Haberler

Paylaş

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk "Bizim Kooperatifçiliğimiz İsim Kooperatifçiliği Değildir"

20 Aralık 2013
Bizim Kooperatifçiliğimiz Bizim Hasletlerimizle Kooperatifçiliği Zenginleştiren, Hayatın Her Alanına Taşıyan ve İlhamını Bu Topraklardan Alan Kooperatifçilik Modelidir...

21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, kooperatifçilikte dünyaya ilham vermiş bir medeniyetin mirasçıları olarak mesuliyetlerinin, kooperatifleri toplumsal kalkınmanın bir dinamiği olarak ekonomik hayatın her alanına taşımak ve kooperatif girişimlerle insanların refahtan daha çok pay almalarına aracılık etmek olduğunu belirtti.

Konuk, “Bizim kooperatifçiliğimiz isim kooperatifçiliği değildir. Bizim kooperatifçiliğimiz bizim hasletlerimizle kooperatifçiliği zenginleştiren, hayatın her alanına taşıyan ve ilhamını bu topraklardan alan kooperatifçilik modelidir” dedi.

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında şu ifadeleri kullandı; “Dünya ekonomisinde kooperatifler 1.800’lü yıllarla birlikte rol üstlenmeye başladılar. Ülkemizde ise bugünkü bilinen anlamıyla ilk kooperatif girişimi yaklaşık üç çeyrek asır sonra 1.800’lü yılların sonunda gerçekleşti. Yaklaşık 75 yıllık zaman farkı kimseyi aldatmasın, bu topraklarda kooperatiflerin ihtiva ettiği mana bütünlüğü ve kooperatifçiliğe de ilham kaynağı olan birlikte üretme, birlikte başarma geleneği, hayat yükünü birlikte omuzlama alışkanlığı, hem kültürü hem de kurumlarıyla asırlardır vardı. Bu toprakların, ekonomik sistemine kooperatifleri sandık veya kooperatif adıyla dâhil etmesi sadece ve sadece dünyadaki terminolojiyi kullanmaya başlamasından ibarettir.

Kooperatifçilikte dünyaya ilham vermiş bir medeniyetin mirasçıları olarak bizim mesuliyetimiz, kooperatifleri toplumsal kalkınmanın bir dinamiği olarak ekonomik hayatın her alanına taşımak, kooperatif girişimlerle daha çok insanın refahtan daha çok pay almasına aracılık etmektir. Dünyada binlerce kooperatif yaptığı işler, ürettiği ekonomik değerle yüz milyonlarca insanı ekonomik sisteme dâhil ediyor, onların birlikte hareket ederek refahtan daha fazla pay almasını sağlıyor.

Bu Topraklar Komşusu Açken Tok Yatmayacak
“Bu toprakların genlerinde birlik ruhu var. Bu topraklar komşusu açken tok yatmayacak, meslektaşı siftah yapmadan yeni bir alış veriş yapmayacak kadar erdemli” diyen Recep Konuk şunları söyledi; “Ve bu topraklar kendisinden daha az dünya nimetine sahip kardeşleri incinmesin diye azami dikkat gösteren ahlaka sahip bir kültürün ana vatanı. Bu topraklar, kardeşlerinin işi rast gittikçe daha mutlu, refah iklimi komşularına da sirayet ettikçe daha huzurlu olan bir milletin yaşadığı topraklar. Yani varlıkta da yoklukta da bir olma, bir davranma, yükü birlikte omuzlama ve zenginliği paylaşma bu toprakların özelliğidir. O özellikler dünyanın kooperatif diye adlandırdığı sistemi hem kapsayan hem de onu aşan özelliklerdir. Dâhil olduğumuz medeniyet havzasının bize mirası olan bu hasletlerimiz bu topraklarda ve bu toprakların geleceği için kooperatifçilikten çok daha fazla istifade edebilmek için yaptığımız işlerde bizim asli dayanağımızdır.

Pancar üreticileri olarak biz Konya Şeker vasıtasıyla o hasletlerimizi ekonomik hayata taşıyoruz. Birlikte büyüyor, ekonomik sistemden hak ettiğimiz payı birliğin gücüyle alıyor, kazandıklarımızı hakça paylaşıyoruz.

