Pankobirlik Genel Başkanı Recep KONUK "Konya Şeker Bahane Değil Çare Üretir"
11 Mart 2013
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk "Konya’nın Hedefi Gıdanın Her Çeşidinde Türkiye’nin Bir Numarası Olmaktır"
Konya Şeker’in Meram’da devam eden ve tamamlandığında Dünya’nın en büyük Et-Süt Entegre Tesisi ünvanına sahip olacak Gıda Kompleksinde deneme üretimlerine başlandığını belirten Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker’in geldiği nokta itibarıyla ülke tarım sektöründe lokomotif görevi üstlendiğini söyledi.
Tarım Fuarı için Türkiye’nin çeşitli illerinden Konya’ya gelen Pankobirlik yöneticileriyle birlikte Panagro’nun Kaşınhanı Kampusunda incelemelerde bulunan Recep Konuk, Tesiste marşa basıldığını, tekerleğin dönmeye başladığını bundan sonra sıranın hızlanarak süratle yol almaya geldiğini vurguladı. Süt ve Tereyağı çeşitlerinin Nisan ayında tüketiciyle buluşacağını, diğer süt ürünü çeşitlerini de peyder pey üreteceklerini ve Temmuz Ayı itibarıyla 100’den fazla ürün çeşidine ulaşacaklarını belirten Konuk, “bu tesis hem Konya Şeker’in hem bölge tarım sektörünün çıtasını birkaç kademe birden yukarıya taşıyacak. Bölgedeki bitkisel üretim ağırlıklı gelir kompozisyonu köklü bir değişikliğe uğrayacak. Konya ve çevresi en az bitkisel üretimdeki ağırlığı kadar hayvansal üretimde de ağırlığa sahip olacak. Yani bölge tarım sektörü dengesini bulacak. Birkaç yıl sonra Konya sadece Türkiye’nin buğday ambarı diye tarif edilmeyecek, Türkiye’nin kileri olarak tarif edilecek. Bir süre sonrada Dünya’ya gıda tedarik eden merkezler arasında önemli ve ön sıralarda bir yere sahip olacak” dedi.
Tarımsal ürünü işlemeye yönelik her tesisin üreticide karşılık bulduğunu, tarlanın bereketini arttırdığını, üretim ağını harekete geçirdiğini vurgulayan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “mesela biz Ham Yağ Fabrikası yatırımını başlattık, daha temelini atmadan, üretici tohumunu tarlaya atmaya başladı. Sonuç üç sene önce 50 bin ton ayçiçeği üreten Konya, 2012’de 175 bin ton üretimi gördü. Bu rakamın 2013’te 300 bin tonu aşması bekleniyor. Yem fabrikası yatırımını yaptık, mısırın piyasa fiyatını regüle ettik, Konyalı üretici 6-7 sene önce Türkiye’nin toplam mısır üretimi kadar mısırı sadece Konya’da üretmeye başladı. İşin en enteresan yanı ise ayçiçeği, mısır, patates üretimi artarken buğdayda arpada Konya ülke üretimindeki payını muhafaza etti. Yani toprak bereketlendi. Ova bereketini üreticiye daha fazla sundu. Şimdi benzer bir durum hayvancılıkta olacak. Konya daha çok süt üretecek, daha çok et üretecek ve ürettiklerinde de bir kayıp yaşamayacak. Buğday üretiminde de Türkiye’nin bir numarası olmaya devam edecek, arpa, üretiminde de, şeker pancarı üretiminde de süt üretiminde de besi üretiminde de. Bunu başarmak zorundayız. Bunu başarmak için elimizde imkân var. Ürettiklerimizde kayıp yaşamadan yenilerini ve daha çoğunu üretmezsek 2023 için tarım sektörünün önüne konulan 60 milyar dolarlık tarımsal hasılayı 150 milyar dolara çıkarmamız da zaten hayalden öteye geçmez” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin önümüzdeki 10 yılda tarımsal üretimini 2,5 kat artırmayı ve dünyanın en büyük tarım ekonomileri arasında iki basamak ilerleyerek en büyük tarımsal ürün üreticileri sıralamasında ilk beşin içinde yer almayı hedeflediğini kaydeden Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, şunları söyledi;
