Haberler

Paylaş

Konya Şeker’den 22 Dev Adım

28 Temmuz 2010
İSO Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu’nu Açıkladı; Konya Şeker 22 Sıra Birden Yükselerek Türkiye’nin 36 ncı Sanayi Devi Oldu.

İSO Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu’nu Açıkladı; Konya Şeker 22 Sıra Birden Yükselerek Türkiye’nin 36 ncı Sanayi Devi Oldu.

Üretimden Satışlara Göre Hazırlanan Listede 2008 Yılına Göre Net Satış Hasılatı 2009 Yılında 173.945.163 TL’lik artışla 879.716.527 TL Olarak Gerçekleşen Konya Şeker Sanayi Devleri Arasında 22 Sıra Birden Yükseldi.

38 ilden hiçbir sanayi kuruluşunun ilk 500’e giremediği listede, Konya’dan 8 sanayi kuruluşu yer aldı. Konya Şeker’in bir önceki yıla göre 22 sıra yükselerek 36 ncı sırada yer aldığı listede, Eti Alüminyum 188 nci, Pakpen 259 uncu, Konya Çimento 303 üncü, Helvacızade 332 nci, Ova Un 437 nci, Hekimoğlu Un 471 nci ve Akova Süt 500 üncü sıradan İstanbul Sanayi Odasınca hazırlanan sanayi devleri listesine girdi.

2009 yılında sergilediği performansla bir önceki yıla göre üretimden satışlarda net satış gelirini 173.945.163 TL artıran Konya Şeker bir yılda gerçekleştirdiği bu gelir artışıyla bile ilk 500’deki 326 sanayi kuruluşunu geride bıraktı. Konya Şeker gösterdiği performansla Konya’daki sanayi kuruluşları arasında liderliğini perçinlerken, ilk 50’deki tek kooperatif şirketi oldu. Bir üretici kuruluşu olarak otomotivden, kimya sanayine, beyaz eşyadan, çimento sanayine kadar pek çok tanınmış marka ile kamu ve yerli/yabancı sermayeli büyük sanayi kuruluşlarını geride bırakan Konya Şeker, listenin ilk ellisindeki en büyük tarımsal sanayi kuruluşu olarak da dikkat çekti.

İstanbul Sanayi Odası’nın 2009 yılı verilerini baz alarak hazırladığı ve TÜPRAŞ’ın birinci, EÜAŞ’nin ikinci, Oyak-Renault’un üçüncü sırada yer aldığı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Sıralamasında Konya Şeker’in 22 sıra birden yükselerek Sanayi Devleri arasında 36 ncılığa gelişini değerlendiren Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, bu sıralamanın üretimden satışlara göre yapıldığını vurgulayarak “bizim sloganımız belli, Konya Şeker ismini biz Türkiye’nin üreten gücü olarak tarif etmiştik. Bu bir inancın, iddianın ve hedefin ifadesiydi.  Biz o iddia ve inancın gereği olarak hedefimizi her yıl bir önceki yıldan daha çok üretmek olarak belirledik. Bizim yaptığımız o iddia ve inanca sahip çıkmaktır, koyduğumuz hedefleri gerçekleştirmektir. Bu iddia ve inançla yola çıkıp, hedeflerimizi de birer birer gerçekleştirince İstanbul Sanayi Odasının her yıl açıkladığı listede Konya Şeker’in istikrarlı bir şekilde üst sıralara tırmanması da zaten doğal bir sonuçtur. Çünkü o liste üretici vasfını taşıyan sanayi kuruluşlarının listesi ve biz de yaptığımız yatırımlarla üretimini her yıl arttıran bir kuruluşuz” dedi.

