Haberler

Paylaş

Konya Şeker Türkiye'yi Gururla Temsil Etti

26 Eylül 2012
Türkiye’deki şeker pancarı tohumu ihtiyacının yüzde 40'ı olan 400 ton tohumu Konya Şeker iştiraki Beta Ziraat üretiyor. Konya Şeker’in Platin sponsor olduğu 15. Avrupa Biyoteknoloji Kongresi (European Congress on Biotechnology) Biyoteknoloji Derneği’nin ev sahipliği ve Avrupa Biyoteknoloji Federasyonu (European Federation of Biotechnology) işbirliği ile 23-26 Eylül 2012 tarihleri arasında Istanbul Grand Cevahir Hotel & Congress Center’da gerçekleştirdi. Türkiye’nin Biyoteknoloji konusunda dünya ile entegrasyonuna önemli bir katkı sağlayan fuarda biyoteknoloji alanında yaptığı yatırımları kongre katılımcıları ile paylaşan Konya Şeker, Türkiye’yi gururla temsil etti.

Birçok disiplinin kesişim noktası olan biyoteknoloji alanında kullanılan yeni teknolojileri gündeme getirmek ve gelişmeleri paylaşmak amacı ile düzenlenen 15. Avrupa Biyoteknoloji Kongresi’ne Konya Şeker Platin Sponsor oldu. Biyoteknoloji alanında yeni işbirlikleri için fırsat yaratmayı ve biyoteknolojinin araştırma alanlarını genişletmeyi hedefleyen Kongre’de Konya Şeker, Beta Ziraat iştirakinin biyoteknoloji alanında yaptığı önemli çalışmaları katılımcılarla paylaştı. 40 farklı ülkeden 2500 katılımcının yer aldığı 15. Avrupa Biyoteknoloji Kongresi’de Konya Şeker’in biyoteknoloji alanında yaptığı çalışmaları katılımcılar ilgi ile takip etti. Konya Şeker’in biyoteknoloji alanında yürüttüğü faaliyetleri değerlendiren Pankobirlik Başkanı Recep Konuk, “Konya Şeker, Beta Ziraat ve Biyoetanol Üretim Tesisi yatırımları ile biyoteknoloji alanında faaliyetlerini sürdürüyor. Türkiye’nin ilk özel sektör tohumculuk kuruluşu olan Beta Ziraat, ülkemizdeki tohumculuğun gelişmesi ve bitki ıslahı konusunda gerçekletirdiği çalışmalarla örnek bir kurum. 1961’den beri faaliyetlerini sürdüren Beta Ziraat Türk çiftçisinin yeni ürünlerle tanıştırılması, kaliteli ve ekonomik tohumun üretilmesi en önemlisi de bitki ıslahı konusunda yaptığı yatırımlarla ülke ekonomisine önemli bir katkıda bulunuyor.

Ankara, İzmir, Manyas, Adana, Antalya, Amasya, Konya ve Samsun satış teşkilatları, 31 Pancar Kooperatifi ve 11 Başbayii, 1.200’ü aşkın bayii kanalı ile Türkiye çapındaki üreticilerle buluşarak ülke tarımına hizmet ediyor. Türkiye’de şeker pancarı tohumu işleyebilen, kaplama teknolojisini kullanan ilk ve tek firma olan Beta Ziraat her yıl Türkiye şeker pancarı tohum ihtiyacının yüzde 40'ı olan 400 ton tohum üretiyor. Şeker pancarında sahip olunan kaplama teknolojisi çiftçinin daha az tohum kullanmasına ve kullanılan tohumların daha güçlü çimlenmesini sağlayarak hem verimde hem de tohum kullanımında ekonomiye büyük katkı sağlıyor. Son yıllarda hızla gelişen sera ve örtü altı yetiştiriciliği için ihtiyaç duyulan tohumların üretimi ve ithalatında da önemli bir pazar payına sahip. Beta Ziraat’in Merzifon'da kurulan Türkiye'nin ilk ve tek şeker pancarı tohumu kaplama tesisi, Yenişehir'de tamamlanan Biyoteknoloji Laboratuarı ve son teknolojiye sahip 5 bin metrekare alana kurulu fide üretim tesisleri son üç yılda hayata geçirdiği önemli yatırımlar. Beta Ziraat, Bursa-Yenişehir, Balıkesir-Manyas ve Amasya-Suluova'da konuşlandırılmış tesisleri ile sebze tohumu, şeker pancarı tohumu üretimi gerçekleştiriyor. Yenişehir-Bursa'da bulunan hazır fide tesislerinde Türkiye'nin tamamına kendi çeşitleri ve diğer firmalara ait çeşitlerden geliştirdiği hazır fideleri sevk ediyor” dedi.

