Haberler

Paylaş

Konuk Çiftçilerle Buluştu

18 Şubat 2009
Konya Şeker’in gerçekleştirdiği çiftçi bilgilendirme toplantılarına katılarak üreticilerle istişare ve meşverette bulunan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, ülke tarımının sürdürülebilirliğini devam ettirmek için yapılan yatırımları anlattı.

Ülke tarımının kalkınması ve tarımsal sanayinin geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirdiği birbirinden önemli dev yatırımlarla Konya Şeker’i, şeker sektörünün lideri ve öncüsü konumuna getiren Pankobirlik ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk,  yoğun temposuna rağmen çiftçilerle de buluşmayı sürdürüyor.

Konya Şeker’in gerçekleştirdiği çiftçi bilgilendirme toplantılarına katılarak üreticilerle istişare ve meşverette bulunan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, ülke tarımının sürdürülebilirliğini devam ettirmek için yapılan yatırımları anlattı ve bu yatırımların niçin yapıldığının çok iyi anlaşılması gerektiğini vurguladı.

Son yıllarda, Konya Şeker’in hızlı bir büyüme süreci içine girdiğini ve bunun da gerçekleştirilen yatırımlarla birlikte ekonomik tabloda da görüldüğünü söyleyen Recep Konuk, “Biz yatırım yapıyoruz. Çünkü bu ülkenin özellikle de ülke tarımının ve onun bel kemiğini oluşturan tarımsal sanayinin gelişmesi için yeni yatırımlara, yeni üretim alanlarına ihtiyaç var. Konya Şeker olarak, son yıllarda ülke ekonomisine ciddi anlamda katma değer sağlayan yatırımları gerçekleştirdik. Bu yatırımları yaparken de dikkat ettiğimiz en önemli konu ise tarımın sürdürülebilirliğine ve üreticilerin daha fazla üretim yapmalarına zemin hazırlamak olmuştur” dedi.

Konya Şeker’in bir yandan yatırım yaptığını, öte taraftan da üreticileri desteklediğini kaydeden Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, asıl mücadeleyi halk arasında NBŞ olarak bilinen nişasta bazlı şekerlere ve sentetik tatlandırıcılara karşı verdiklerini söyledi. Konuk, “Bugün, ülkemizde pancar tarımı ciddi anlamda tehlikeyle karşı karşıyadır. Bir yanda pancar tarımını yok etmek isteyenler, öte yanda ise doğal pancar şekerinin yerine sentetik tatlandırıcıları ülkemize sokmak isteyenler vardır. Biz bunlarla sizin adınıza mücadele veriyoruz. Pancar şekeri pazarını korumazsak, gıda sanayinin ihtiyaç duyduğu ürünleri üretmezsek ne sizler üretim yapabilirsiniz, ne de ürettiğiniz ürünler değer bulur. Biz bu tehlikenin farkında olduğumuz için sıvı şekeri ürettik. Bizim yaptığımız yatırım sayesinde pancar şekeri pazarı büyüdü. Dolayısıyla bu yatırımla şeker pancarı üretimi de garanti altına alındı. Biz bunu yapmadığımız takdirde, yani kendi pazarımızı korumak veya genişletmek için çaba harcamadığımız takdirde, hem tarımımızın, hem de sanayimizin ciddi yaralar alacağını biliyorduk. Ağaçlandırmadan, damla sulamaya, parmak patatesten şekerli mamullere, biyoetanolden yem üretimine yaptığımız her yatırımın temel amacı tarımsal üretimin sürdürülebilmesi içindir. Tarımsal üretimin değerlendirileceği yatırımlar yapılmazsa yani tarım sanayi entegrasyonu sağlanmazsa siz tarlada ne kadar emek sarf ederseniz edin bir gün üretemeyecek hale gelirsiniz. Ya da en azından ürettiğinizin karşılığını alamazsınız. Bu yüzden hem tarıma sahip çıkmak, hem de üretimin devam etmesini sağlamak herkesin görevi olmakla birlikte asıl itibarıyla bizim göstereceğimiz çaba ve stratejik yaklaşım tarımın geleceğini belirleyecektir” diye konuştu.

