Haberler

Paylaş

Konya Şeker 2011’de 1 Milyon Fidan Dikecek

08 Kasım 2010
Konya Şeker Ova’ya can veriyor... 5 yılda 5 milyon fidanı toprakla buluşturarak “Konya nüfusu” kadar fidanı toprakla buluşturma hedefini gerçekleştirerek, önüne koyduğu “Türkiye nüfusu” kadar fidanı toprakla buluşturma hedefini gerçekleştirme yolunda ise kararlı adımlarla ilerleyen Konya Şeker, 2011 yılında 1 milyon fidanı daha toprakla buluşturacak.

Konya Ovası’nı “çöl” görüntüsünden kurtarmak ve ovanın iklim yapısının değişmesine katkı vererek çevre şartlarını üretici lehine etkilemeyi amaçlayarak ağaçlandırma seferberliğini 5 yıl önce başlatan ve bugüne kadar 5 milyon fidanı toprakla buluşturan Pankobirlik Genel Başkanı, AB Holding ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, sosyal sorumluluktan öte bir zorunluluk arz eden ağaçlandırmanın, hububat zararlıları için de önemli bir biyolojik mücadele yöntemi haline geldiğini, ekilen ağaçların iklimleme özelliği sayesinde verim artışına katkı yapmaya başladığını söyledi.

Bu yıl içerisinde Konya-Aksaray, Konya-Ereğli yolları ile köy ve kasaba yollarının sağlı sollu olarak ağaçlandırıldığını belirten Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, mevcut ormanlıklarda da her 6 metrelik ağaç arasına Sedir, Karaçam, Ihlamur ve Meşe fidanlarının dikilerek, ormanlıkların sıklaştırıldığını söyledi. Konuk, bu arada ormanlık alanlara arı kovanı yerleştirildiğini vurguladı.

Yine bu yıl içerisinde pek çok yerleşim biriminin giriş ve çıkışlarına ağaçlandırma yapılırken, Seydişehir-Antalya çevre yolu ile Beyşehir-Seydibey Patates Entegre Üretim Tesisleri arasındaki yol da sağlı sollu ağaçlandırıldı.

Konya Şeker Sadece Ağaç Dikmiyor
Konya Şeker’in sadece ağaç dikmediğini, ağaç dikilecek alanların her türlü hazırlığını yaptığını ve deyim yerindeyse ekeceği ağaçların yatağını ve yorganını da hazırladığını vurgulayan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, dikilen ağaçların bakımlarının ve sulamalarının da yapıldığına dikkat çekerek, ağaçların doğayla mücadele edecek hale gelinceye kadar bakımlarının yapıldığını belirtti.

Konuk, Konya-Kaşınhan arasındaki 850 dekarlık hazine arazisinin 250 dekarlık alanında bulunan ve ağaç dikmeye elverişli olmayan bölgenin iyileştirme çalışmalarının devam ettiğini belirterek, arazinin toprak yapısının bitki kök gelişimine uygun hale getirilmesi için 1 metre çapında, 1,5 metre derinliğinde çukurlar açıldığını, çukurlardaki kireçli toprakların dışarı atıldığını söyledi. Konuk, toprak katmanlarındaki kireci çözmek için her ağaç çukurunun içerisine 200 litre suya 300 cc fosforik asit dökülerek, toprağın kirecinin çözünür duruma getirildiğini bildirdi.

Maşekkatli ancak toprağı kazanmak ve ağaçlandırma çalışmalarında başarı elde etmek için zorunlu bu çalışmanın, yine her çukurun başına özel olarak hazırlanan gübre ve topraktan oluşan karışımın dökülmesiyle devam ettiğini söyleyen Konuk, “özelliğini yitirmiş o toprakların üzerinde ağaç ancak bu emek sarf edilirse yeşerebiliyor, yeşil kalabiliyor. Bizim zevkle ve şevkle sarf ettiğimiz bu emeğin ürünüdür o ağaçlar. Vatan toprağına sözde değil özde sahip çıkmanın yolu buradan geçiyor. Memleket sevdası sadece lafla olmaz. O sevdayı icraatla taçlandırmanız gerekir. Toprağa, emek vereceksiniz, ter akıtacaksınız, koruyacaksınız, çoraklaşmış olanı geri kazanacaksınız. Konya Şeker de emek vererek, ter akıtarak bunu yapıyor” dedi.

2011’de 1 Milyon Fidan Dikilecek
Pankobirlik Genel Başkanı, AB Holding ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, ağaç dikme çalışmalarını 2011 yılında da devam ettireceklerini belirterek, yeni yıl için Taşağıl Panogra Angus Üretim Tesisleri’nde, 1.560 dekarlık alanda ağaç dikme hazırlıklarının tamamlandığını ve fidanların toprakla buluşturulacağını söyledi.

Konuk, Cihanbeyli-Ağabeyli Torku Ormanı’na ilave olarak 800 dekarlık alanda daha gübre taşıma ve ağaç çukuru açma işlerinin başladığını, Konya-Ankara karayolunun Kulu Şoförler Cemiyeti’nden sonra Ankara’ya kadar olan kısmı ile Koçaş-Sarıoğlan arası, Beyşehir-Şarkikaraağaç-Kıreli Kasabası’na kadar olan bölge ve Seydişehir-Konya karayolunun da ağaçlandırılacağını ifade etti.

Konya Şeker’in 40 Arozöz ile ağaçların sulama işlerini yaptığını, oluşturulan ekiplerce bu ağaçların bakımlarını gerçekleştirdiğini kaydeden Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, öyle gelişigüzel ağaç dikimi yapılmadığını ve toprağın yapısına uygun ağaç diktiklerini belirterek, Akasya, Dişbudak, Akağaç, Çınar, Meşe, Katalpa, Ceviz, Badem, İğde, Gladicya, Ahlat, Ihlamur, Atkestanesi, Sedir, Ardıç ve Karaçam gibi fidanların bilimsel veriler ve bir planlama çerçevesinde toprakla buluşturulduğunu söyledi.