Haberler

Paylaş

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’tan Çarpıcı Tespitler

18 Kasım 2009
Selçuk Üniversitesi Senatosu tarafından “Fahri Doktora” payesi verilerek hizmetleri taçlandırılan Pankobirlik Genel Başkanı, Anadolu Birlik Holding ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, ülkemizin sosyo ekonomik yapısı ve ülkeler arasındaki gelişmişlik düzeyine ilişkin çarpıcı tespitlerde bulunurken, Türkiye’nin perakendeci Wall Mart bakkallarının cirosu kadar bir bütçe gelirine sahip olamadığını söyledi.

Wall Mart’ın cirosu gelirimizin iki katı
Selçuk Üniversitesi’nde düzenlenen diploma töreninde konuşan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, ülkemizin yer altı ve yerüstü zenginlikleri bakımından zengin bir ülke olduğuna dikkat çekerek, “Ancak bu refaha ve üretime dönüşürse bir anlam kazanır. Bizim ülkemizde bu potansiyel varken bir perakendeci bakkal ile yarışıyorsak burada bir problem var demektir” dedi.

Konuk, ülkemizin içinde bulunduğu sosyo ekonomik yapıyı ve ülkeler arasındaki gelişmişlik düzeyini rakamlarla ortaya koydu. Konuk, burada özellikle gençlere seslenerek endişeye kapılmamalarını istedi ve, “Sakın ha ortaya konan bu tablo sizi karamsarlığa sevk etmesin. Cumhuriyetimizin 100.yılı olan 2023 yılında dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisinden biri olma hedefimizi gerçekleştirebilecek bir potansiyele sahibiz” diye konuştu.

“Türkiye’nin komplekse kapılmadan bir durum tespitine ve potansiyelini harekete geçirmeye ihtiyacı var” diyen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, dünyada ekilebilir tarım arazisi miktarının FAO verilerine göre yaklaşık 800 milyon hektar, ülkemizde ise yaklaşık bu rakamın 24 milyon hektar olduğunu belirterek, dünyanın işlenebilir tarım arazilerinin %3’üne sahip olan, endemik türler itibariyle de, tarımsal üretim için elverişli iklim yapısıyla da Avrupa’nın birkaç adım önünde olan ülkemizin tarımsal üretimde ne durumda olduğunu rakamlarla ortaya koydu.

Ülkemizin 2007 yılı itibariyle 853 milyar 636 milyon TL’lik Gayri Safi Milli Hasıla gerçekleştirdiğini, tarım sektörünün bunun içindeki payının 64 milyar 278 milyon TL. ile % 10’nun altında olduğunu vurgulayan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “2009 Eylül ayında açıklanan istihdam rakamlarına göre toplam çalışan içinde tarımda istihdam edilenlerin oranı % 28.9’dur. Bu rakam sanayi de % 18.9’dur. İstihdam edilen toplam işgücü ise 22 milyon 213 bin kişidir. Yani kaba bir hesapla aile işletmelerinde çalışan hane halkını ve ücretsiz işçiliği saymazsak yaklaşık 6 milyon insanımız yaz kış çalışıp Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’dan  64 milyar 278 milyon TL pay alabiliyor. Mesela, Türkiye’nin en büyük holdingi 74 bin çalışanla Milli Gelirimizin % 9’una eş değerde 44 milyar 167 milyon dolarlık yıllık ciro yapıyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin ithalat ve ihracat rakamlarını, ithalat ve ihracattaki tarımın payını, ülkemizin bütçe geliri ile Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’sını diğer ülkelerle karşılaştıran Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, ülkeler arasındaki gelişmişlik düzeyinin daha iyi anlaşılacağını vurguladı. Başlıklar halinde ülkeler arasındaki karşılaştırmayı yapan Recep Konuk şunları söyledi;

“2008 yılında 41 milyon dolarlık canlı hayvan ithal etmişiz. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz balık ve yumuşakça için 119 milyon dolar harcamış. 127 milyon dolarlık kaynağımızı süt, süt mamülleri, kuş ve kümes hayvanı ithalatı için ayırmışız. Canlı bitki ve çiçeğe 57 milyon dolar. Sebze ve yumrulu bitkilere 400 milyon, meyve ve kabuklu yemişlere 319 milyon dolar ithalat bedeli ödemişiz. Hububat ithalatına 2 milyar 137 milyon dolar, yağlı tohum ve sanayi bitkilerine 1 milyar 465 milyon dolar, hayvansal ve bitkisel yağlara 1 milyar 657 milyon dolar, şeker ve seker mamüllerine 87 milyon dolar, un ve nişastaya 151 milyon dolar harcamışız.

Kota nedeniyle üretimi sınırlandırdığımız tütün ve tütün yerine geçen ürünlere tam 391 milyon 694 bin dolar kaynak aktarmışız. Çukurova’da, Ege’de ve GAP bölgesinde dünyanın en kaliteli pamuğunu üretme imkanımız varken, pamuk ve pamuk ipliği için ödediğimiz ithalat bedeli 2 milyar 332 milyon dolar. Sıkı durun, gıda sanayi kalıntı ve döküntüleri ithalatımızın bedeli 773 milyon dolar.

Bu listeyi daha da uzatmak mümkün. Odundan mantara, deriden halıya, sirkeden tuza kadar uzatılabilir. Sanırım anlatmak istediğimiz ve sektörün ancak bir holdingle eşdeğerde GSYH’den pay almasının nedeni anlaşılmıştır.”

