namerde muhtaç olmaması için çabaladığını vurguladı. Konya Ovası’nda üreticinin ürettiği her üründen daha çok kazanması ve bölge üreticisinin daha çok üretebilmesi için yatırım yaptıklarını, avans desteğiyle de üreticinin tarlaya tohumu atmasından itibaren kazancını korumak için ortam hazırladıklarını bildiren Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk avans dağıtımı ile ilgili yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi; “Konya Şeker’in son 15 günde üreticiye verdiği destek bugün dağıtımına başladığımız motorin avansı ile birlikte 54 milyon lirayı aşacak. Toplamda da 175,9 milyon lira bir avans ödemesi rakamına ulaşacağız. Konya Şeker, varlık sebebi üretici ve tarımsal üretim olan bir kurumdur. Bu yüzden üreticilere her ortamda, her türlü ekonomik desteği vermek bizim birinci önceliğimizdir. Bizim asli görevimiz üreticinin ayakta durmasını sağlayacak projeleri ortaya koymak, üreticilerin üretimini yaptığı ürünlerin pazarlanacağı tarımsal sanayi yatırımlarını yapmak ve üreticilerin zorlanmaması için de ekonomik destek vermektir. Biz bu görevimizi eksik aksak ya da destekliyormuş gibi yaparak değil üretime ve üreticiye tam destek şeklinde yerine getirmeye gayret ediyoruz. Yaptığımız katkıyla da üreticimizi mutlu edebiliyorsak bu bizim için en büyük huzur ve mutluluk kaynağıdır.”

Üreticiyi tefeciye asla ezdirmeyeceklerinin altını çizen Konuk; “Çiftçimiz tarlada işlerini yapmak için motorini, motorinin parasını nereden bulacağım derdinden kurtuluyor. Aldığı motorine gelecek zamlardan da bizim üreticiniz etkilenmeyecek. Onları ne piyasaya ne de tefecilere ezdirmemekte kararlıyız. Motorin parası için onların kimsenin önünde boyun bükmesine müsaade etmedik, etmeyeceğiz. Tarım sektöründe gelişmiş ekonomilerle rekabet etmek istiyorsak bunun ön koşulu üreticinin ve üretimin desteklenmesidir” dedi.

Konya Şeker olarak bugüne kadar üreticileri sahipsiz ve desteksiz bırakmadıklarını belirten Konuk; “Bizim desteğimiz tohum tarlaya atılmadan başlıyor ve hasattan sonra da devam ediyor. Biz üreticiyi desteklemenin üretime sahip çıkmak anlamına geldiğini idrak etmiş bir şirketiz. Bunun neticesinde de Konya Şeker hinterlandında bir yandan tarımsal üretim çeşidi ve hacmi sürekli artarken öte yandan da yapılan yatırımlarla tarımsal sanayinin gelişmesine katkı veriyor, doğrudan ve dolaylı istihdamı istikrarlı bir şekilde artırıyoruz. Ülke ekonomisine katkı yaparken, ürettiğimiz katma değerle çiftçi refahının yükselmesine hizmet ediyoruz. Yani sözün özü hem ürettik, hem ürettirdik, hem destekledik hem de ürettiğimiz katma değerle refah sağladık” şeklinde konuştu.