Haberler

Paylaş

Konya Şeker’in 58.Olağan Mali Genel Kurulu’nda konuşan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk;

11 Temmuz 2011
“Konya Şeker’de Tarih yazacağız” Konya Şeker’in 2010 yılı cirosu 1milyar 205 milyon liraya, net karı ise 117 milyon liraya ulaştı.

Konya Şeker’in 2010 yılı cirosu 1milyar 205 milyon liraya, net karı ise 117 milyon liraya ulaştı.

Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 58. Olağan Mali Genel Kurulu’nda konuşan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker’in mali blançosundaki rakamların büyüklüğünün Konya Şeker’i nerelere getirdiğinin en güzel kanıtı olduğunu belirterek, “Bu kurumu hep birlikte büyüttük ve bu günlere getirdik. Bugüne kadar yaptığımız yatırımlarla destan yazıyorduk, sıra yine hep birlikte tarih yazmaya geldi” dedi.
Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 58.Olağan Mali Genel Kurulu üretici ortakların katılımı ile gerçekleşti. Alınan kararların hapsinin de oy birliğiyle alınmasının dikkat çektiği Genel Kurul’da yeni Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyeleri de belirlendi. Konya Şeker blançosunun okunduğu Genel Kurul’da geçen yıl 891 milyon lira olan cirosunun bu yıl1 milyar 205 milyon liraya yükseldiği ve net karının da 117 milyon lira olduğu vurgulandı.
Gündem maddelerinin tek tek okunup oy birliğiyle karar alındığı Genel Kurul’da konuşan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, bu günün çok güzel bir gün olduğunu, açıklanan rakamların ve gidişatın güzel olduğunu belirterek, bu mutluluğa ulaşmakta zor günlerin olduğunu söyledi ve, “Ama çok şükür Rabbim bize bu güzel günleri de hep birlikte yaşama fırsatı verdi” diye konuştu.

Recep Konuk, genel kurul üyelerine hitaben yaptığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı;
“Eğer siz çalışırsanız, işinizde gücünüzde samimiyseniz, işinizde yüreğiniz ve gönlünüz varsa, işinizde ki birlikteliği dünya ile bir araya getirmişseniz, yenilikçiyseniz, vizyonunuz varsa, inovatif düşünebiliyorsanız başarılısınız demektir. Bu kurum dünkü seyrine göre bugünkü geldiği noktayı daha da çok katlayarak bizim anayasa olarak kabul ettiğimiz öncelikle üreticinin hak ve menfaatlerinin korunması ve geliştirilmesi, sonra bu kurumların büyütülmesi, iyileştirilmesi, dünya ile rekabet etmesi gibi hususları bizatihi başarmış ve herkesin sofrasındaki ekmeğin büyütülmesine katkı vermiştir. İşte bu kurumun çalışanları çok şükür bunu başarmıştır.”

ÜRETİCİ HAK VE MENFAATLERİ KORUNMUŞTUR

Konya Şeker’de özellikle üreticilerin hak ve menfaatlerinin korunması yönünde ciddi çabalar gösterildiğini ve bunun da hayata geçirildiğini belirten Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, üreticilerin hak ve menfaatlerinin korunduğunu şu sözlerle belirtti;

“Üreticilerin menfaatlerini statümüz gereği daha uygun fiyatlarla koruma şansına sahip olmamıza, bunu korumuş ve ödemiş olmamıza rağmen, daha çok ücretle hammadde girdisi temin etmemize rağmen, bir başka ifadeyle % 25’leri bulan fiyatlarla şeker pancarı satın almamıza rağmen biz üreticilerimizin hak ve menfaatlerini koruduk. Ki, Pazar aynı Pazar, herkes aynı fiyattan piyasaya şeker arzediyor olmasına rağmen Konya Şeker diğer muadil fabrikalara üreticisini koruma ve kollamada diğerlerine rağmen açık ara bir başarıya imza atmıştır.