Konuk, biyoetanol yatırımı ile ilgili ise şunlara değindi: “Konya Şeker’in Çumra Şeker Entegre Tesisleri bünyesinde 50 milyon dolarlık yatırımla şeker sonrası çıkan atığı değerlendirmek amacıyla kurduğu Biyoetanol Üretim Tesisi Türkiye’nin kurulu kapasitesinin yüzde 56’sına karşılık gelen 84 milyon litre/yıl üretim kapasitesine sahip. Biyoetanol, benzinle çeşitli oranlarda karıştırılarak, yeni nesil benzinli araçlarda her hangi bir değişime gidilmeden ya da hibrit araçlarda yüzde 100 oranında kullanılabiliyor. Gelişmiş ülkelerde çevreci yaklaşımlarla kullanımı zorunlu ve yaygın. Konya Şeker, Biyoetanol Üretim Tesisini tarımsal üretimin geleceğini teminat altına almak için kurdu. Ülkemizde biyoetanol kullanımı kademeli olarak arttıkça buna bağlı olarak daha önce heba edilen tarımsal atıklar ekonomiye kazandırılmış olacak.”

Türkiye’deki İlk Hibrit Tohumu Beta Ziraat Üretti
Beta Ziraat Türkiye’nin ilk tohumculuk firması olmasının yanı sıra Türkiye’de ilk hibrit tohumunu üreten ve geliştiren şirket. 2023 yılı stratejik hedefleri doğrultusunda çalışmalarını yürüten ve Türkiye’nin en çok ithal ettiği ürünlerin başında gelen ayçiçeği, mısır ve soya gibi bitkilerin ıslahını öncelikli ürünler olarak belirleyen Beta Ziraat, bugüne kadar Yenişehir’de bulunan Biyoteknoloji laboratuvarlarının verdiği teknik avantajları kullanarak 7 adet yüksek verimli, hastalıklara dayanıklı hibrit tohumu ıslahını gerçekleştirdi.

Tesiste şeker pancarı tohumunun yanı sıra buğday, bezelye, fasulye ve barbunya tohumları ile birlikte soğan, biber, domates gibi küçük taneli tohumlar da işleniyor. Tohumların muhafazası için 130 ton kapasiteli iklimlendirilmiş depolar bulunuyor.

Konya Şeker’in Doku Kültürü Laboratuvarı’da bitki dokularının steril ortamlarda yetiştirilmek suretiyle hastalıklardan, özellikle bakteriyel veya virütük enfeksiyonlardan arındırılmış tohumluk üretiğini de sözlerine ekleyen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “Hedef, patates işleme tesislerine kaliteli hammadde sağlamak amacıyla bölgede üretimi yapılacak olan patatesin yüksek kalitede ve hastalıklardan ari tohumluk ihtiyacını sağlamak. Bir yılda 2 milyon yüksek kaliteli mini yumru geliştirme kapastitesine sahip Doku Kültürü Laboratuvarı’nda çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor” diye konuştu.

Biyoetanol Üretim Tesisi İşletme Prosesinde Ortaya Çıkan Atıkların Değerlendirilerek Ekonomik Değere Dönüştürülmesi Amacıyla Kuruldu
EPDK’nın aldığı karar ile piyasaya akaryakıt olarak arz edilen benzin türlerine, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren en az yüzde 2, 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle de en az yüzde 3 oranında yerli tarım ürünlerinden üretilmiş biyoetanol ilave edilmesi zorunlu kılındı. EPDK’nın aldığı karar çerçevesinde biyoetanolün 2013 yılından itibaren benzine karıştırılmaya başlanmasıyla ülkemizdeki benzinli araçların her ikisinden biri Konya Şeker’in ürettiği biyoetanolü içeren akaryakıtı kullanacak. Hibrit araçlarda yüzde 85’e kadar kullanılabilen biyoetanol, kullanım oranına göre egzoz gazı emisyonlarını yüzde 74’e kadar azaltması nedeniyle, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Türkiye’nin de imzaladığı Kyoto Protokolü çerçevesinde destekleniyor. Biyoetanolü değerli kılan bir diğer sebep ise enerji temini bakımından dışa bağımlı olan ülkemizde, bu ürünün tamamen yerli üretimle ve tarımsal hammadde veya atıklardan üretilebiliyor olması. Bu çerçevede ülkemizin enerji hammaddesi ithaline yaptığı ödemeleri dolayısıyla dış ticaret açığını azaltıcı etkisi olan biyoetanolün asıl önemli etkisi, hammadde üretiminin yapıldığı tarım sektörünedir. Tarımsal üretimin kullanımını arttıran ve kırsalda ek istihdam oluşturan biyoyakıtlar, kullanımın yaygınlaşması halinde yan sektörleri de etkileyerek ekonomik canlanmaya hizmet edecek. Biyoetanol Üretim Tesisi bu amaçların gerçekleştirilmesi ve işletme prosesinde ortaya çıkan atıkların değerlendirilerek ekonomik değere dönüştürülmesi amacıyla kuruldu.