Hollanda Örneği…
Konya’nın yüzölçümünün 40 bin 814 kilometrekare, göller hariç 38 bin 873 kilometrekare ve bunun % 55’i olan yaklaşık 22 bin 448 kilometrekaresinin tarım arazisi olduğunu belirten Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Hollanda’nın ise yüzölçümünün 41 bin 526 kilometrekare, göller hariç 33 bin 883 kilometrekare olduğuna dikkat çekerek, iki ülke arasındaki karşılaştırmayı yine rakamlarla ortaya koydu ve iki ülke arasındaki tarımsal farklılaşmayı dile getirdi.

Konuk, açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Buraya kadar Hollanda ile Konya hemen hemen aynı. Ancak, tarım arazisinde biz Hollanda’dan farklılaşıyoruz. Hollanda’nın göller hariç kara parçası olarak yüzölçümünün % 21.96’sı tarıma elverişli arazi. Yani Hollanda bütün tarımsal üretimini yaklaşık 7.500 kilometrekarelik alanda yapıyor. Konya’nın tarım arazisinin yaklaşık üçte birinde, Türkiye’nin ise 30’da birinde.

16.2 milyon nüfuslu Hollanda’nın tarımda istihdam ettiği işgücü sayısı 600 bin. Bizde ise aile işçiliği hariç 6 milyon. Yani Hollanda’nın 10 katı. Peki bu Konya kadar ülke tarım da ne yapıyor? 2006 yılında toplam 281 milyar dolarlık ihracat yapmış. Bu ihracatın yaklaşık 60 milyar dolarlık kısmı da tarımsal üründen oluşuyor. ABD ile Hollanda’nın tarımsal ürün ihracatı birbirine yakın ancak, Hollanda dünya birincisi. Fransa ise 46 milyar dolarlık ihracatla bu ülkeleri takip ediyor.”

Eleştiri Değil, Durum Tespiti…
Köylerin yaşlandığını, sektörün sürekli beyin göçü verdiğini ve nitelikli, eğitimli nüfusun tarımdan koptuğunu ifade eden Pankobirlik Genel Başkanı, Anadolu Birlik Holding ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, “Bizim, Konya Şeker’de yapmaya çalıştığımız bunu tersine çevirme gayretidir. Sizin tercihleriniz arasına tarım sektörünü de dahil ederek alanınızı genişletme çabasıdır” diyerek, bunları bir eleştiri değil, durum tespiti olarak ortaya koyduğunu söyledi.

Konuk, yer altı ve yerüstü zenginliklerimizi saydığımızı, 2008 yılı ihracat rakamımızın 132 milyar dolar, ithalatımızın ise 202 milyar dolar olduğunu kaydederek, dünya ticaretinde ülkemizin ihracattaki payının % 0.82, ithalatta ise % 1.23 olduğunu belirtti.

Wall Mart Kadar Olamadık…
Türkiye’nin 2010 yılı bütçesinin 236 milyar 794 milyon TL olarak tahmin edildiğini, 2008 yılı Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın ise 954 milyar 98 milyon TL olarak gerçekleştiğini vurgulayan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, konuşmasında şu tespitlere yer verdi;

“Dünyanın en büyük perakendecisi Wall Mart’ın 2007 yılı cirosu 405 milyar 607 milyon dolardır. Yani bizim 2010 yılı bütçe gelirimizin iki katından fazla ciroyu bir şirket tek başına yapabiliyor. Hem de dünyanın her tarafında bakkal işleterek. Mesela Shell’in 2007 cirosu 458 milyar 361 milyon dolar, Exxon Mobil’in cirosu ise 372 milyar 824 milyon dolardır. Bu üç şirketin toplam cirosu bizim 70 milyon nüfuslu ülkemizin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın yaklaşık iki katıdır.

Yer altı ve yer üstü zenginliklerine sahip olduğumuzu bilmek önemlidir, ancak bu refaha ve üretime dönüşürse bir anlam kazanır. Bir kere bu tespiti yapmamız lazım. O potansiyel bizde varken ancak bir perakendeci ile yarışıyorsak burada bir problem var demektir.”

Turizm Geliri...
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, kıyı turizmi, kültür ve doğa turizmi, inanç turizmi açısından son derece büyük bir potansiyeli olan ülkemizin 2007 yılında dünyada oluşan toplam 856 milyar dolarlık turizm gelirinden 18.5 milyar dolar pay alabildiğini belirtti.

Konuk, bizimle hemen hemen aynı konsepti sunan İspanya’nın sahil uzunluğunun 4.964 kilometre, kültürel ve tarihi mirası bizimle kıyaslanamayacak kadar sınırlı olduğunu, ancak turizm gelirinden  57.8 milyar dolarlık pay aldığını, bizim gibi Akdeniz ülkesi olan Fransa’nın sahil uzunluğunun 3.427 kilometre, aldığı payın ise 54.2 milyar dolar, İtalya’nın sahil uzunluğunun 7.600 kilometre, turizmden aldığı payın da 42.7 milyar dolar olduğunu vurguladı.

Gençlere Tavsiyeler...
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, ülkemizin sosyo ekonomik yapısı ve ülkeler arasındaki gelişmişlik düzeyini rakamlarla ortaya koyduktan sonra gençlere tavsiyelerde bulundu ve şunları söyledi;

“Kıymetli gençler; Klasik liberal iktisadın temel felsefesi olan bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler yerine ben, Selçuklu’nun kuruluş felsefesini anlatan Vezir-i Azam Nizamülmülk’ün “Allah, boynuzlu koyunun boynuzsuz koyuna vurmasından hesap sorar, cevabını ister” yaklaşımını tercih ederim.

Benim tercihim; Makyavelli’nin “başarıya giden her yol mübahtır” öğüdü yerine, Şeyh Edebali’nin damadı Osman Gazi’ye vasiyetidir; “İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın.”