Bugün bu fark oluşmuşsa, bunun altında yatan temel espri işletme kabiliyetidir. Bugün burada yöneticilerimiz ve çalışanlarımızla dünyanın hayranlıkta takip ettiği ve okuduğu destanlar yazılmaktadır. İşte blançolar okundu, müthiş bir rakam ve müthiş bir başarı. Bunu siz hammaddeden kazanamıyorsanız, pazarlamada aynı fiyatlarla yarışıyorsanız, işte o zaman herkesin kafasındaki bu soru ortaya çıkıyor. Nereden geliyor bu değirmenin suyu? Diye.
Bizim ilkelerimiz belli. Sağlam ve kıt olan kaynakların rantabl kullanılması ve  girdide kullanılan enerjiden işçiliğe kadar tüm birimlerde tasarruflu davranılmasıdır. İşin nizam ve yasasına hem Allah indinde, hem de hukuk indinde uyulmasıdır. Bunun altında başka bir şey aranmasına gerek yoktur.”

ÇİFTÇİYE, ÜRETİCİ ORTAKLARA VE HAZİNEYE KAZANDIRDIK

Konya Şeker’de güzel işlerin başarıldığını, yatırımları ezbere saymanın artık mümkün olmadığını ve yatırımları akılda tutmak için yazmak gerektiğini ifade eden Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker’de işe ilk önce rehabilitasyon yatırımlarıyla başladıklarını belirterek şunları söyledi;

“Biz burada çok güzel işler yaptık. Artık ezbere sayamıyoruz bile, yazmak lazım. Biz ilk önce bu kuruma 50 milyon liralık rehabilitasyon yatırımı yaptık. Bunların dışında Çumra Şeker, Sıvı Şeker, Çikolata, Sert Şekerleme, Çumra ve Konya Yem, Buharlı Küspe Kurutma, Arı Yemi, Panplast, Altınekin Tohumculuk, Patates, Paketli Şekerler, Şeker Süt Çiftliği, Taşağıl Çiftçilği, Çumpaş Danabank ve Et ve Süt Entegre Tesislerinin temel atılması gibi yatırımlar yaptık ve 650 milyon dolarlık kaynak aktarılarak harcanmış ve tamamı da ödenmiştir.

Tüm bu yatırımlar yapılırken, esasen kooperatiflerin de katılması ve kaynak aktarımında bulunması gerekirken, hiçbir kooperatifimizden kaynak istenmemiştir. Buranın öz kaynaklarıyla bunlar karşılanmıştır. Hiçbir kooperatifimizden biz Konya Şeker’e kaynak istemedik. Tam aksine kooperatiflerimiz için bugünde 7 milyon liralık kaynak aktardık. Ayrıca 650 bin vergi mükellefi arasında ilk 100’e girdik ve devletimize de ciddi anlamda kaynak aktardık.
Peki kazanamazsanız biraz önce adını saydığım kurum ve kuruluşlar para kazanamaz ise nereden ödeyeceksiniz? Vergiyi nereden ödeyeceksiniz? Vergi kardan elde edilir. İşte bu kurum sadece kooperatiflere değil hazineye de ciddi anlamda kaynak aktarmıştır. Başka ne yaptı? Bu kurum özellikle buranın sahiplerine, üreticilerine, bizatihi işletme faaliyetlerinin yürütülmesinde hammadde temin eden çiftçilere akaryakıt, avans vesaire adı altında kaynak aktardı. Bu kurum çiftçileri destekliyor, kooperatif ortaklarını destekliyor ve hazineyi destekliyor. Ama burada güzel bir şey daha var. Bu kurumu üretici ortakları da her zaman desteklemeye devam etti.”