Biz pancar üreticileri evrensel kabul görmüş ve işlevleri ile başarısı uygulamada ispat edilmiş bu ekonomik modelle kooperatif çatısı altında yarım asrı aşkın süredir, refahın ve zenginliğin tarlaya, üreticiye ulaşması için mücadele veriyoruz. Üretici kooperatifleri olarak başladığımız yolculukta üretimden, toplu girdi teminine, oradan tarımsal sanayiye ve sanayicilikten de teknoloji üretimine uzanan bir süreç geliştirdik. Ve bir fark ortaya koyduk çağdaş kooperatifçiliğe göre; modeli bu toprakların hasletleriyle buluşturduk, kooperatifçiliği sadece yatırım, üretim, ticaret ve bilançolardan ibaret görmedik. Sistemin merkezine insanı ve insani yaklaşımları koyduk, modeli vicdanla, insan merkezli yaklaşımla, sosyal sorumlulukla zenginleştirdik. On binlerce üretici güçlerini Konya Şeker’de birleştirdi ve birlik ruhunu canlandırırken, modern tarımın yaygınlaşmasına, refah ve zenginliğin gözden ırak hanelere ulaşmasına öncülük etti.”

Bizim Kooperatifçiliğimiz Paylaşma Modelidir
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, mesajında daha sonra şu görüşlere yer verdi; “İşimiz sadece pancar demedik ve üretici ortaklarımızın hem tarlada hem köylerinde, hem de hanelerinde onları ilgilendiren her meseleye müdahil olduk. Bir şeker fabrikasıyla yola çıktık, çikolatadan, bisküviye, kekten gofrete, dondurulmuş patatesten bitkisel yağa, sütten peynire, sulama sisteminden çuvala, biyoetanolden elektriğe, tohumdan yeme kadar onlarca ana kalemde üretim gerçekleştiren 31 üretim tesisine ulaştık. Yani bir kooperatif çatısı altında birleştik ve kendi ayaklarımız üstünde yükselip, hayat gailesinde kendi meselemize kendimiz çare ürettik. Büyüdük, büyüttük. Sadece yatırım yapmakla da kalmadık, kooperatif çatısı altında birleşen on binler, 10 milyondan fazla ağaç dikti, 76 milyonu hedefledi, sağlıktan eğitime her alanda şefkat eli oldu, bu toprağın insanına ulaştı.

Bu sistem şimdi omurgasını daha da güçlendiriyor, gövdesini genişletiyor ve o büyüyen gövdeden uzanan güçlü dallarının altına daha çok insanı ve daha çok ürünü alıyor, çok daha fazlasına şefkat elini ulaştıracak ve bu model hem bu topraklarda hem de dünyada kooperatifçiliğe yeni manalar yükleyecek. Çünkü biz kooperatifçiliği dar anlamıyla yorumlamıyoruz. Bizim kooperatifçiliğimiz isim kooperatifçiliği değildir. Bizim kooperatifçiliğimiz bizim hasletlerimizle kooperatifçiliği zenginleştiren, hayatın her alanına taşıyan ve ilhamını bu topraklardan alan kooperatifçilik modelidir. Ve tek temennimiz bu toprakların asırladır alışkın olduğu birlikle ve birlikte başarma alışkanlığını çok daha fazla kooperatifle hayata taşıması ve vücut bulan o kooperatifler vesilesiyle çok daha fazla alanda ve çok daha fazla insanın refah seviyesini yükseltmesidir.

İlhamını Anadolu’nun birikiminden alan, kurduğu modeli insani duygu ve davranış kalıplarıyla zenginleştiren, iddiasına ilk günkü gibi kararlılıkla sahip çıkan ve elde ettiği tecrübe ve birikimle Türk Kooperatifçiliğine ve ülke ekonomisine katkı verme azim ve kararlılığından asla taviz vermeyen, refah ve zenginliğin her kesime ve herkese ulaşmasını amaç edinen Pancar Üreticileri Kooperatifleri ve onun sahipleri adına, birlik ruhunun her meselenin çaresi olduğunu hatırlatarak ve Türk Kooperatifçiliğine emek vermiş değerli büyüklerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anarak, 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Gününü kutluyorum.”