Haberler

Paylaş

Recep Konuk, Dev Projelerini Anlattı

27 Şubat 2011
PANKOBİRLİK Genel Başkanı, Anadolu Birlik (AB) Holding ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, 2 milyar dolarlık bir termik santral kurmayı planladıklarını söyledi. Konuk, ''Konya Şeker ve AB Holding'in Ulusal Basınla Buluşma Toplantısı''nda Konya Şeker tesislerinde gazetecilere, Konya Şeker'in mevcut ve yeni yatırımlarını, yaşanan değişim ve gelişimi anlatarak, ''Küresel bir vizyonla küresel bir güç haline gelen, tek başına Türkiye'nin şeker ihtiyacının yüzde 25'ini karşılayan, sübvansiyona ihtiyaç duymadan kendi ayakları üzerinde duran Konya Şeker, bozkırda bir tarım ve sanayi holdingi olarak yükseldi'' dedi.

Son 11 Yılda 650 Milyon Dolarlık Yatırım Yaptık
Konya Şeker'in kuruluş sürecini başlatan ilk adımın 1952 yılında atıldığını ifade eden Konuk, ''Bugün, 10 milyon lira sermaye ile kurulan bir şeker fabrikasından, fabrikalar ve üretim tesisleri demetine ulaşan bir Konya Şeker var. Biz Konya Şeker'e göreve geldiğimizde ve Çumra Şeker Fabrikasını yapmaya karar verdiğimizde 40 milyon dolar borcu vardı. Eksi 40 milyon dolardan son 11 yılda 650 milyon dolarlık yatırım yaptık. Bu yıl sonu itibariyle 150 milyon dolarlık yatırımı tamamlarsak 800 milyon dolar yatırım yapmış olacağız.

Bugün oluşan 550 milyon liralık sermaye ve son 11 yılda gerçekleştirilen 650 milyon dolarlık yatırımı ile Konya Şeker, 11 yıllık bu dönemde yüzde bin 708 büyüme sağlayarak, aktif büyümesini yüzde bin 460 oranında, karlılığını yüzde 53,8 oranında artırdı. Konya Şeker, dünyanın en modern ikinci fabrikasıyla, 21 üretim tesisiyle alanında küresel bir oyuncu haline geldi'' diye konuştu.

''Göreve geldiğimizde çıkış kaynağımız, hareket noktamız tasarruf olmuştur'' diye konuşan Konuk, ilk yatırımların sağlanan 180 milyon dolarlık tasarrufla gerçekleştirildiğini, en büyük gücü çiftçilerden aldıklarını ve kendilerine destek veren üreticilerle birlikte büyümeye devam edeceklerini vurguladı.

Çiftçi Holding Kurdu
Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin ortakları ve sermaye yapısı itibariyle bir çiftçi kuruluşu olduğunu belirten Konuk, şunları kaydetti: ''Konya Şeker'in 56 bin üyesi var. Ortaklık yapısının kendisine yüklediği sorumluluk gereği üretim tercihleri ve faaliyet alanları da ona göre şekillenmektedir. Konya Şeker'in öncelikli hedefi, tarımsal üretimin sürdürülebilirliliğini ve sürekliliğini sağlamaktır ve ana faaliyet konusu şeker üretimidir. Sektörde 25 fabrikalı Türk Şeker'den sonra ikinci büyük üretici konumundaki Konya Şeker, Konya ve Çumra'da faaliyet gösteren iki fabrikasıyla Türkiye'deki pancar şekeri üretiminin (Türkiye'de kamu ve özel sektöre ait toplam 33 Şeker fabrikası mevcuttur) yaklaşık dörtte birini gerçekleştirmektedir.

Konya Şeker, gerçekleştirdiği diğer ticari faaliyetleriyle üreticilerden oluşan sermayedarlarının refahını artırmaya yönelik yatırımlar yapmaktadır. Konya Şeker'in yatırımlarını yaparken öncelikli hedefi her zaman tarımsal üretimin sürekliliğini ve sürdürülebilirliğini sağlayacak tarımsal sanayi tesislerini faaliyete geçirmek ve ülke ekonomisine kazandırmaktır. Bunların yanı sıra tarımsal altyapının geliştirilmesi yeni ve modern tarım teknik ve teknolojilerinin de ülkemiz üreticilerince kullanılması için çaba sarf etmektedir.

