Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk 'Daha İyisini Yapacağız'
23 Ağustos 2012
Basın Açıklaması...
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, bir gün önce Kaşınhanı beldesinde yaşanan Panagro Et ve Süt Entegre Gıda Kompleksi’nde çıkan yangınla ilgili basın toplantısı düzenledi. Konuk, çıkan yangının kendilerini yıldırmadığını belirterek, “Daha iyisini yapacağız” dedi.
Konya Şeker Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “Sizlerle yarın Cuma Namazını müteakip hayır dualarıyla ilk kesimini yaparak deneme üretimini gerçekleştirecek olan Dünyanın en büyük et-süt entegre tesisinde, Panagro’da buluşmayı, bu tarihi ana birlikte şahitlik etmeyi planlıyorduk” diye başlayarak şunları söyledi; “Ancak hepinizin bildiği gibi deneme üretimi için düğmeye basmamıza tamı tamına 48 saat kala hepimizin ciğerlerine de ateş düşüren müessif bir hadise yaşadık, bir felaketle, büyük bir yangınla temelini bundan tam 454 gün önce attığımız, bölgenin, bölge çiftçisinin kaderini değiştirecek olan fabrikamızda çıkan yangın sonucunda maalesef tüm Konya tek vücut olmasına, tüm imkanlar seferber edilmesine rağmen, Kaşınhanı kampusumuzdaki Entegre Tesisi yatırımımızın yaklaşık %25’lik kısmı hasar gördü.
Bu müessif hadisede en büyük tesellimiz can kaybının yaşanmamış olmasıdır.
Basın toplantısına gelmeden önce Tıp Fakültesine uğradım, dün Kaşınhanı’na bir an önce yetişmek için uğraşan itfaiye aracımızın geçirdiği kazada yaralanan arkadaşlarımızı ziyaret ettim. Çok şükür ki, durumları gayet iyi. Kendilerine acil şifalar diliyorum, dualarımız onlarla.
Ben kurumum ve şahsım adına bu zor günümüzde bize güç veren, gösterdikleri hassasiyetle, sergiledikleri samimi gayretle hem yüreğimizdeki manevi yangının hem Kaşınhanı’ndaki fiili yangının daha fazla büyümemesi için çaba sarf eden herkese gösterdikleri hassasiyet için teşekkür etmek istiyorum.”
Cesaretlerimize Cesaret Katanlara Minnettarız
Recep Konuk, kendileri burada olmasalar da bizim için dualarını esirgemeyen, gelişmeleri anbean takip eden Sayın Başbakanımıza, Dışişleri Bakanımız Sayın Davutoğlu’na, Sayın bakanlarımıza bu yatırımın yeniden ve süratle tamamlanması konusunda cesaretimize cesaret katan destekleri nedeniyle minnettar kaldıklarını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Sayın Valimiz, Sayın Milletvekillerimiz, Belediye Başkanlarımız, Emniyet Müdürümüz, Jandarma Alay Komutanımız, Oda Başkanlarımız yangını haber alır almaz koştular, soğukkanlılıklarıyla ve anında müdahale ederek, tüm Konya’nın imkânlarını seferber ederek, yangının daha büyük alana yayılmaması, yüreğimizin daha çok dağlanmaması, Konya’nın ciğerlerinin daha çok tutuşmaması için hassasiyet gösterdiler, hepsine müteşekkiriz.
Büyükşehir Belediyemizin, Hava Üssü Komutanlığımızın, Organize Sanayi Bölgemizin ve Kurumumuzun İtfaiye teşkilatlarının canları pahasına alevlere atılan tüm personeline, müdüründen itfaiye erine kadar herkese huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Onların gösterdiği kahramanlık ve insanüstü gayret 454 günlük emeğin önemli bir kısmının kurtarılmasını sağladı, yangının en azından süt ürünleri entegre tesisine sıçramasını önledi.
Etliye Sütlüye Karışmaya Karar Verdik diyerek geçen yıl temelini attığımız ve tek kampus içinde üretim yapan dünyanın en büyük et-süt entegre tesisini ülkemize, Konyamıza ve bölge çiftçisine kazandırmaya hazırlandığımız Panagro Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi’nde düne kadar başka bir heyecanı yaşıyorduk. Yarın itibarıyla et entegrede ilk kesimi gerçekleştirip, deneme üretimlerine başlayacaktık. Sayın Başbakanımızın programının kesinleşmesi ile birlikte de tesisin resmi açılış organizasyonunu Eylül veya Ekim Ayı içerisinde gerçekleştirecektik.