Üreticilerin sorunlarını çözme noktasında Konya Şeker’in üzerine düşen görevi fazlasıyla yerine getirdiğini, diğer fabrikalara kıyasla üreticilere ciddi anlamda ekonomik katkı verdiğini anlatan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker bünyesinde yeralan sıvı şeker, etanol, sert şekerleme, çikolata, yem, şekerli mamüller, hayvan kreşi gibi yatırımlarla birlikte ilçelerimizde bulunan damlama sulama, tohum işleme ve parmak patates fabrikalarını yapmalarının temel nedeninin üreticilerin daha fazla üretim yapmalarına imkan sağlamak olduğunu bir kez daha vurguladı.

Babalar "Kontorsüz" Kalmasın
Üreticilerle buluşmasında, dünyayı kasıp kavuran, küresel dünyanın bir parçası ülkemizin de kaçınılmaz olarak etkilendiği ekonomik krizin etkilerini yaşamın her alanında hissettirdiğini söyleyen Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, bu krizden en çok fakir fukaranın etkilendiğini söyledi. Konuk, kendisini çok etkileyen ve gittiği her yerde de anlattığını söylediği acı ama gerçek bir olayı şöyle dile getirdi;

“Vatani görevini yapan bir askerimiz evlerini arayarak telefona çıkan ablasına “Abla, babam beni arasın” demiş ve telefonu kapatmış. Babası “tamam” demiş ama aradan geçen zaman içinde oğlunu arayamamış. Derken, bir hafta sonra askerin şehit haberi gelmiş. Baba, oğlunun tabutu başında “Oğlum, ölmeden bir sesini duyamadım. Kontörüm yoktu o yüzden arayamadım seni yavrum, affet beni…” diye ağlıyordu. Kontör olmadığı için şehadete uğurladığı oğluyla konuşamayan bu baba, Aydın’lı bir çiftçiydi. ”

Bu olaydan çok etkilendiğini söyleyen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “Bizim asıl amacımız ülkemizde böyle acı olayların yaşanmamasıdır. Babaların kontörsüz kalmasını önlemektir. Ne acı değil mi arkadaşlar? Telefon kontörü olmadığı için askerdeki evladını arayamamak ve onun acı haberiyle yıkılmak. Bize düşen görev, el ele, yürek yüreğe vererek hep birlikte ülkemizde yaşanan bu acı olayların önüne geçmektir. Bu ülkenin hiçbir Annesini, babasını ve evladını birbirlerine karşı vazifelerini yerine getirmede kontöre muhtaç bırakmamaktır. Çalışıp, üretip hala kontöre muhtaç babaların olması bu ülkenin ayıbıdır. Bu yüzden de çok çalışmalıyız, üretmeliyiz ve kimseye muhtaç olmadan yaşamalıyız. Biz, işte bu yüzden Konya Şeker olarak tarımsal sanayi yatırımlarına ağırlık veriyoruz ve bu yüzden tarıma önem veriyoruz” dedi.

Üreticilerle buluşmasını dün olduğu gibi bugün ve yarında devam ettireceğini belirten Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’un anlattığı olay üreticileri de bir hayli duygulandırdı.

Konuk’un yaklaşık bir ay boyunca gruplar halinde çiftçilerle buluşması oldukça hareketli ve renkli geçerken, toplantıların devam edeceği vurgulandı. Genel Başkan Konuk’un sözlerini sık sık alkışlarla kesen çiftçiler, Konuk’a beklentilerini ve taleplerini doğrudan iletirken, kendilerine sahip çıkılmasından duydukları memnuniyeti teşekkür konuşmalarıyla dile getirdiler.