180 MİLYON LİRA TASARRUF ETTİK

Konya Şeker’in bir yandan yatırım yaparken, öte yandan da üreticilerini desteklediğini ve bununla da kalmayarak devletine de ciddi anlamda vergi kaynağı aktardığını anlatan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, bu tasarrufun yatırıma dönüştürülmesi halinde bugün 1 milyar dolarlık bir yatırıma eş değer olduğunu vurguladı. Konuk, konuşmasında şu ifadeleri kullandı;

“Yani bu kurum sadece tasarruflardan 180 milyon dolar kar etmiştir. Bunlar dile kolay ama gelin yapın, gelin hayata geçirin. Laf söylemek kolay, başkasının sırtından laf söylemek çok daha kolay. Ama gelin icra ve inşa edin. Gelin bunları hayata geçirin, gelin bunları dünya ile yarıştırın.Dün zorla randevu aldığımız, zorla kabul edildiğimiz Avrupa bugün bizden her gün randevu talep ediyor. Tesislerimiz her gün ziyaret ediliyor. İşte bu başarı üretenlerin ve buraya inananların başarısıdır. Çok daha iyilerini ve nitelikli olanlarını da hep birlikte hayata geçireceğiz.”

BİZİM ÇOÇUKLARIMIZ BİZİM SORUNLARIMIZA ÇÖZÜM BULACAK

“Tüm bu işleri bilimsel bir çatı altında yürütmek zorundayız” diyen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, bu amaçla üniversite kurma çalışmalarının hızla devam ettiğini belirterek şunları söyledi;

“Burada üreticilerimizin çocukları doktora ve yüksek lisans yapacak, okuyacak ve bizim sorunlarımıza bizim çocuklarımız çözüm bulacaktır. Önümüzdeki günlerde mevcut yatırımlarımızın güçlendirilmesi adına başka yatırımlarımız da olacak. Üniversite dışında enerji yatırımı konusunda da bir talebimiz var. Bu yatırımın olma ihtimalini çok yüksek görüyorum. Bu yatırım konusunda finans sorunumuz yok. Türkiye’nin 1980 yılında toplam ihracatı 2.5 milyar dolardı. Arkadaşlarımızı gönderdik finans çevrelerine bir bakın bizim yatırımlarımızı nasıl görüyorlar diye. Arkadaşlar gittiler geldiler ve 2.5 milyar dolar hazır başkanım dediler. Bu kurumun itibarı var. Bu kurum bana kaynak lazım dediği anda 2.5 milyar dolarlık kaynak hazır. Bunlar kolay elde edilmemiştir. Sayın Başbakanımızın dediği gibi bunları diklenerek değil dik duruşlar sağlanarak, sağlam durularak elde edilmiştir.

KOYUN ET TUTUNCA TALEPLİSİ ÇOĞALDI

Tabii burada koyun et tutunca taleplisi çoğalmıştır. Biz burada bu işleri yaparken birçok büyük kurumun ve kuruluşunda ayağına bastık. Onların karından üretici ve çalışanımıza kar aktarmaya başladık. Tabii onlarda rahat durmadı ve pek çok tetikçiyi devreye soktu. Ama biz bu kurumu kararlılıkla büyütmeye ve sadece kurumumuzun değil ülkemizin de büyümesine katkı vereceğimize inanıyoruz. Onun için ayağımıza taş değecek diye yürüdüğümüz yolu terk edemeyiz. Kimse bizi yolumuzdan ala koyamaz. Mücadelemizi de kim hangi dilden anlıyorsa, başta hukuki olmak üzere vermeye hazırız. Çok şükür ekşi erik yemedik ki karnımız ağrısın. Dışarıda eli boş gönlü hoş pekçok insan var. Elinde soğuk suyun anahtarı var sağlam kalmaktan, dürüst kalmaktan bahsediyor.

