Konya Panko'nun Mali Genel Kurulu Yapıldı. KONUK: 6000 Oy Üstündağ: 7 Oy
25 Ağustos 2012
Konya Panko’nun Olağan Mali Genel Kurulu’nda ilk çekişme Divan Seçiminde yaşandı...
KONUK: 6.000 oy
Üstündağ: 7 oy
Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin (Panko) 60. Olağan Mali Genel Kurulu, mali genel kurul olmasına rağmen binlerce üreticinin katılımı ile yapıldı. Genel Kurulda ilk olarak Divan Başkanlığı oluşturulması için iki önerge verildi. Yapılan seçim sonrasında Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’un listesi 6.000 oy alırken, Aslan Üstündağ’ın listesi ise sadece 7 oy alabildi. Genel Kurul sırasında görüşülen tüm gündem maddelerinin oylanması sırasında da aynı sonuçların çıkması dikkat çekti ve üreticiler bu genel kurulda da daha önceki genel kurullarda olduğu gibi Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’un gücüne güç kattı.
Sabahın erken saatlerinde başlayan ve binlerce üreticinin katılımı ile gerçekleşen genel kurulda konuşan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, geçtiğimiz günlerde dünyanın en büyük tesisi olan Panagro Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi’nde çıkan yangınla ilgili üreticilere bilgi verdi. Geçtiğimiz Cuma günü deneme üretiminin yapılacağını ve ardından da açılışının müjdeleneceğini söyleyen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “çok üzgünüm, çok üzüntülüyüz. Bu ülkenin geleceğinde, milletimizin rahat etmesinde, Anadolu’nun alacağı mesafede hepimizin fukaralık gibi bir derdi def edeceğimiz bir zamanda üretime başlamış olacaktık, ama olmadı” dedi.
Panagro Et ve süt Entegre Tesisleri’nde çıkan yangının sebebini henüz bilmediklerini, sabotaj mı, kundaklamamı, kazamı vardır, ihmal mi vardır bu saat itibariyle bilmediğini ifade eden Konuk, tüm ihtimalleri araştırdıklarını, emniyet, itfaiye ve bizim ekiplerimizle uzman ekiplerin sahada çalıştıklarını belirterek, “Sonuç ne olur bilemiyorum. Ama sonuç bunlardan hangisi olursa olsun, sebebi ne olursa olsun tekrar Allah kısmet ederse güzde açacağımız tesisleri, kim neyi yaparsa yapsın, kim hangi engeli koyarsa koysun bu kurum, hep beraber önümüzdeki yılın baharında tekrar açacaktır. Artık, Anadolu yola çıkmıştır. Kutlu yürüyüş başlamıştır. Bu kutlu yürüyüşü Allah’ın izni ve inayetiyle hiç kimse durduramayacaktır. Bizim 10 yılda gerçekleştirdiğimiz 28 tesisin tamamından bugün üreticilerimiz yararlanıyor. Yapılan fabrikaların karşılığını üreticilerimiz alıyor” diye konuştu.
Fukaralığı Bitirmek İstiyoruz
Yangınla ilgili bilgi paylaşımını üreticilerle yaptıktan sonra Konya Şeker’in yatırımlarına ve dünyadaki gelişmeleri değerlendiren Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, dünyanın trendinde, dünyanın geleceğinde tarım ve enerjinin dikkat çektiğini belirterek, önümüzdeki yıllarda gıdanın çok daha değerli olacağını, dolayısıyla üretilen ürünlerin çok fazla değerleneceği süreci hep birlikte yaşayacağımızı ifade ederek şunları söyledi;“Bugün başta Çin ve Hindistan’da olan gelişmeler, oralardaki artan tüketim eğilimi, bizim gibi gıda üreticisi ülkelerin üretimine ihtiyacı artıracak.. Bakın burada yeni yeni ürünler üretilecek. yeni yeni gelişmeler olacak. Biz buna yeter ki hazırlıklı olalım. Burada bizim 2 temel eksikliğimiz var.2 tane temel kaybımız var. Buna yetişememekte ve bu gelirden pay alamamakta sıkıntımız var. Bunlardan bir tanesi girdi fiyatlarıdır. diğeri ürettiğimiz ürünün, malın değerinin oluşmamasıdır. ülkemizin insanımızın fukaralığını bitirmek, onların kaderinin fukaralık olmayacağını göstermekte elbette hepimizin işidir.
