Haberler

Paylaş

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk "Şeker pancarına en yüksek Fiyatı Konya Şeker verdi."

09 Nisan 2012
Bu sene ortalama polar 17.67 olurken, Konya Şeker’de bu ortalama polar için pancar fiyatı primlerle birlikte 153 TL’ye ulaşıyor.

Konya Şeker, üreticiye

503.7 milyon lira ödedi

 Ülke tarımının büyümesine sağladığı katkı ve yaptığı tarımsal sanayi yatırımlarıyla tarım sektöründe lider olan Konya Şeker, üreticilerden aldığı şeker pancarına verdiği 133 TL/Ton fiyatla da dünyada en yüksek rakamı veren şirket unvanını elinde bulunduruyor.

“Pancar parası bu yıl ne olacak? Konya Şeker nasıl bir fiyat politikası izleyecek” gibi soruların gündemde olduğu bu günlerde açıklanan fiyatlar üreticilerden de büyük takdir topladı. Üretimin sürdürülebilirliğini temin etmek ve üreticilerin ekonomik anlamda sıkıntı çekmemeleri amacıyla her yıl üreticisine ülke ortalamasının üzerinde pancar bedeli ödenmesi geleneğini Konya Şeker’de başlatan ve temiz pancar, fabrika teslim ve  geç söküm primi gibi ek ödemelerle üreticinin eline geçen pancar ödemesinin çok daha yukarıya çıkmasını sağlayarak pancar üreticisinin pancar fiyatıyla da desteklenmesi konusunda Konya Şeker’i sektör lideri yapan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, bu kampanya döneminde de kurumun imkanlarını üretici lehine kullanmasını ve Konya Şeker’in üreticisine dünya piyasalarına göre şeker pancarına en yüksek rakamı vermesini sağladı.

Pancar bedellerinin bugünden itibaren dağıtılması vesilesiyle görüşlerini ifade eden Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, 2011-2012 yılı kampanya döneminde üreticilerden 3 milyon 386 bin 887 ton pancar alındığını ve bunun karşılığında da üreticilere ayni ve nakdi avansla birlikte pancar bedeli olarak 503 milyon 756 bin 376 liralık ödeme yapıldığını söyledi.

Konya Şeker’in değişmez gayesinin “Daha çok üretim, daha fazla ürün, daha çok destek ve daha müreffeh üretici” olduğunu bildiren Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “ Bundan 10 yıl önce sadece şeker pancarına destek olabiliyorduk. Artık tek ürün, tek destek dönemi çok gerilerde kaldı. Bugün, 10 sene öncesine göre şeker pancarı kotası ikiye katlanan ve Türkiye’de şeker pancarı üretiminin tek arttığı bölge olan Konya’da üreticinin ürettiği başka ürünlere de Konya Şeker güvencesini sunabiliyoruz. Varlık sebebi üretici ortakları olan Konya Şeker, geleceği planlarken daha çok üretim, daha fazla ürün, daha çok destek ve daha müreffeh üretici gayesinden asla sapmıyor” dedi.

Üreticilerin pancar dışındaki diğer ürünlerinin de ekonomik değerinin yükselmesi için yeni yatırımlar gerçekleştirildiğini anlatan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk şunları söyledi;

“ Konya Şeker olarak biz sadece şeker pancarının değerlendirilmesinin, tarlanın meselelerinin çözümü ve üreticinin daha çok gelir elde edebilmesi için yeterli olmadığını, olamayacağını biliyoruz. Konya Şeker üreticisinin daha çok üretebilmesi, ürettiği üründen daha çok kazanabilmesi ve ekonomik değeri daha yüksek tarımsal ürünlerle, ürün desenini çeşitlendirmesi gerektiğini, bu bereketli topraklarda üretilen her ürünün işlenmesini sağlayacak tarımsal sanayi yatırımları çoğaldıkça üreticinin hanesinin zenginleşeceğini de biliyoruz.

O nedenle üretici ortaklarımızın ürettiği veya verimli şekilde üretebileceği her ürünü işleyebilecek, açığa ekim derdinden üreticiyi kurtaracak yatırımları Konya üreticisine kazandırmak için gayret sarf ediyoruz. Bu çerçevede, geçtiğimiz yıllarda tamamladığımız ve devreye girer girmez sanayilik patates fiyatlarını üretici lehine regüle eden ve kapasitesini iki katına çıkaracağımız dondurulmuş parmak patates üretim tesisi sayesinde, sözleşmeli patates ekim alanlarımız da iki katına çıkacaktır.

Aynı tesise ilave edilecek üretim bantlarıyla donuk sebze üretimi de gerçekleştirilecek ve üreticimizin sebzesi de Konya Şeker güvencesine kavuşacak. Yem tesislerimizin devreye girmesiyle bölgemizde mısır ve arpa fiyatlarının üretici lehine nasıl değiştiğini hep birlikte gördük. Bu yıl kapasite % 50 artacak ve daha çok ürün alınarak üreticilerimizin mısır ve arpadan daha çok kazanma imkanına kavuşacak.

Yine yıl içerisinde tamamlanacak olan ham yağ tesislerinin devreye girmesiyle yağlı tohumlar da bölgemizde daha çok ekilmeye başlayacak ve üretici yine en iyi fiyat garantisiyle Konya Şeker’e ürününü teslim edebilecek. Bu tesisler sayesinde ülkemizin tohum bedeli olarak dışarıya ödenen yaklaşık 325 milyon liranın ülkemizde kalması sağlanacak, dışarıya giden bu para bölge üreticisinin geliri olurken, yapacağı üretimle üreticilerimiz ülkemizin döviz sarfiyatının önüne geçecek, cari açığın azalmasına katkı verecektir. Konya Şeker, üreticisinin hayvancılıktan da para kazanabilmesi için dünyanın en büyük et ve süt entegre tesisini Konya’ya kazandırmanın gururunu da üreticilere yaşatacak. Tesis tam kapasiteye ulaştığında yapacağı süt hayvancılığı ve besicilikte yaklaşık 50.000 üreticimiz hayvancılıktan geçimini sağlayabilecek. Et ve sütte fiyatları regüle edecek, piyasadaki dalgalanmaların önüne geçerek üreticinin süt ve besisi için de en iyi fiyat garantisini oluşturacaktır.”

 ÜRETİCİYE 503.7 MİLYON LİRA ÖDENDİ-

Konya Şeker, bu kampanya döneminde üreticilere 265 milyon 357 bin 208 lirası ayni ve nakdi, 238 milyon 399 bin 468 lirası da pancar bedeli olmak üzere toplam 503 milyon 756 bin 376 liralık ödeme yapmış oldu. Bugünden(Salı) itibaren bölgelerde pancar bedellerinin dağıtılmasına başlandı. Cuma gününe kadar devam edecek ödemelerin, piyasaları canlandırması ve üreticinin eline geçecek paranın esnaf için de can suyu olması bekleniyor.

 

Seydişehir Çiftçisinin Konya Şeker Pancar Bedeli Ödemelerindeki Görüşleri   

Videoyu İzlemek İçin Resme Tıklayınız.


Beyşehir Çiftçisinin Konya Şeker Pancar Bedeli Ödemelerindeki Görüşleri   

Videoyu İzlemek İçin Resme Tıklayınız.

Çumra Çiftçisinin Konya Şeker Pancar Bedeli Ödemelerindeki Görüşleri

Videoyu İzlemek İçin Resme Tıklayınız.

Altınekin Çiftçisinin Konya Şeker Pancar Bedeli Ödemelerindeki Görüşleri   

Videoyu İzlemek İçin Resme Tıklayınız.