Konya Şeker'de Hedef Türkiye Nufüsu Kadar Fidanı Toprakla Buluşturmak
10 Mart 2008
Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Konya Ovası'nı yeşillendirmede herkesin sorumluluk alması çağrısında bulundu.
Konya Şeker'de Hedef Türkiye Nufüsu Kadar Fidanı Toprakla Buluşturmak
Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Konya Ovası'nı yeşillendirmede herkesi sorumluluk almaya çağırdı.
Konya Şeker A.Ş. Türkiye nüfusu kadar ağacı Konya Ovası’nda toprakla buluşturma hedefi için başlattığı ağaçlandırma çalışmasının bu yılki startını Cihanbeyli Ağabeyli Köyü'nde verdi. Konya Şeker A.Ş. tarafından başlatılan ağaçlandırma seferberliği kapsamında Konya-Ankara Karayolu'nda bulunan Konya Şeker'e ait 250 dekarlık alana 25 bin ağaç fidanı, düzenlenen törenle dikildi.
Törene Pankobirlik ve Konya Şeker A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Ağabeyli Köyü Muhtarı ve İhtiyar Heyeti ile Konya Şeker A.Ş. sorumlu müdürleri ve çiftçiler katıldı. Törende konuşan Konuk, Pankobirlik ve Konya Şeker A.Ş. olarak ağaçlandırmanın önemini çok iyi bildiklerini ve bu yöndeki çalışmalara ağırlık verdiklerini belirterek, "Bize göre herkes doğadan ne alıyorsa, ne tüketiyorsa onu doğaya geri vermelidir. Bu nedenle biz Pankobirlik ve Konya Şeker olarak doğadan aldığımızı geri vermek adına bir ağaçlandırma seferberliği başlattık. Bu kapsamda ilk etapta Konya nüfusu kadar ağacı toprakla buluşturacağız demiştik. Bunu gerçekleştirdik. Yeni hedefimiz Türkiye nüfusu kadar ağacı toprakla buluşturmak . Bu çalışma çerçevesinde Ankara yolu üzerindeki bozkır görünümündeki alanda Ağabeyli köyüne ait 250 dekarlık alana 25 bin ağaç fidanı dikiyoruz. Bu alan bugüne kadar kurduğumuz altıncı ağaçlandırma alanı." dedi.
Yeşillendirme İçin Sorumluluk Almalıyız
İlkbaharla birlikte tüm kurum ve kuruluşlar ile fertleri ağaç dikme veya yeşile katkı sağlama konusunda sorumluluk almaya davet eden Konuk,” Herkes havada en az kirlettiği kadarını temizlesin. Küresel ısınmadan söz ediyoruz. Çevre kirliliğinin insan yaşamını tehdit ettiğini açıklıyoruz. Bütün bu tehlikelerin çözümünde ağaç var. Yani doğayı tehdit eden, insan yaşamını tehdit eden bu olumsuzlukların önüne geçilmesi için öncelikli olarak ağaçlandırma yapmamız gerekiyor.
Konya Şeker "doğadan aldığını doğaya verme" ilkesi ile Konya nüfusu kadar fidanı toprakla buluşturma hedefini ortaya koymuş ve 3 yıllık süre zarfında bu hedefi gerçekleştirmiştir Bu çerçevede 950 dekar arazide oluşturulan ormanın yanı sıra 273 köy ve kasabada 2500 km. köy yolunu da iki yönlü ağaçlandırmıştır.
Bu ağaçlandırma çalışmalarında toprak analizleri yapılarak uygun fidanların seçimine dikkat edilmiş, arazöz ve teknik eleman desteği ile bakım ve sulama çalışmaları özenle yapılmıştır Bunun sonunda da ağaçlandırma çalışmalarında % 98'lik bir tutma oranı yakalanarak önemli bir başarı sağlanmıştır” dedi.
Herkes Mecburiyet Hissetmeli
Konuk, ağaçlandırma için herkesi mecbur edecek yöntemler geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Konya Ovası’nı bozkır veya çöl görünümünden ancak ağaçlandırma ile kurtarırız diyen Konuk, “ Gelişmiş ülkelere bir bakın. Ormanlık alanların yüzde 70’i halkın ağaçlandırmaya katkısı sonucu oluşmuş. Bizde kendiliğinden oluşan ormanlık alan miktarı ise en az yüzde 80. Ama biz her yıl bu ağaçları bilinçsizce keserek azaltma yarışı içine girmişiz. Kime zarar vermişiz. Doğaya ve kendimize. Şimdi arazide değil gölgesinde oturacak, ceket asacak ağaç kalmamış. Biz çiftçiler için ağaç olmazsa olmazdır. Onun için diyoruz ki; lafı bırakalım icraata akalım. Herkes ağaç diksin. Herkes kendini ağaç dikmeye mecbur hissetsin” dedi.
Çevre Dostu Olma Çağrısı
Konuk, bünyesinde oksijen üreten bir tesis barındıran Konya Şeker, Çumra Şeker Entegre Tesisleri'nde "çevre dostu" olma ilkesinin benimsendiğini ifade etti. Bu nedenle tesiste hava kirliliğini önleyecek en son teknolojinin kullanıldığını, su kullanım oranının da en az düzeyde tutulduğunu belirten Konuk şunları söyledi:
“Yine son teknoloji ile kurulan arıtma tesisi ile de işletmede kullanılan sular içme suyu kalitesine gelene kadar arıtılmaktadır.
Ayrıca Çumra Şeker'de pancarla beraber fabrikaya gelen toprak, yeniden kazanılmak amacıyla tekrar tarlaya dönecek şekilde projelendirilmiş durumdadır. Böylece verimli tarım arazilerinde taşınmadan dolayı oluşacak erozyonun önüne geçilmiş olmaktadır.
Ağaçlandırma çalışmalarında sürekliliği sağlamak üzere Çumra Şeker bünyesinde her yıl bir milyon fidan üretebilecek kapasitede fidan üretim merkezi de kurulmuştur.
Konya nüfusu kadar ağaç dikme hedefini gerçekleştiren Konya Şeker çevreye katkılarını sürekli olarak sürdürmektedir Nitekim şimdi ağaçlandırma çalışmalarında yeni hedef ülkemiz nüfusu kadar fidanı toprakla buluşturmaktır."