Bakın ben biliyorum aynı aileden geliyoruz. Bir çift ceket alıyoruz. güzelce kasıla kasıla geziyor havamızı atıyoruz. İşte bir römork değiştiriyoruz kendimizi zengin zannediyoruz. Gerçek öylemi arkadaşlar? Bakın maalesef gerçek öyle değil, bunu ben söylemiyorum, bunu TÜİK yani devletin kurumu diyor. Türkiye’de yaşayanların yüzde 38.69 u köylerde yaşayanlar ve yoksulluk sınırının altında olanlardır diyor. Belki traktörümüzü, alet edevatımızı bir şekilde değiştiriyoruz ama hiç birimiz bu ülkenin refahından bu ülkenin gelişmelerinden arzu edilen payı alamıyoruz. Bugün tarımdaki yerimiz bugün dünyanın çok sayılı bir yerinde oturuyor. Dünyanın ilk 7 ekonomisi arasına girdik. Böylesine devasa bir gelişme oldu. Ama biz pay alamadık. Üretici oradaki gelişmeden istenilen miktarda pay alamadı. Aldık mı? İşte bunların alınması adına herkes üzerine düşeni yapacak. Öncelikle çiftçi kuruluşları, üretici kuruluşları bunu yapacak. Buralarda ezber bozmalısınız. buralarda mevcut sistemi alabora etmelisiniz. buraları değiştirmelisiniz. değiştirmeliyiz. Bu anlamda burada kooperatifin genel kurulunu yapıyorsunuz. Bakın Konya Kooperatifiyle ilgili rakamları size ben arz edeyim. Ben bu yıl Allah nasip etti fırsat doğdu değerli hemşehrilerimi ziyaret ettim. teravih namazına müteakip bir çok kasabada toplantı yapma fırsatı buldum. Orada değerli hemşehrilerimizin katkılarını, önerilerini dinleme fırsatı buldum. oralardan çok istifade ettim, çok faydalı oldu. Bu gezilerde değerli hemşehrilerimiz kooperatiften bahsetti, girdilerden bahsetti, faizden bahsetti. Ama ne olur Panagro’yu bitirin dedi bize.”
Paradan “Para Kazananları” Bitirdik
Üreticilerin desteklenmesi adına her türlü imkanları üreticiler lehine kullandıklarını anlatan ve özellikle temlik kredileri üzerinde duran Recep Konuk, bundan 10 yıl önce üreticilerin temlik kredilerini % 200-250 faizle kullandıklarını, geçen yıl ise tüm masraflar dahil kullanılan temlik kredisinin faizinin % 9 olduğunu vurgulayarak konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Benim hemşehrilerim geçen sene tüm masraflar dahil toplam %9 faizle temlik kredisi kullandı. % 200 neresi % 9 neresi. Nerelerden nerelere gelmişiz. Şimdi buradaki tefeciler kendine göre haklı arkadaş, biz tefecilerin ayağına bastık. İki kişinin alacağı yüksek mazot fiyatlarını bitirdik, bitti. Diğer taraftan da bize para satanlar, bizi parasıyla kullananlar, paradan para kazananlar var ya işte onları da bitirdik. Öyle değil mi? Paradan para kazananları da bitirdik. Herkes bu kurumun garantisinden, yetişmesinden, büyümesinden iftihar ediyor, onunla paralel yürüyor, onunla gurur duyuyor. Onunla seviniyor. Peki, kimler şikayetçi bu durumdan? Bu kurumu çiftlik gibi kullanamayanlar şikayetçi. Dün kullananlar yarında kullanmak isteyenler şikayet ediyor bizi. Ya sen niye fabrika yaptın diyor, fabrika senin neyine diyor. Gardaşım fabrika olmazsa, bu fabrikalar yapılmazsa bu milletin malını kim işleyecek Allah aşkına, kimle nereyi işleyeceksiniz?