“Türkiye’den daha çok tarımsal üretim yapan dünyada 6 tane ülke var. Bunlar Çin, ABD, Hindistan, Brezilya, Japonya ve Endenozya. Yani on yıl içinde bunlardan ikisini geride bırakmamız gerekiyor. Bırakabilir miyiz? Elbette bırakırız, bırakacağız. Bu hedefler, laf olsun diye belirlenmiş hedefler değil. Bu hedefler gerçekçi, ülkemizin potansiyeline yakışır hedefler. Mesela Japonya bir adalar ülkesi. Coğrafyası son derece elverişsiz. Toplam büyüklüğü Türkiye’nin hemen hemen yarısı. Yaklaşık 127 milyon nüfusu var. O Japonya’nın tarıma elverişli arazisi ise Türkiye’nin tarım arazisinin beşte birinden daha az. Ama o Japonya Türkiye’den daha çok tarımsal hasıla elde ediyor. Bu hepimizin üzerinde düşünmesi gereken bir durumdur. Onlar ne yapıyor da 1 birim araziden bizim aldığımızın 5 katından fazlasını alıyor. Ya da biz neleri yapamıyoruz da onların 1 hektarda ürettiğini üretmek için 5 hektardan fazla araziye ihtiyaç duyuyoruz. Konya Şeker olarak biri beş yapmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Sadece bedenimizi değil aklımızı da terletiyoruz. Yani mevcut üretimi ikiye üçe beşe katlamak için yapılması gerekenleri yapmaya çalışıyoruz. 2023’e şunun şurasında 10 yıl kaldı tarım arazilerimizin büyüklüğü değişmeyeceğine göre neleri değiştirip üretimimizi iki buçuk katına çıkarırız biz ona çalışıyoruz. Yani aynı araziden iki buçuk kat verim almak için Konya Şeker olarak üzerimize düşeni, yapmamız gerekenleri yapmaya gayret ediyoruz. Arazi miktarı sabitken üretimi arttırmanın yolu ne? İyi tohum, nitelikli gübre, doğru sulama. Biz üçünde de varız ve yaptıklarımızla da yetinmiyoruz. Hep daha iyisini, hep daha verimlisini üretmeye çalışıyoruz. Siz Konya Tarım Fuarı için geldiniz. Gıda’nın başkenti olmaya aday Konya’da gerçekleştirilen bu organizasyon, bu vizyona yakışır şekilde olmalı. Yani buraya gelen her ziyaretçi köyüne, kasabasına döndüğünde yeni bir şeyler söylemeli. Bu fuar ziyaretçilerine yeni bir vizyon kazandırmalı. O nedenle bu fuarda eldekini, yıllarca var olanı sergilemek kadar, kurduğunuz standa her yıl yeni ilaveler yapmak gerekir. Bizim Konya Şeker olarak stand alanımız 11 yılda belki 3-5 kat büyümüştür, ancak o stand alanında paylaştıklarımız, sergilediklerimiz her yıl katlanarak artmıştır. Biz o fuara Allah’a şükür 11 yılın hiç birinde yeni bir şey koymamazlık etmedik. Bu senede üreticiyle, sektörün takipçileriyle paylaşacağımız yeni ürünlerimiz, yeniliklerimiz olacak. Biraz önce söyledim, önümüzdeki Japonya’yı, Endonazya’yı geçip ilk beşte yer almak için hektardan daha çok verim almamız gerekiyor. Bunu söylemek yetiyor mu? Yetmiyor. Çare üretmek gerekiyor. Yani nitelikli, yüksek verimli tohum üretmek gerekiyor. O tohumun gelişimini sağlayacak, bir tohumdan alınanı ikiye üçe katlayacak, ürünün kalitesini, dolayısıyla da fiyatını arttıracak gübreyi geliştirmek, üretmek gerekiyor. Mesela BETA bu sene 5 tane yeni tohum çeşidini üretici ile buluşturacak. Bunlardan ikisi ayçiçeği tohumu, biri kanola, bir diğeri soya, bir diğeri de biber tohumudur. Bu tohumlardan kanola tohumu Süzer ıslah edilmiş ilk milli kanola çeşididir. Yani bizim ilkimize ve bizim toprak yapımıza has bir çeşittir. Mesela yine iki ayçiçeği tohumundan biri üreticiye İç Anadolu’nun uygun bölgelerinde üreticiye arpa ve bezelyeden sonra aynı arazide ikinci ürün ekme imkânı sağlayacak bir çeşittir, diğeri ise yüksek verimli, hastalıklara dayanıklı bir çeşittir.