Son on yılda yaptığı yatırımlar ve koyduğu vizyon ile Konya Şeker’in Sanayi devleri arasında üst sıralara tırmanmasında ve markalaşmasında büyük emeği olan Recep Konuk, Konya Şeker’in Türkiye Sanayisinin sadece belli bir coğrafi bölgede kurulu olursa gelişim gösterebileceği ya da başarılı olabileceği ezberini de, tarımsal sanayinin rantabl olmadığı yanılgısını da, çok ortaklı şirketlerle ilgili yanlış algıları da, kooperatif şirketlerin başarılı olamayacağı ön yargısını da yerle bir ettiğini, Anadolu’dan da, tarım sektöründen de sanayi devleri çıkabileceğini, kooperatif şirketlerin de başarılı olabileceğini tüm Türkiye’ye ispatladığını belirttiği değerlendirmesinde şunları söyledi:

“İstanbul Sanayi Odasının her yıl yaptığı bu sıralama bir tespittir. Sanayi kuruluşlarımızın bir önceki yıla göre performansları ne olmuş? Ülkenin sanayi üretimini gerçekleştiren kuruluşların üretimden satışları ne olmuş? Bu sanayi kuruluşlarının ülke sanayi üretiminde ki sıralaması ne? İSO her yıl düzenlediği bu raporla bu soruları ve benzerlerini cevaplıyor. Yani ülkedeki sanayi kuruluşlarının bir yıllık fotoğrafını çekiyor. 2009 yılı için hazırlanan raporda Konya Şeker 36 ncı sırada yer aldı. Bu bizim için bir gurur tablosudur. Bizimle birlikte ilk 36’da yer alan kuruluşlardan beşi kamu kuruluşu diğerleri özel sektör. İçlerinde yakın zamanda özelleştirilenler var. Bu kuruluşlar İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve İzmir’de yer alıyor. İçlerinde yakın zamanda özelleştirilen İskenderun Demir Çelik dışında bu büyük sanayi illeri ve bölgelerinin dışında Anadolu’dan sadece Konya Şeker ile Konya var ve Konya listede toplamda 8 sanayi kuruluşuyla temsil ediliyor. Bu önemli bir ayrıntıdır. 38 ilden hiçbir sanayi kuruluşunun ilk 500’de yer alamadığı listede hem üst sıralarda Konya şeker’in yer alması hem de listede başka sanayi kuruluşlarının da olması Konya’da yatırım ikliminin iyileşmesi ve moral değerlerin yükselmesi açısından önemlidir. İnşallah önümüzdeki yıllarda daha üst sıralarda ve daha çok şirket girer listeye ve Konya yatırım iklimi açısından Anadolu Sanayisinin cazibe merkezi haline gelir. Bu fotoğrafta başka dikkat çekici unsurlar da vardır. Mesela Türkiye’nin 36 nci sanayi devi bir üretici kuruluşudur. Bir kooperatif şirkettir. Bu önemlidir. Çok ortaklı şirketlere karşı yanlış bazı ön yargıları Konya Şeker’in gösterdiği performans yerle bir etmiştir. Bir diğer ayrıntı, listenin üst sıralarında artık bir tarımsal sanayi kuruluşu vardır. Bu da ülke tarımı ve tarım sektörü açısından son derece önemlidir. Çünkü ülke tarımına karşı yanlış bir ezber tekrarlanıyor. Tarım sektörünün gelişime ve yeniliğe kapalı olduğu iddia ediliyor. Konya Şeker gösterdiği bu performans ile bu iddiayı da tekzip etmiştir. Biz listede ulaştığımız nokta ile elbette gurur duyuyoruz ancak fotoğrafın verdiği ayrıntılarla daha çok ilgileniyoruz.  Bu bir süreçtir. Biz listedeki bugünkü yerimize 10 yıldır yaptığımız yatırımlarla ulaştık. Hep daha çok üretmeyi hedefledik. Üretirken de, daha çok ürettirmeyi hedefledik. Bu halisane yaklaşım, üretim odaklı yatırım planlaması bizi sanayi devleri arasında 36 ncılığa taşıdı. Aynı iddia ve yaklaşımımız devam ediyor. Biz Konya Şeker olarak bu yetmez diyoruz. Daha çok yatırım, daha çok ürün, daha çok üretim diyoruz.”