Bu Yangın Bizim Etliye Sütlüye Karışmamızı Değiştirmeyecektir
Ancak şundan kimsenin şüphesi olmasın, bu yangın bizim etliye sütlüye karışma kararlılığımızı değiştirmemiş sadece ötelemiştir.
Biz etliye sütlüye karışmaya karar verdik ve bizi bilen bilir kararımızdan da dönmeyiz. Çünkü bu ülkenin buna ihtiyacı var, bizim üreticimizin buna ihtiyacı var, bizim çocuklarımızın buna ihtiyacı var.
Bu tesis yaralarını saracak, hasarı giderecek ve en kısa sürede tamamlanacaktır. Bu tesis 50.000 üreticiye hayvancılıktan geçimini sağlama imkânı verecek bir tesis. Bu tesis yaklaşık 1.500 kişiye istihdam sağlayacak bir tesis. Bu tesis Konya’da hayvancılığı ikiye üçe katlayacak bir tesis.”
“Bu tesis sadece bizim hayalimiz değildi” diyen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “Bu tesisin tamamlanmasına hazırlık yapan sadece biz de değildik. Bu tesis için hazırlanan yüzlerce üreticimiz var Konya’da. Buna hem bizzat şahidim hem de resmi kurumlarımızın rakamları bunu söylüyor. Tıpkı ayçiçeğinde olduğu gibi Konyalı üretici Et-Süt Entegre Tesisinin temeli atılır atılmaz ahırını ve ağılını büyütmeye başladı. Ayçiçeğinde tüm Konya’nın üretimi bundan iki sene önce 60-70 bin tondu. Hükümetimiz yağlı tohumlara desteği arttırdı, geçtiğimiz yıl Konya’nın üretimi 100 bin tona çıktı. Biz Hamyağ Fabrikasının temelini attık, bu sene beklenen rekolte 150-160 bin ton civarında. Tarladaki bu hazırlığın bir benzeri de Konyalı üreticinin ahırında ağılında yaşandı” dedi ve konuşmasında daha sonra şunları söyledi;
Bu Tesis Sayesinde Konya’daki Hayvan Sayısı Arttı
“Bundan üç sene önce Konya’daki toplam büyükbaş hayvan sayısı 406.662 idi. Bundan 15 gün önce tarım il müdürümüz resmi rakamları verdi ve Konya’daki büyükbaş hayvan sayısının 550 bine çıktığını, Konya’nın ülkemizde hayvan varlığı bakımından ilk üç il arasına girdiğini belirtti. Bu gelişmede bu büyümede elbette teşviklerin, hayvancılık desteklerinin etkisi büyüktür. Ancak Konya’yı diğer yörelerimize illerimize göre birkaç adım öne çıkaran husus üreticinin Et-süt entegre tesisi için yaptığı hazırlıktır. Bu tesise besi hayvanı ve süt vermek için ahırını, ağılını büyütmesidir. Onlar yüreklerini ferah tutsun, hazırlıkları boşa gitmeyecek.
Bu yangın, kararımızı değiştirmemiştir. İrademizi değiştirmemiştir. Bu yatırım alevlere teslim edilemeyecek kadar önemlidir. Bu yangında can kaybı yoktur, nakit kaybı yoktur, kaybettiğimiz sadece vakittir.
Yaşadığımız ve kaza olduğuna inandığımız, başka ihtimalleri aklımıza dahi getirmek istemediğimiz dünkü müessif hadise ile ilgili ilk ağızdan sizi ve aracılığınızla kamuoyunu bilgilendirmek istiyorum.
Birincisi, bugün bazı haberlerde yangının kaynak işlemi sırasında çıktığı belirtiliyor. Öncelikle şunu söylemem lazım, henüz yangının hangi sebeple çıktığına dair net bulgular mevcut değildir ve bu konuda hem Emniyet Teşkilatımızın, hem itfaiye teşkilatımızın hem de kurumumuzun idari açıdan yaptığı inceleme devam ediyor. Olabilecek en kısa sürede tamamlanması için herkesin olağanüstü gayret gösterdiği bu çalışmalar neticesinde hepimiz yangın ile ilgili net ve doğru bilgiye sahip olabileceğiz.
