Haberler

Paylaş

Konya Şeker’in Anguslar’dan Sonra Holstein’ları da Geldi

28 Ocak 2011
Şeker Süt çiftliği için ABD’den ithal edilen 1.000 süt ineği Konya’ya ulaştı... Holsteinları Vukuatlı Nüfus Kayıtlarına Göre Seçtiler

Hayvancılık Tartışmalarına Son Noktayı Konya Şeker Koydu; Sektörde Gelecek Var, Yatırıma Devam

Konya Şeker geçtiğimiz aylarda büyük yankı uyandıran ve medyanın da geniş yer verdiği et inekçiliğine yönelik Angus Çiftliği yatırımından sonra süt inekçiliğinde de yatırımlarını arttırarak büyüme kararı aldı. Geçtiğimiz yıl Haziran ayı başında Avustralya’dan getirdiği Angus ırkı büyükbaş hayvanlarla et inekçiliğinde atılım yapan Konya Şeker, Taşağıl’da kurduğu çiftliğin kapasitesinin 5 yılda 50.000’e ulaşacağını açıklamıştı. Konya’da sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın da en büyük besi çiftliğini kuran Konya Şeker, bu çiftlik için et verimi açısından dünyanın en verimli ırkı olan Angusları tercih etmiş ve çiftlik yatırımının 2011 yılında üretime başlayacak ve yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırım bedeliyle teknolojik açıdan dünyanın ilk üçünde yer alacak Et-Süt entegre tesisine hazırlık olduğunu ilan etmişti. Bölgedeki üreticilerin de Et-Süt Entegre Tesisi için besi hayvanı yetiştirmelerini sağlayacak ve üreticinin sahip olduğu hayvanları bakım ve besi için bırakılabileceği en az 1.000 hayvan kapasiteli çiftliklerle, toplu bakımı esas alan Tosun Bank projelerini de hayata geçirmeye hazırlanan Konya Şeker, hem üretime devam eden Şeker Süt’ün ürün kalitesini ve üretim hacmini arttırmak için hem de gelecekte Entegre Tesisin süt ürünleri için çiğ süt ihtiyacını karşılamaya yönelik de adım atmaya devam ediyor.

Konya Şeker Modaya Uymadı, Hayvancılık Yatırımlarına Devam Dedi
Bu çerçevede kurum bünyesindeki Şeker Süt çiftliğini yeni yatırımlarla büyütme kararı alan Konya Şeker, yeni ahırlar, sağımhaneler ve şoklama üniteleri inşa ederek kapasitesini genişlettiği çiftlik için ABD’den ithal etiği Holstein ırkı 1.000 süt ineğini Konya’ya getirdi. İthal edilen hayvanları, yolda zarar görmeyecek ve strese girmeyecek şekilde nakillerine uygun konforlu ve ona göre dizayn edilmiş bir gemi ile Mersin Limanına getiren Şeker Süt Yetkilileri, gemi ile Türkiye’ye ulaşan toplam 1.300 Holstein’dan hepsinin sağlıklı ve zarar görmeden Konya’ya ulaştığını açıkladı. Mersin Limanında teslim alınan Holsteinlerden 1.000’inin kendi çiftlikleri için 300’ünün ise Ilgın Kooperatifi için ithal edildiğini söyleyen Şeker Süt Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Kayhan, “bizim için en önemli husus bu hayvanların sağlıklı ve stressiz bir yolculuktan sonra çiftliğimize intikalidir. Hepimiz daha önce televizyonlardan büyükbaş ithalinde nahoş görüntüleri izledik. Hayvanlar uygun olmayan gemilerle, araba vapurlarıyla limanlarda aç bilaç, pestil gibi bekletildiler. Çok sayıda hayvan acele ve plansız gerçekleştirilen bu ithalat yüzünden telef oldu. Gelenlerden bir kısmı yaşadıkları stres yüzünden yemeden içmeden kesildi. Kilo kaybetti ya da öldü. Biz daha önce yaptığımız ithalatlarda da bu ithalatta da en çok buna dikkat ettik. Bizim ithal ettiğimiz hayvanlar geldikleri ülkelerde karantina alanına intikallerinden itibaren sigortalanıyor. Yani o uzun yolculuk esnasında hayvanlar açısından bir kayıp olsa bile Şirketimizin bir maddi zararı oluşmuyor. Ancak bizim için önemli olan hayvanların gemiye veya uçağa ilk bindikleri kadar sağlıklı bir şekilde çiftliğe ulaşmasıdır. Onun dışında bir şeyi daha önemsiyoruz, bu hayvanlar yolculukta strese girmemeli. Bunlardan önemli bir kısmı gebe. Stres hayvanlarda da düşüğe sebep olabiliyor. O nedenle hem onların hem de taşıdıkları canların stressiz bir yolculuk yapması gerekiyor. Çiftliğe intikal ettiklerinde de buraya çabuk adapte olmaları lazım. Yani yemeden içmeden kesilmemeleri gerekiyor ki, verimlerini devam ettirsinler” dedi.

