RECEP KONUK, KONYA’DAN ÇİN’E İHRACAT İÇİN EL SIKIŞTI, ENERJİDE İŞBİRLİĞİ İÇİN ADIM ATTI
15 Nisan 2012
Çin’e 5 Günlük Resmi Ziyaret Gerçekleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Beraberindeki İşadamlarına, “Çin ile Ticarette Açığı Kapatalım” Dedi;
27 Yıl Aradan Sonra Çin’e 6 Bakan, 1 Genel Başkan Yardımcısı, 60 Gazeteci ve 300 İşadamı ile 5 Günlük Resmi Ziyaret Gerçekleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çin ile Türkiye Arasındaki 25 Milyar Dolarlık Ticaret Hacmindeki Türkiye Aleyhine Dengesizliğe Dikkat Çekti ve Bu Açığın Kapatılmasını İsteyerek, iki ülkenin 2015 yılında 50, 2020 yılında 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmayı hedeflediğini vurguladı.
Başbakan Erdoğan ve Beraberindeki Heyet Çin Ziyaretine Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nden başlarken, heyette yer alan işadamları Urumçi, Pekin ve Şangay’da Çinli yatırımcılarla görüştü. Başbakan Erdoğan’a gezisinde Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik eşlik etti
Dışişleri Bakanı Prof.Dr. Ahmet Davutoğlu’nun, Suriye’deki çatışmaların şiddetlenmesi, sınırlardaki hareketlilik ile ülkemize gelen sığınmacı sayısının artması üzerine, gelişmeleri yakından takip etmek ve sorunun çözümü için uluslararası müzakereler ile diplomasi trafiğini hızlandırmak için yarıda keserek Türkiye’ye döndüğü Başbakan Erdoğan’ın Çin gezisi, Türk Heyetine Uygur Türklerinin yoğun sevgi gösterisi ile başlarken, özellikle iki ülke arasında enerji konusunda atılan somut adımlar ve ticaret hacminin arttırılması için yapılan anlaşmalarla devam etti.
Başbakan Erdoğan, Çin'e gerçekleştirdiği resmi ziyaretin son gününde Şanghay'daki Shangri-La Oteli'nde Çin'li yatırım şirketlerinin yöneticileriyle bir araya geldi. Türkiye’nin ekonomisini, yatırım ortamını ve 2023 yılı hedeflerini anlatan Başbakan Erdoğan, yeni teşvik sistemi hakkında da Çinli yöneticilere ve yatırımcılara bilgi verdi. 2011 yılında gerçekleşen % 8,5’luk ekonomik büyüme ile kişi başı gelirin 10 bin 444 dolara ulaştığına vurgu yapan Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin istikrarlı ve güçlü ekonomik ortamının şirketler için önemli fırsatlar sunduğunu ifade etti.
Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun 2010 yılında Türkiye'ye yaptığı ziyarette, dış ticaret hacmini 2015 yılında 50 milyar dolara, 2020 yılında da 100 milyar dolara çıkarma hedefi koyduğunu hatırlatan Erdoğan, mevcut ticaret hacmimizin 25 milyar dolar olduğunu, 2015 ve 2020'de bu hedefleri yakalayacağımıza inandığını belirtti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin Türkiye aleyhine bir dengesizlik içerdiğini ifade eden Erdoğan, bu açığı kapatmak zorunda olduğumuzu kaydederken, Çin'in yurt dışında yaptığı yatırımlarda da Türkiye'den yeterince istifade etmediğine dikkat çekti.
Başbakan Erdoğan’ın gerçekleştirdiği 5 günlük Çin Ziyaretine katılan ve Çinli yatırımcıların yanı sıra Çin’de etkin bir iş hacmi ve potansiyeline sahip Türk işadamları ve firmaları ile de görüşmeler gerçekleştiren Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Çin’in hem büyük bir üretici dolayısıyla ihracatçı hem de büyük bir tüketici dolayısıyla ithalatçı olduğunu belirterek, şunları söyledi;
“Sayın Başbakanımızın Çin’e gerçekleştirdiği ziyaret heyette yer alan biz işadamları için hem moral motivasyon hem de ticari anlamda son derece yararlı bir seyahat oldu. Öncelikle şunu söylemek istiyorum, Türkiye geleceğe çok daha umutlu bakabilir. Biz bu seyahatte onu gördük. Türkiye’nin dünya milletler ailesi arasında büyüklüğü, kudreti, gücü, etkinliği ve Anadolu coğrafyasının çok daha ötesine taşan manevi coğrafyası, kültürel etki alanı bu tür gezilerde çok daha net ortaya çıkıyor. Çin ziyaretimizin ilk durağı olan Urumçi sokaklarının gösterilen sıcaklık, ilgi alaka açısından ülkemizden bir farkı yoktu. Uygur Türkleri Anadolu’dan gelen kardeşlerini kucaklama konusunda bir biri ile yarıştı. Tarihin ve olayların coğrafi anlamda koyduğu mesafenin hem kültür olarak hem de manevi bağlar ve değerler açısından Anadolu ile Sincan arasında olmadığını gördük. Bu moral motivasyonu üst düzeye çıkaran ve kardeşlerimizle buluştuğumuz, kucaklaştığımız, Konyalı hemşehrilerimizin selam ve sevgilerini iletme fırsatı bulduğumuz Uygur Özerk Bölgesine yaptığımız ziyaretin olumlu havası hem Pekin hem de Şangay’daki ticari görüşmelerimize de yansıdı ve seyahatten son derece olumlu neticeler, somut sonuçlar aldık. Sayın Başbakanımız biz işadamlarına Çin ile Türkiye arasındaki ticarette ülkemizin ithalatçı pozisyonunun ağır bastığına dikkat çekerek, Türkiye aleyhine olan bu ticaret açığının kapatılması ve Çin’e ihracatımızın arttırılması konusunda görev düştüğünü, gayret beklediğini söyledi. İşadamları olarak bizler de Sayın Başbakanımızın ve hükümetimizin açtığı bu fırsat kapısını değerlendirmeye gayret ettik.