Tesislerde İki Ayrı Yerde Yangın Çıktı
Dün iki tane bir birinden bağımsız, biri hasarsız, diğeri ise et entegre tesisimizde büyük bir hasara sebebiyet veren iki yangın hadisesi yaşanmıştır. Sanırım, bazı haberlerde de yangın sebebi olarak kaynak işleri sırasında izolasyon malzemesinin tutuşması sonucu bu felaketin yaşandığına dair bir bilginin kullanılmasının sebebi herhalde bu iki ayrı hadiseden hasarsız olan ilk yangındır.
Aslında yangın da diyemeyeceğimiz bu ilk hadisede kapı montajı sırasında kaynak yapılırken, tesisin Konya (ön) cephesindeki panellerden birinin içindeki izolasyon malzemesi yanmaya başlamış, tesis içinde sürekli hazır bekleyen itfaiye aracımız olaya müdahale etmiş, her ihtimale karşı kurum dışından da destek istenmiş, ancak belediyemizin itfaiyesinin müdahalesine ihtiyaç kalmadan yanan panel söndürülmüştür. Bu olay sabah 09:45’de vuku bulmuş, bu kaza neticesinde zarar gören üç panel ile bu panellerle teması olan 5 panel tedbir amaçlı sökülmüş ve bölge tamamen soğutulmuştur.
İkinci ve tesiste büyük hasara yol açan yangının güvenlik kameralarımızdaki kayıtlara göre başlangıç saati 13:47’dir. Yani sabah saatlerinde yaşanan ufak çaplı hadiseden 4 saat 2 dakika sonradır ve ilk kazanın yaşandığı yerden yaklaşık 250 metre uzaklıkta, çatıdadır ve o ilk hadisenin ikinci yangınla bir bağı görülmemektedir. Yangın çatıda çıkmıştır ve alevler kuvvetli rüzgarın da etkisiyle yaklaşık 30 saniye gibi kısa bir sürede çok büyük bir alanı kaplamış, 2 dakika içerisinde ise tüm çatıya yayılmıştır.
Yangına tesiste hazır bulundurulan itfaiye aracımız anında müdahale etmesine rağmen maalesef başlangıç itibarıyla da yangının büyük bir alanda çıkması sebebiyle sonuç alınamamış, İtfaiye araçlarının da süratle inşaat alanımıza intikal etmesiyle yangın önce kontrol altına alınmış, sonra da süt entegreye sıçramadan 4 Saat 5 dakikalık bir süre zarfında söndürülebilmiştir.
Yangının Çıkış Nedeni Şu Anda Muammadır
Yangının neden çıktığı herkes gibi bizim için de şu anda muammadır ve hepimiz üç koldan yürüyen teknik incelemenin tamamlanmasından sonra net bir bilgiye sahip olabileceğiz.
Yaşanan hadise ile ilgili paylaşmak istediğim ikinci husus; tesiste alınan önlemler ve tesisin kendi yangın söndürme donanımı yani akıllı sistemle ilgilidir. Tesis hepinizin bildiği gibi son aşamaya gelmiş, içeride ufak tefek işleri tamamlanan, bitmiş ancak henüz çalıştırılmamış bir tesistir. Her hangi bir yangın ihtimaline karşı bir itfaiye aracımızın 7 gün 24 saat hazır beklediği bu tesisteki tüm çalışma sahaları ufak çaplı olaylara müdahale etmek üzere yangın tüpleriyle donatılmıştır. Bunun yanı sıra tesis ısı yükselmesi veya dumana duyarlı otomatik söndürme sistemleriyle donatılmış bir tesistir. Tesisin bir bölümünde çıkabilecek yangının başka bölümlere sıçramaması için bölümleri bir birinden ayıran yangın duvarları ve otomatik olarak harekete geçen yangın kapıları da tesiste mevcuttur. Maalesef bu müessif olayda yaşadığımız en büyük talihsizliklerden birisi tesisin iki gün sonra üretime başlayacak olmasıdır. Ve yine maalesef ki tesisin akıllı sistemi de deneme üretimi ile birlikte devreye girecekti. Eğer o sistem devreye girmiş olsa idi her hangi bir çalışmanın olmadığı çatıda ısı yükselmesinden haberdar olabilecek, belki de erken müdahale şansına sahip olabilecektik.