Geçenlerde Seydişehir de kesecik kasabasında bir toplantı yaptık. Bir hemşehrim kalktı dedi ki, patatesin merkezinden geliyorum. Patates bugün Ödemiş’te 8-10 kuruş dedi. İyiki Seydibeyiniz var. Burada patates 38 kuruş 40 kuruş. Seydibey’deki tesisleri yapmazsanız, iyi işletemezseniz sizin de patatesin olacağı bu. İşte fabrikalar bunun için lazım. Fabrika olmazsa, kurulmazsa çareniz yok. Bu fabrikalar üretmezse, devreye girmezse üreticinin mağduriyeti durmaz. Hatırlayın geçen yıl yem fabrikamızda depolar doldu, ne oldu yem fiyatları hemen düştü. Fabrikalar var ki üreticinin malı para ediyor. Merak etmeyin daha çok fabrikalar kuracağız. Bakın şimdi Ayçiçek, kanola var. Konya Şeker, ne zaman fiyat verecek, ne zaman açıklayacak diyorlar. Konya Şeker olmasaydı şimdi siz fiyatlar ne olacaktı.”
50 Yıl Bu Kurumu Yönetmişler 1 Tane Fabrika Yapmamışlar
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, son zamanlarda ortaya bir mesajcıların türediğini ve yolladıkları yalan-yanlış, iftira dolu bilgilerle milletin kafasını bulandırmaya çalıştıklarını belirterek konuşmasında bu konuya şöyle değindi;“Bu mesajcılar var ya, aradığınız zaman çıkmıyor. Hani kaçakçılar var ya onlar gibi bunlarda. İşte onlar var ya onlar bu fabrikaları hazmedemiyor. Konya Şeker’deki gelişmeleri çekemiyorlar. Onlar burada sınır ötesinin figüranları. Ben onların ağa babaları ile uğraşıyorum kim bunlar. Bunlar figüran, alışmış yan gelip yatmaya. Arkadaşlar, bu adamlar 50 yıl bu kurumun başında kalmışlar. Biz 10 senede 28 tane fabrika yapmışsak, onların ataları niye 10 tane fabrika yapamamışlar. Aynı hesapla çalışmış olsalardı bugün Konya’ya 280 tane fabrika yapılmış olacaktı. Var mı ortada bir fabrika. Benim hakkımda davalar varmış. Olacak tabii. Bu hizmete talip olmuş insanların mutlaka davaları olacaktır. Bu adamlar benim hakkımda savcılığa 18 tane şikayette bulunmuşlar. Bunun 17 tanesi mahkemece gerek görülmeyerek reddedilmiş. 1 tanesini mahkemeye gerek görmüşler. Bütün hayatım boyunca benim hakkımda “Recep Konuk şu davadan mahkum oldu” diye 1 tane mahkeme kararı getiremezler.”
Üreticilerimiz Fabrikalarımızdan Verim Almaya Başladı
Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin 60.Olağan Mali Genel Kurulun son bölümünde konuşmasını yatırımlara ayıran ve 10 yılda 28 tesis yaptıklarını anlatan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, bu tesislerin tamamının üreticilerin yararına olan tesisler olduğunu ve bu tesislerden üreticilerimizin verim almaya, para kazanmaya başladıklarını belirterek konuşmasını şöyle tamamladı;
“Beta Tohum işleme inşallah sadece tohum işleme değil patatesin, kabuğundan yaprağından tohum üreteceğiz. Dünyanın en iyi teknolojilerini aldık, devreye gireceğiz. Dün küspeyi sokağa, çöpe dökerken bugün altın gibi satılıyor maşallah. Seralarımızda, bizim boşa giden buharımız heba olan yok olan buharımız bize para kazandırıyor. Hayvan çiftlikleri, damızlık çiftliklerimiz olacak vatandaşın yüksek verimli hayvanlara kavuşmasını sağlayacağız.