Konya Şeker’in tarım fuarına katacağı, tarım fuarına gelen üreticiye sunacağı ve tarımsal verimi arttırmaya yönelik tek yenilik tohumla sınırlı değildir. Bu fuarda 4 yeni sıvı organomineral gübremizin daha tanıtımını yapacağız. Geçtiğimiz yıl üreticiye sunduğumuz Biovin ve Biovin Plus’tan sonra yeni sıvı organomineral gübre çeşitlerimiz, Biovin MİKRO, Biovin BOR6, Biovin DEMİR2, Biovin ÇİNKO2’yi de sektöre tanıtacağız. Bu ürünlerin hepsi birim alandan üreticinin daha çok ve daha kaliteli tarımsal ürün alabilmesi için arazinin ve bitkinin ihtiyacına göre özel olarak geliştirilmiş ürünlerdir. Tamamı sıvı organomineral gübredir ve organik tarımda da kullanılabilir. Mesela Biovin Mikro, çiçeklenme, dane bağlama ve meyve tutumunu destekleyen zengin mikro besin maddeleri içeren bir ürün. BOR6, tuzlanmanın yüksek olduğu, yüksek azotlu ve kireçli arazilerde üreticinin probleminin çözümüne yardımcı olacak bir ürün. Arazinin bor eksikliğini giderecek bu ürün, sebzelerde ve meyve ağaçlarında görülen, kök ve gövde çürümesini, gövdedeki çatlamayı, zayıf çiçeklenmeyi ve ürünün şekil bozukluklarının giderilmesini sağlayacak. Demir katkılı Biovin, sebze ve ağaçların yapraklanmasını sağlayarak fotosentezi güçlendirecek ve verimi arttıracak bir ürün. Çinko katkılı biovin ise sebze ve meyve’de gövde ve dal gelişimine destek olacak, yaprak ve meyvenin dökülmesini önleyecek. İşin özü şu Konya Şeker Organik gübre tesisinde üreticinin karşısına çıkan özel probleme özel çözümler üretmiştir. Bunun üreticiye faydası olacak, ancak asıl fayda ülke tarım sektörünedir. Ülke ekonomisinedir. Çünkü probleme özel çözümler üretmezseniz, verimi gram gram, ton ton arttıracak çözümler üretmezseniz, sektörün meselelerini önemli önemsiz diye ayırırsanız bu toprakların verebileceği 5 iken 1 ile yetinmek zorunda kalırsınız. O nedenle bizim için, Konya Şeker için meselenin büyüğü küçüğü yok. Üreticinin her meselesi, her problemi bizim için önemlidir ve biz bahane değil çare üretiriz. Allah’a şükür Konya Şeker son 10 yılda yaptıklarıyla bölge tarımını hareketlendirdi. Konya Şeker lokomotif oldu, sektörü çekmeye başladı. Bu katar artık hızını aldı, lokomotif de dünden daha güçlü ve inşallah 2023’te Türk tarımı bugüne göre 2,5 kat büyüyecek. O büyümenin içinde bölgenin katkısı çok daha büyük olacak. Konya tarımı daha hızlı koşacak, daha fazla büyüyecek.”