Haberler

Paylaş

Konya Şeker’den Hayvancılığa İvme Katacak Yeni Yem; Mısır Gevreği Lezzetiyle Fark Yaratıyor

05 Eylül 2013
Yem Fabrikası tarafından, öğütülmüş mısırın 185 derecede pişirilmesiyle elde edilen ve cips görünümünde “mısır gevreği” küçük ve büyükbaşlar tarafından besi yemi olarak kullanılabilecek. Konya Şeker bünyesinde 2009 yılı Nisan ayında Çumra'da faaliyete geçen tam otomasyonlu Yem Fabrikası tarafından, öğütülmüş mısırın 185 derecede pişirilmesiyle elde edilen ve cips görünümünde “mısır gevreği” küçük ve büyükbaşlar tarafından besi yemi olarak kullanılabilecek. Çumra Yem Fabrikası AR-GE birimi tarafından geliştirilen ve yaklaşık 3 ay boyunca Konya Şeker’in damızlık ve besi çiftliklerinde çeşitli ırklardaki büyükbaşlarda denenen “Mısır Gevreği”nin yemlemede %10 tasarruf sağladığı tespit edildi.

Pazara “Birinci Yem, Mısır Gevreği” markasıyla sunulacak olan mısır gevreği şimdilik 50 kg’lik paketlerde satışa sunulurken, ilerleyen dönemde çiftliklere dökme olarak da verilebilecek.

Konya Şeker'in bir ilke imza atarak ürettiği cips görünümündeki mısır gevreği, yüksek sıcaklık ve basınç altında pişirildiği için hayvanlara yüksek enerji sağlarken, lezzeti nedeniyle de besi hayvanlarının iştahını arttırıyor. Konya Şeker’in herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan öğütülmüş mısırdan ürettiği ve 185 derecede ısıtılarak 70-80 bar basınç altında buhar ile su verilerek pişirdiği “ mısır gevreği” metabolizmada sindirimi kolaylaştırıyor. Cips görünümündeki mısır gevreği metabolizmada daha fazla sindirildiği için daha az mısırla aynı besinin yapılmasını sağlıyor. Metabolizmada emilimi en az yüzde 10 fazla olan mısır gevreği, normal yem ile yapılan beslemenin en fazla 9 kg. ile yapılmasını sağlıyor.



Çumra Şeker Entegre Tesisleri Bünyesinde faaliyet gösteren Yem Fabrikası AR-GE bölümü tarafından geliştirilen mısır gevreği ile ilgili kısa bir değerlendirme yapan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk ise “ülkemizin hayvancılıkta iki tane temel problemi var. Birincisi verim. İkincisi besi materyalleri konusundaki yetersizliklerimiz. Bu iki problem hem üreticinin hem de tüketicinin kaybına sebep oluyor. Üretici maliyetli ürettiği için kazanamıyor, tüketici ise ürüne yüksek bedeller ödeyerek ulaşabiliyor. Yani üreten de tüketen de kaybediyor. Biz hayvancılıkta gelişmiş ülkelere göre aynı miktarda yem girdisiyle hayvan başına daha az süt alabiliyor, hayvan başına daha az et üretebiliyoruz. Bunun da iki tane temel sebebi var birincisi etçi ve sütçü ırklarla ilgili problemlerimiz. Bu ülkemiz hayvancılığının ciddi bir meselesi ve uzun vadede mutlak surette çözülmesi gereken bir problem. Ciddi ve yaygın ırk ıslahını esas alan bu konuda da Konya Şeker olarak biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Ülkemiz hayvancılığına kendi bölgemizden başlayarak etçi ve sütçü ırkları kazandırma konusunda önemli bir projeyi yürütüyoruz. Ancak bu mesele hemen ve bugünden yarına çözülebilecek bir mesele değil. Hayvan başına daha az verim almamızın ikinci sebebi ise hayvancılıkta verim artışını sağlayacak besi metot ve materyalini yaygın ve yeterince kullanamamamız. Bu mesele diğerine göre daha kısa sürede halledilebilir bir mesele. Bir şartla verim artışını sağlayacak uygun besi materyalini üretmek şartıyla. Nitekim bu konuda da Konya Şeker inisiyatif kullanmış ve daha önce de TÜBİTAK ve Üniversitelerimizle ortak çalışarak çok sayıda ve hayvanın özelliğine göre kullanılmak üzere besi ve süt yemi çeşitlerini üretmişti. Şimdi de Yem Fabrikamızın AR-GE birimi ülkemizin hem kıt olan besi materyalinden tasarruf etmesini sağlayacak hem de üreticinin daha az yemle daha çok verim elde etmesini sağlayacak mısır gevreğini geliştirdi. Ülkemiz hayvancılığına hayırlı olmasını temenni ediyorum. Biz bunun benzer uygulamasını ABD’ye yaptığımız bir ziyarette büyük çiftliklerde görmüştük. Bir çiftlikte mısırın haşlanarak hayvanlara yedirildiğini tespit etmiştim. O seyahatin dönüşünde hazmı kolaylaştıran ve yemin neredeyse tamamının ete dönüşmesini sağlayan bu metodu arkadaşlarımdan incelemelerini ve bu uygulamanın nasıl geliştirilebileceğine çalışmalarını istemiştim. Uzun ve titiz bir çalışma sonucunda Yem Fabrikamız mısır gevreğini geliştirdi ve bu ürünün çeşitli versiyonlarının denemesini bizzat çiftliklerimizde yaptı. Nihayet en az miktarda mısırla en yüksek verimin elde edildiği nihai ürünü geliştirdi. Bu ürünün kullanımın yaygınlaşmasıyla hem hayvan başına et verimi artacak, hem üretici daha az yem maliyeti ile daha çok et üretebilecek, hem de ülke olarak daha az besi materyali kullanarak daha çok et üretebileceğiz. Yani hem üretici kazanacak hem de ülkemiz kazanacak” dedi.