Sıvı şeker biliyorsunuz arkadaşlar birilerinin ayaklarına bastık. Arkadaşlar burada cirit atıyordu onun yerine çiftçinin sıvı şekeri girdi. Onların arkasında başka güçler varsa benim de ardımda çiftçim var. Biliyorsunuz patateste ülkemizin %25 piyasasına sahibiz. Bu sene % 50’sine çıkacağız. Biyogazı biliyorsunuz . Çuvalı dışarıdan satın alırken bundan sonra çuvalı biz kendimiz üretiyoruz. Patates, soğan halkası, kroket üretimi Seydibey’de devreye girdi. Arının yediği yemi yaptık. Doğal depolar yaptık, dağları delerek buna sahip olduk. Sıfır maliyet ile patates depoluyoruz.
Ayçiçek Avans Fiyatı 1400 Lira Olarak Açıklandı
Anlattıklarımızdan çok daha ötesini yapacağız. Et-Süt entegre tesisleri biliyorsunuz, Ham yağ fabrikamızla ilgili olarak fiyatı az önce 1400 lira avans fiyat olarak açıkladık. Günde bir ton yağ işleyecek bu fabrika. Anadolu’nun hem toprağı hem ahır, hem de ağılı iş bulacak. Bu etonal tesislerinde havaya giden gazdan da para kazanmaya başladık. Korige boru açılıyor devreye giriyor devam ediyor. Elektrik santralimiz bitti,10 tane Çumra’ya yetecek, 10 tane Seydişehir’e yetecek .
Ya başkan bizim otelde ne işimiz var diye düşünebilirsiniz. Bizim çiftçilerimizin, üreticilerimizin, araştırma yaptım büyük bir çoğunluğu eskilere gidiyor. Ve iyi yerlerde de yatmıyorlar. Adeta oralarda sağlığı için uğraşıyor. Herkesin 5 yıldızlı otellerde Allah nasip ederse Ilgın’da elin Hans’ı nasıl yatıyorsa Hans’tan parasını alacak, Hasan oraya parayı ödeyecek. Bizim sağlığımızda inşallah hep beraber düzgün olacak. Dikkat ederseniz bir şey dikkatinizi çekmiştir. Ben burada bir şey vaad etmedim ben sadece yaptıklarımı anlattım. Ben size daha önce yağ fabrikası kuracağımı söyledim mi? Patatesi söyledim mi? Etonol’ü söyledim mi? Bunlar ihtiyaçsa kurulur. Daha yeni fabrikalarımız olacak çokça olacak. Artık ilçelerimize kasabalarımıza da yöneleceğiz. Değerli hemşerilerim güzel bir laf var hep paylaştım sizinle de paylaşayım. Gevşemeyin diyor zannediyorum Al-i İmran suresi. “Gevşemeyin, üzülmeyin, eğer hakikaten inanıyorsanız muhakkak üstün olan sizsiniz” diyor.
Bir şey yapın yapamıyorsanız çekilin. Hiç değilse bizi yalan yanlış işlerle uğraştırmayın. Güzel bir söz daha var. “Bir işi bilen yapar, az bilen akıl verir, bilmeyen eleştirir, yapamayan da çamur atar.” Bakın değerli arkadaşlarım Anadolu’da yürüyüş başladı. Burada ciddi bir büyüme var. Bakın bugün Konya Şeker 1.2 milyar dolarlık yatırım yaptı. Bu dile kolay ya. Eski para ile 2 katrilyon 160 trilyondur.
Ben hepinize ilginize, alakanıza, gösterdiğiniz samimiyete, yüreğinize gönülden teşekkür ediyorum hepinizden Allah razı olsun.”