Kanola üretimi Konya Ovasının Gelişmesinde Tarihe Geçecektir
30 Haziran 2008
Tarımın sürdürülebilirliğini sağlamak ve üreticileri alternatif tarım ürünlerine yönlendirmek amacıyla AR-GE çalışmalarına büyük önem veren Konya Şeker, bu yıl ilk kez üreticilerle birlikte sözleşmeli Kanola üretimini yaptı ve hasadını da gerçekleştirdi.
Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk ile üreticilerin katıldığı Tömek Köyü’ndeki kanola hasadında birim alandan alınan verim ve kanolanın içerisinde bulunan yağ oranının yüksek olması ülkemizin geleceği adına sevinçle karşılandı.
Kanola hasadının yapılmasını yerinde inceleyen ve zaman zaman biçerdöverin üzerine çıkarak hasadı gerçekleştiren Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “Konyamızın önümüzdeki yıllarda sık sık kullanacağı ve yaşayacağı erken bir bayramı bugün hep birlikte yaşıyoruz. Kanola ve Aspir’de özellikle Orta Anadolu’nun üretime katılması ve destek vermesi hepimizin çok arzu ettiği bir gelişmedir. Bugüne kadar kanola üretimi laboratuar ve deneme ortamlarında yapıldı. Ama çok şükür 4.yılın sonunda çalışmalarımızı ve deneme üretimlerimizi sözleşmeli ekimle üreticilerimizle birlikte artık arazide yapıyoruz” dedi.
Kanola ve Aspir gibi alternatif tarım ürünlerinin ülkemizde yeterince üretilemediğine dikkat çeken Recep Konuk, ülkemizdeki yağlık bitkilerin ithal edilmek suretiyle temin edildiğini kaydetti. Pankobirlik Genel Başkanı Konuk, bu tür bitkilerin Konya Şeker bünyesinde bulunan AR-GE Müdürlüğü tarafından uzun süren deneme çalışmaları sonunda özellikle Konya Ovası’nın toprak yapısı ve iklim özelliklerine uygun çeşitlerinin başarıyla sonuçlandırıldığını söyledi.
Tömek Köyü’nde gerçekleştirilen sözleşmeli ekim sonucu yapılan kanola hasadında birim alandan alınan verimin yüksek olmasının sevindirici olduğunu vurgulayan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “Bugün gelinen nokta hepimizi mutlu etmiştir. Birim alandan alınan verim, kanola içinde bulunan yağ oranı ve yağın içindeki asit itibariyle dünya değerlerini zorlamış ve hatta onun önüne geçmiştir. Bugün çok mutlu bir günümüzdür. Bu ürün ülkemizin ve insanlığın önünü açmada, Konya gibi devasa bir ovanın geleceğinde en önemli bir ürün olarak tarihe geçecektir. Kanola üretiminin öncelikle ülkemize, tüm insanlığa ve Konyamıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.
Bilindiği üzere, Konya Şeker bünyesinde kurulan AR-GE Müdürlüğü son yıllarda alternatif tarım ürünlerine büyük önem vermiş ve Kanola, Aspir, Şikori, Yağlık Keten, Kostorbin, Tatlı Sorgum, Yer Bademi gibi ürünlerin deneme üretimlerini başarıyla gerçekleştirmiş ve bu yıl ilk kez üreticilere sözleşmeli kanola üretimi yaptırmıştı. Bu arada, önümüzdeki yıllarda da diğer ürünlerin üreticilere sözleşmeli ekiminin yaptırılacağı belirtildi.