DAĞDA EVLİYA OLMAK KOLAY

Dağda evliya olmak kolay, elinizde imkan yoksa, kaynak yoksa dürüst kalabilirsiniz. Ama elinizde kaynak, imkan, para varsa gelin burada dürüst kalında sizi göreyim. Gelin bu varlığın içinde evliya kalın, gelin burada dürüst kalın, dışarıda ahkam kesmek kolay. Bolluğun, çokluğun ve imkanın olduğu yerde düz ve sağlam kalın. Bu kurumun çalışanlarının tümü bunu Allahın izniyle başarmıştır.

Bugün piyasa değerinin 5 milyar dolardan daha fazla olduğunu varsaydığımız bir kurumu hep birlikte, hep beraber meydana getirdik. Bu kurum bugün Türkiye’nin 36. büyük sanayi kuruluşu ve bu kurum bir dünya devidir. Bu kurum kararlılıkla büyüyecek ve gelişecektir. Bu kurumun büyüklüğünü göstermesi bakımından bir örnek vermek istiyorum. 99 yılında bir kooperatifin hissesini 246 bin dolara aldık. Bu hissesin bugünkü değeri tam tamına 33 milyon 948 bin dolar olmuştur. Yani biz burada sadece çalışanlara, Konya Şeker’e, üreticilere değil  Kooperatif hissedarlarına da, kooperatif hisselerinin de değer kazanmasına katkı verdik.

Bu kurum dün destan ve destanlar yazıyordu, bugün artık tarih yazacaktır. Bu kurum tüm kooperatiflerin sorunlarının çözümünde vardır. Bu destanı birlikte yazdık, bundan sonra da sıra tarih yazmaya geldi. İnşallah bunu da yine hep birlikte başaracağız.

Burada yapılacak iş bu büyük ve dev kurumun bir yerlere taşınması noktasında herkesin göstereceği birlik, beraberlik ve dünya ile yapılacak olan özellikle ekonomik mücadelede bu kurumu bir yerlere taşımaktır .Buna varmıyız? Bunu hep beraber yapacakmıyız?

ESKİ USUL VE YÖNTEMLERLE ŞİRKET YÖNETİLMEZ

Bu kurum da 10 ‘u aşkın şirket vardır. İşte bu yüzden holding olmuştur. Buraları eski yol ve yöntemlerle, usullerle yönetemezsiniz. Bunun bir adı var. Ya holding kuracaksınız, ya da şirketler topluluğu olarak duracaksınız. Başka bir yolu yoktur. Bir çatı altında iki tane adı var. Bunun sonucu bu olmuştur. Ekstra kaynak aktarmaya gerek yok. Bu kurumun kredibilitesiyle hem özelleştirmede, hem de yeni tesislerin kurulmasında bu kurum çok büyük görevler alacaktır.
Burada hepinize çok teşekkür ediyorum. Yılmak yok, asla yılmayacağız, asla korkmayacağız, asla teslim olmayacağız, bu kurumları asla kimsenin emrine vermeyeceğiz. Bu kurum gelişmenin, terakkinin ve üreticinin emrinde olacak. Bu kurumların gelişmesinde bizatihi görev alan arkadaşlarımız olacak. Biz otobüsün sahibiyiz, yeni seçtiğimiz arkadaşlar sürecek, yanlış sürerlerse uyaracağız. Bugün burada bir farklılığa da gittik ve 3 Ziraat Odası’nın başkanını da göreve aldık. Çiftçiye olan katkılarını hep birlikte göreceğiz.”

Tüm kararların oybirliğiyle alındığı Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 58. Olağan Mali Genel Kurulu’nda Yönetim  ve Denetim Kurulu üyeleri de belirlendi. Buna göre, Yönetim Kurulu Üyeliklerine Sefa Çağlayan, M.Seyda Ertuğ, Yavuz Erence, Mustafa Zeyrek, Ercan Dikmen, Levent Düzen, Lütfi Topbaş, Ali Ataiyibiner ve Faruk Çöklü. Denetim Kurulu Üyeliklerine de Kemal Irmak, Orhan Ulutaş ve Mehmet Güler seçildi.