Recep KONUK Dev Projeyi Anlattı
09 Aralık 2011
Konya Şeker A.Ş. tarafından Konya'da temeli atılan, günde 4 bin 200 hayvan kesim kapasiteli Panagro Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi'nin ülke genelinde taze et ihtiyacının yaklaşık yüzde 15'ini tek başına karşılayabilecek üretim kapasitesine sahip olacağı bildirildi.
Konya Şeker A.Ş. tarafından Konya'da temeli atılan, günde 4 bin 200 hayvan kesim kapasiteli Panagro Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi'nin ülke genelinde taze et ihtiyacının yaklaşık yüzde 15'ini tek başına karşılayabilecek üretim kapasitesine sahip olacağı bildirildi.
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, yaptığı açıklamada, Panagro Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi'nin inşaatının merkez Meram ilçesine bağlı Kaşınhanı Mahallesi'nde devam ettiğini söyledi.
Et-Süt Entegre Gıda Kompleksinde et ürünleri ünitesinin Mayıs 2012'de, süt ürünleri ünitesinin ise Temmuz 2012'de faaliyete geçeceğini ifade eden Konuk, tesisin, birçok özelliğiyle benzer üretim tesislerinden ayrışacağını dile getirdi.
Tesisin, sahip olacağı teknolojik üstünlüklerin yanı sıra, üretim ve ürün kalitesiyle sektörün öncüsü olacağını belirten Konuk, tesisin, dünyanın en iyi et ve süt ırkı hayvanlarını bünyesinde barındıran 50 bin başlık büyük ölçekli bir çiftlik ve üreticilere ait hayvanların toplu bakımının yapılacağı 500 ve 1000'er başlık orta ölçekli ''Danabank'' ve ''Tosunbank'' ismini verdikleri orta ölçekli çiftliklerle rakiplerinden ayrıldığını bildirdi.
-''Hayvan varlığındaki artış tetiklenecek''-
Tesisin, ülke genelinde taze et ihtiyacının yaklaşık yüzde 15'ini tek başına karşılayabilecek üretim kapasitesine sahip olacağının altını çizen Konuk, tesisin ve tesisin üretim sürecinin devreye girmesiyle ülkede hayvan varlığında hissedilir bir artışın da tetikleneceğini, arzu edilen seviyeye ulaşılmasıyla birlikte et ve süt ürünleri fiyatlarının konjonktüre göre dalgalanmayacağını açıkladı.
Tesisler ile birlikte planlanan et ve süt temin organizasyonu sayesinde Türkiye'nin daha az hayvan ve daha az karkas et ithal edeceğini savunan Konuk, şunları kaydetti:
''Bu tesisin üretim organizasyonu, tarlaya atılan tohumla başlayıp, hasatla devam eden sürecin, hayvanın metabolizmasında süte, ete dönüştüğü, sütün sağılıp fabrikaya ulaştırıldığı, orada işlenip mamul ürüne ve o ürünün de tüketiciye ulaştırıldığı tüm üretim ve tüketim zincirini kapsıyor. Bu projenin içinde hayvancılığın geliştirilmesi var. Irk ıslahı ve verimli ırkların üreticiye kazandırılması var. En önemlisi de bölge hayvancılığı geliştirilirken ülke insanını ulaşılabilir fiyatlarla kaliteli sağlıklı ve doğallığından endişe etmeyeceği et ve süt ürünleri ile buluşturma hedefi var.''
-''En son teknoloji kullanılacak''-
Tesislerin, gıda kategorisinde 250 milyon lira ile tek seferde en büyük yatırım olduğunu anlatan Konuk, şöyle devam etti:
''Aynı kampüste et ve süt ürünleri üreten dünyanın en büyük üretim kapasiteli tesisini ülkemize kazandırmanın onurunu yaşıyoruz. Ancak, bu tesis sektöründe dünyanın en büyük üretim kapasiteli tesisi olmakla kalmayacak, çiftlikleri ve sözleşmeli üreticileri ile birlikte geriye doğru entegrasyonda da dünyanın en büyük organizasyonu olma özelliğine sahip olacak. Tesislerde Türkiye ve dünyadaki en son teknoloji, en yeni proses ve paketleme makinaları, akıllı üretim sistemleri, tek panelde tüm fabrika yönetimi, akıllı havalandırma sistemi, akıllı soğutma sistemi, parmak izi geçiş ve güvenlik sistemleri kullanılacak. Clean ve ultra clean proses paketleme sistemleri ile Türkiye'nin hijyen standardı en yüksek tesisi olacak. El değmeden beyaz peynir üretimi, termininizasyonla katkısız süt ürünleri üretimi gerçekleştirilecek.''