Konya Şeker, ürün portföyünün artması ve faaliyet alanı olarak yeni sektörlerde yer alması nedeniyle yeni bir yönetim yapılanmasına ihtiyaç duydu ve holding yönetim yapısını kurarak işletmelerini Anadolu Birlik Çatısı altında birleştirdi. Bu güzel bir olay. Çiftçi holding kurmuştur ve fevkalade başarılıdır.''

Konya Şeker'in dün bulunduğu konum ve bugün geldiği nokta hakkında da bilgi veren Konuk, İstanbul Sanayi Odası'nın üretimden satışlara göre her yıl yayımladığı Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşları sıralamasında istikrarlı bir yükseliş gösterdiğini, en son 2009 verilerine göre yapılan istatistikte 891 bin 864 milyon liralık cirosuyla Türkiye'nin 36'ıncı büyük sanayi kuruluşu olduğunu söyledi.

Zorluklara rağmen gelişmenin önemli olduğuna dikkati çeken Konuk, şöyle konuştu: ''Konyalı olmanın, Holding merkezinin Konya'da olmasının zorluğu var. Hep birlikte aşacağız. Yabancı ülkeler bizimle çalışmak istiyor. İnsanlar Konya'yı takip ediyor. Bugün 2000 rakımında dünyanın neresine giderseniz gidin gıdayla ilgili bir stratejiden bahsedildiği zaman Konya'nın adı önünüze gelir. 2 milyon hektar arazisiyle, devasa bir yapısıyla Konya, yarın insanlığın gıda teminindeki çok özel stratejik noktalarından bir tanesi olacak. Tarımın merkezi Konya'dır. Dünya'daki ilk tarım, ilk hayvan ve bitki evcilleştirilmesi Çatalhöyük'te 9 bin yıl önce burada gerçekleştirilmiştir. Dolayısıyla burası tarımın merkezidir, kalbidir. Çatalhöyük'te aynı zamanda ilk takı, ilk ayna, ilk ziynet eşyası gibi bir çokta ilk vardır. Şu anda ilklerin merkezindesiniz, tarımın merkezindesiniz.''

Termik Santrali
Enerji alanında yatırım yapmayı düşündüklerini de bildiren Konuk, şöyle devam etti: ''Türkiye enerjisinin büyük bir kısmını doğalgazdan elde ediyor. Bugün dünyanın bir çok ülkesinde enerji yüzde 50'den fazlasında kömürden elde ediliyor. 'Siz kömürü yakmayın çevreyi kirletiyorsunuz' derler kendileri de kömürden enerji üretirler. Hem dışarıya bağımlılık hem de yüksek maliyetli olmasından dolayı bu yönde çalışmalarımız var. Kömür stratejik olmasına rağmen ne hikmetse Türkiye kömürden enerji üretiminde çok geç kalmıştır. Enerjide yeterlilik önemli. Türkiye'nin yer altı gaz rezervi şu ana kadar bilinen ve bulunanlar çok yetersiz.

Kömürden şu anda 20'nin üzerinde termik santrali var. Tarımsal sanayi, enerji içinde olduğumuz bir iş, önceliğimiz bildiğimiz iş olacak. Hedefimiz Türkiye'deki tarımsal üretimin sınaileşmesindeki açığı kapatmak için çalışıyoruz. Konya Şeker olarak kendi enerjimizi kendimiz üretiyoruz. Bu noktada 2 milyar dolarlık bir yatırım olan termik santrali kurmayı planlıyoruz. Ortaklık yapısı oluştu, müracaatlarımızı yaptık. Kömür rezervi havzasını almaya çalışıyoruz. Burada kredi kullanacağız. Yüzde 25-30 özsermayeli bir kuruluş olacak.''