Âlem Tersine, Konya Şeker Mersin’e
Hayvancılık yatırımı yapan bazı firmaların sektörden tersine bir göç başlattığını hatırlatan Pankobirlik ve Konya Şeker yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk ise Konya Şeker’in hayvancılığın geleceğine inandığını ve yatırımlarını büyütme kararı aldığını hatırlatarak şunları söyledi; “son zamanlarda hayvancılıkla ilgili hem sektörde hem de ülkemizde bir kafa karışıklığı var. Bir dönem asli uğraşı tarım ve hayvancılık olmayan firmalarda hayvancılığa yatırım moda olmuştu. Şimdi sektörden tersine göç başladı. Ancak biz sektörün hem geleceğine inanıyoruz hem de sektörün asli unsuru olarak sektörde kalmaya devam etme yükümlülüğündeyiz. O nedenle Âlem tersine giderken biz Mersin Limanından yeni hayvanlarımızı getiriyoruz. Tüketicinin daha ucuz et ve süt ürünleri tüketebilmesi için ülke hayvancılığının gelişmesi ve genişlemesi gerekiyor. İthalatın geçici bir çözüm olduğunu herkes biliyor.

Biz de biliyoruz, Bakanlık da söylüyor. Sofralarımızın geleceğinin teminat altında olması için ülke hayvancılığının ayakta kalması mecburiyet. Ancak bu sadece temenni etmek ile de olmuyor. Hem yatırım yapmak hem de yatırımların verimliliğini arttırmak gerekiyor. Yani daha ucuz et, daha ucuz süt üretmemiz gerekiyor. Bu da akıllı ve planlı yatırımla mümkün. Konya Şeker et üretimine yönelik bir adım attı. Daha az masrafla daha çok et verimi veren Angusları getirdi. Şimdi Şeker Süt de süt verimine yönelik bir adım attı. Çiftliğimizi büyütme kararı aldık. Bunun hem Şeker Süt ürünlerinin kalitesi açısından önemi var hem de ülke hayvancılığı açısından.

“GÖZDE” Gibi 1.000 Holstein Daha Geldi, Süt Üretimini Katlayacaklar
Şeker Süt Çiftliğine yaptığımız ilave yatırım miktarı 10 milyon liradır. Bu 10 milyon liralık yatırıma yeni kurulan ahırlar, sağımhaneler, şoklama üniteleri, yem siloları, bakım üniteleri ile ithal edilen 1.000 Holstein ırkı süt ineğinin maliyetleri ve nakliye ile sigorta giderleri dahildir. Şeker Süt Çiftliği için biz Holstein ırkı süt ineklerini tercih ettik. Bu ırkın süt verimi zaten biliniyor. Mesela geçtiğimiz günlerde Konya Şeker’in bir iştiraki olan Dana Kreşinde bir ineğimizden bir günde 63,2 litre süt alındı. Holstein ırkı olan bu inek çiftliğe ilk geldiğinde en yüksek verimi 28 litre idi. Bu ineğin süt verimini üç yılda iyi bakımla 2,5 katı arttırdık. Arkadaşların “Gözde” ismini verdiği bu Holstein’dan biz 1.000 adet daha getirdik. Bunların işletmemize katkısı büyük olacak. Şeker Süt’ün ihtiyacı olan çiğ süt üretimimizi katlayacağız. Ancak bunun dışında bir etkisi daha olacak. Şeker Süt’ün ürünlerindeki kalite daha yukarı çıkacak ve lezzet ve kalitede bir standart oluşacak. Çünkü sağacağımız sütlerin farklı koşullarda fabrikaya intikalinde yaşanan sorunlar yaşanmayacak. Sütün değerleri ve kalitesi açısından bir standart oluşacak. Sağdığımız süt hemen 4 derecede şoklanacak ve ürün kaybı ile bozulma yaşanmadan üretim prosesine aktarılacak.