Bu çerçevede Konya Şeker olarak biz bu seyahatte iki alanda somut ilerleme kaydettik. Biri Çin’e gıda ürünleri ihracatı, diğeri enerji sektöründe Çin ile teknolojik işbirliği. Çin dünyanın en büyük üretici ülkelerinden biri ve dünyanın son dönemde ihracatını en çok arttıran ülkesi. Ancak bu Çin’in bir yönü. Çin’in diğer özelliği ise büyük bir nüfusa sahip ve bu büyük nüfusun gelir seviyesi her geçen gün artıyor. Yani tüketim alışkanlıkları değişiyor, özellikle gıda ürünlerine ihtiyacı artıyor ve geleneksel gıda ürünlerinin dışında yeni tanıdıkları gıdalara olan talepleri patlama noktasında büyüyor. Üstelik de bu devasa nüfusun bu taleplerine süratle cevap verebilecek bir arazi ve tarımsal üretim alt yapısı bu ülkede yok. Bizim bu seyahatte ilk tespitimiz bu oldu ve müzakerelerimizi de bu çerçevede şekillendirdik. Hem Çinli yatırımcılar hem de Çin’de hızlı tüketim malları dağıtımında önemli mesafeler almış, iş potansiyeli yüksek Türk işadamları ve firmaları ile yaptığımız görüşmelerde de önemli mesafeler kat ettik, sonuç aldık. Mesela Çin pazarında çikolata, şekerli mamuller, bisküvi, kek, gofret ve unlu mamuller ile yine bizim üretim portföyümüzde olan dondurulmuş patatese, bu sene üretimine başlayacağımız et ve süt ürünlerine büyük bir talep var ve pazar henüz açık pozisyonda yani doymamış durumda. Bu büyük pazara Konya şeker’in ve Konya Şeker ürünlerinin girmesi için ön görüşmeleri tamamladık. Kısa süre sonra bunun teknik detaylarının da tamamlanacağını ve Konya’dan Çin’e gıda ürünleri ihracatına başlayacağımızı umuyorum. Bir diğer ilerleme kaydettiğimiz alan enerji sektöründe Çinli enerji devi firmalarla teknolojik işbirliği konusunda oldu. Konya Şeker’in ilgi alanında olan enerji sektöründe yeni projelerimiz için yeni teknolojileri tanıma fırsatı bulduk, gerçekleştirmeyi düşündüğümüz termik santral projesi için teknolojik işbirliği konusunda son derece verimli görüşmeler yaptık.
Tamda bu noktada, hem Konya Şeker olarak bizim hem de Sayın Başbakanımızın heyetinde yer alan işadamlarının Çinli yatırımcılarla müzakerelerde hızlı ilerlemesini, somut neticeler almasını sağlayan hususun hükümetimizin yakın ilgisi olduğunu özellikle belirtmeliyim. Sayın Başbakanımıza seyahatinde eşlik eden Sayın Bakanlarımız sektörel görüşmelerde, Çinli yatırımcılarla görüşmelerimizde bire bir destek oldular, her ayrıntı ile her detay ile ilgilendiler, çözüm ve işbirliği ortamının oluşması için siyasi ağırlıklarını kullandılar. Bu çerçevede gezisini Suriye sınırında yaşanan hareketlilik nedeniyle olaylara müdahale etmek ve süreci bizzat yönetmek için yarıda keserek ülkemize dönen Dışişleri Bakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’na Çin’den dönene kadar hem Konya’dan Çin’e ihracat imkânlarını değerlendirebilmemiz hem de Çinli yatırımcıların Konya’da ve ülkemizde yatırım yapmaları konusunda gösterdiği gayret, araladığı müzakere kapıları nedeniyle teşekkür ediyorum. Aynı şekilde Enerji Bakanımız Sayın Taner Yıldız’ın Çin’in enerji devleriyle enerjide teknolojik işbirliği konusunda doğru muhatapları bulmamız için yaptığı yardımları, Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan’ın Konya’dan Çin’e gıda ürünleri ihracatı için el sıkışabileceğimiz noktaya ulaşmamız için gösterdiği gayreti, Çinli muhataplarımızla yürüttüğümüz müzakerlerde Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay’ın, Başbakan Yardımcımız Sayın Bekir Bozdağ’ın birebir destekleri ticari görüşmelerin sonuçlarının hızlı alınmasını sağladı. Sayın Başbakanımız da günlük olarak biz işadamlarından kaydettiğimiz ilerlemenin bilgilerini istedi ve sıkıntılı ilerleyen süreçlerin ülkemiz lehine aşılmasını sağladı. Bu destek işadamlarımızın Çin ile ticaret hacmimizi genişletebilmesi ve Çin ile ticarette ülkemiz aleyhine olan açığın kapatılması için ihracatımızı arttırabilmemiz konusunda somut adımlar atabilmelerine vesile oldu. İnşallah son derece verimli geçen bu ziyaretin dış ticaretimiz ve yatırımlar açısından neticelerini hem Konya Şeker olarak hem de ülke ekonomisi olarak kısa süre sonra almaya başlarız.”