Sizlerle paylaşmak istediğim üçüncü husus, tesiste oluşan hasarla ilgilidir. Hepimizin yüreğini dağlayan yangın entegre tesisin et kısmında çıkmış ve maalesef yarın deneme üretimine başlayacak olan bu tesisin dörtte üçü hasar görmüştür. Yangın süt işleme tesislerine sıçramadan söndürülmüş ve buna da şükür ki, yatırım süresi et işleme tesislerine göre çok daha uzun olan bu tesisimizde her hangi bir hasar meydana gelmemiştir. Soğutma çalışmaları henüz sürerken yaptığımız ilk incelemeye göre, yaşanan yangın sonucu tesiste 18 Milyon dolarlık kısmı makine ve teçhizat olmak üzere toplamda yaklaşık 40 Milyon dolarlık bir hasarın oluştuğunu tahmin ediyoruz. Bu rakam toplam yatırım tutarımızın yaklaşık 4’te biri tutarında bir rakamdır.
Tesisin içindeki her makine ve binaların tamamı ile eğer üretime başlayabilseydik, tesisin kapısından içeri giren canlı hayvanlar da dahil olmak üzere, mamul ürünlerimiz bütün risklere karşı sigortalıdır ve bu anlamda da kurumumuzun her hangi bir nakit kaybı söz konusu değildir. Nitekim yangın başlar başlamaz sigorta şirketinin yetkilileri ile temasa geçilmiş, bu sabah itibarıyla da resmi işlemler başlatılmıştır. Kaybımız sadece vakittir. O da bizim için her şeyden kıymetlidir.
Sizlerle paylaşmak istediğim dördüncü ve son husus ise bundan sonra ne yapacağımızdır. Biz etliye sütlüye karışma kararımızdan asla geri adım atmayacağız. Dün akşam itibarıyla zarar gören makine ve teçhizatlarımızı üreten tüm firmalarla temasa geçilmiş, bu makine ve teçhizatın olabilecek en kısa sürede temini konusunda çalışma başlatılmıştır. Bugün sabah saatlerinde de ilk neticeleri almaya başladık ve görünen o ki, son baharda açmayı planladığımız tesisimizi inşallah ilkbahara yetiştirmiş olacağız.
Yani güzün etliye sütlüye karışamadık diye kimse heveslenmesin, daha bilenmiş olarak, daha iddialı olarak yazın etlide de sütlüde de var olacağız.
Hepimizin yüreğini dağlayan felaketlerin bir daha yaşanmaması dileğiyle hepimize hepinize geçmiş olsun diyor, ilginiz için teşekkür ediyorum.”
Üreticinin Ekmeğinin, Geleceğinin Kundaklanacağını Düşünmek İstemiyorum
Basın mensuplarının sorulNarını da yanıtlayan ve çıkan yangınla ilgili ihtimalleri değirlendiren Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, soruları şöyle cevapladı; “Yangının sabotaj olup olmadığı hakkında bir değerlendirme istenirse; Komplo teorilerine inanmak, bu ihtimali aklımıza dahi getirmek istemiyoruz. Ancak milyonda bir ihtimal de olsa bu yola tevessül edip de rekabet edemedikleriyle elinde benzin bidonu kundakçılıktan medet umanlar varsa, altını tekrar çizerek söylüyorum, biz inanmıyoruz ve ihtimalde vermiyoruz ancak bu milyonda bir ihtimali doğrulayacak bir bulgu ortaya çıkarsa bunu yapanları, bulmak hesap sormak, takipçisi olmak bizim boynumuzun borcudur. Ben şahsen hiç kimsenin üreticinin ekmeğini, geleceğini kundaklamayı göze alacağını düşünmüyor, düşünmek bile istemiyorum.
Bu hadisenin diğer yatırımları etkileyip etkilemeyeceği sorulursa; Ne üretimde olan ne de yatırım aşamasında olan hiçbir tesisimizde hiçbir aksama yaşanmayacaktır. Konya Şeker güçlü bir kurum. Hem mali anlamda hem de yönetsel organizasyon anlamında güçlü bir kurum. Bizim bu sene tamamlamayı planladığımız, Hamyağ Fabrikası, termik santral, bisküvi, kek, gofret üretim tesisleri, PVC ve Korige Üretim Tesisi, Çuval Fabrikasına hatta ve hatta et tesisimizle yan yana olan süt entegre tesisimize bile bu yangının bir etkisi olmayacak.”