Holsteinların Vukuatlı Nüfus Kaydını Bile İncelediler
Biz çiftliğimiz için alacağımız hayvanları seçerken gidip rastgele seçmedik. Her ineğin hikayesini tek tek inceledik. Hem kendi özelliklerine hem de doğdukları ineklerin verimlerine tek tek baktık. O kadarlada kalmadık. Birkaç nesil öncesinin verimlerinede baktık. Annelerininde süt verimini inceledik. Yani aynı ırkın içinde süt verimi açısından soy kütüğü en iyi olanları tercih ettik. Bu ihtimam bir işletme açısından önemlidir. Bu hesapları yapmak zorundasınız. Çünkü bu işletmede bu inekler doğum yapacak ve bunların buzağılarıyla daha da genişleyeceğiz. Onlarda verim açısından pik değerlere sahip olursa işletmenin verimliliği artacak, daha az masrafla daha çok üreteceğiz. Bu da ürün fiyatlarımıza yansıyacak ve özelde işletmemizin genelde ise ülkemizin hayvansal ürünlerde rekabetçi yapısı güçlenecek. Bizim Şeker Süt Çiftliğine yaptığımız yatırımı tek başına düşünmeyin. Bu yatırımımız Taşağıl’daki besi çiftliği ve Et-Süt Entegre Tesisi ile birlikte bir bütün teşkil ediyor. Kısa sürede devreye alacağımız başka projeler de var. Mesela Dana Kreşi’ni yaygınlaştırıyoruz. Birkaç ay sonra çeşitli bölgelerde inşasına başladığımız toplu bakımı esas alan ve üreticilerimizin hayvanlarının yer alacağı süt inekçiliğine yönelik Dana Bank Şubelerini açacağız. Hemen ardından et üretimine yönelik ve yine üreticilerimizin hayvanlarının besisinin yapılacağı Tosun Bank Şubelerini açacağız. Bunların tamamı daha büyük ve entegre bir projenin parçalarıdır. Et ve Süt Üretimine yönelik hem kendi çiftliklerimiz hem de üreticilerin hayvanlarına ev sahipliği yapacak Dana ve Tosun Bank Şubelerimiz, Türkiye’nin ve Avrupa’nın en modern tesisi olacak Et-Süt Entegre Tesisi için üretim yapacak. Bu verimi yüksek et ve süt üretimi ile tüketici açısından fiyatlar aşağıya düşerken, bölgemiz de ise hayvancılık bugünkünün birkaç misli bir seviyeye ulaşacak. Hayvancılığın gelişimi ile onların beslenmesi için gerekli bitkisel üretim de artacak. Et ve sütün katma değerli hale gelmesini sağlayacak entegre tesisin devreye girmesi ile de bölgedeki üreticinin kazancı katlanacak. Çiftliklerde ve entegre tesiste oluşacak doğrudan istihdamla birlikte nakliye, bitkisel üretim, perakende dağıtım ile birlikte düşünüldüğünde bu yatırımların bölgeye doğrudan ve dolaylı istihdam etkisinin on binlerle ifade edilebileceğini düşünüyoruz.”