Haberler

Paylaş

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Üyeleri ve Yöneticileri Türkiye’nin 34. Büyük Sanayi Devi Konya Şeker’i Gezdiler

09 Aralık 2011
Konya Şeker’in yatırımlarından birisi olan Panplast Damla Sulama Sistemleri Tesisleri’nin üretimini yaptığı sulama borularıyla da suyun rantabl kullanımının sağlandığını bildirdi. Pazarlama stratejisine değinen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, bundan 10 yıl önce Konya Şeker’in pazarlama gibi bir derdinin olmadığını ve sadece üretim yaptığını belirterek, “Biz göreve geldikten sonra üretimini hızlandırdığımız katma değerli ürünlerin pazarlanması sorunu ortaya çıktı.”

Türkiye’nin en büyük sanayi devleri sıralamasında 34. Olan Konya Şeker, İSO 500 Anketini düzenleyen İstanbul Sanayi Odası(İSO)’nın Meclis üyeleri ve yöneticilerini Çumra Şeker Kampüsü’nde misafir etti.

Her yıl üretimden yaptıkları satışlara göre Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarını yaptığı anket çalışmasıyla ilk 500 ve ikinci 500 sanayi devi olarak sıralayan İstanbul Sanayi Odası, Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük ve Meclis Başkanı Erdal Bahçıvan ile birlikte Meclis üyelerinden oluşan 85 kişilik bir heyeti ile Konya Şeker’e ait Çumra Şeker Kampüsü’nü ziyaret etti. Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’un ev sahipliğinde ve nezaretinde kampusta bulunan yatırımları ve tesisleri yerinde gören İSO heyeti, Konya Şeker’in Anadolu’da gerçekleştirdiği yatırımlardan etkilendiklerini ve sanayi yatırımlarının Anadolu’ya yapılmasından ve Anadolu Sanayisinin gelişmesinden dolayı büyük mutluluk duyduklarını söylediler.

Çumra Şeker Kampüsü’nde bulunan Çikolata, Yem, Biyoetanol, Sıvı Şeker, Sert Şeker, Paketli Şeker, Küspe Kurutma Tesisleri ile seraları yerinde gören İSO heyeti, daha sonra Konya Şeker’in tanıtım filmini izledi. Tanıtım filminin izlenmesinin ardından Meclis üyeleri, Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’a su sorununun nasıl çözüldüğü, Konya Şeker’in pazarlama stratejisi, şeker lobisi ile nasıl mücadele edildiği, istihdam, üretim tesislerinin kapasitesi, yeni yatırımlar ve sektör ile ilgili sorularını yönelttiler.

Meclis üyelerinden gelen soruları tek tek cevaplayan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, İstanbul Sanayi Odası’nın değerli başkanı, Meclis Başkanı ve Meclis üyelerini Konya Şeker’de ağırlamaktan dolayı çok mutlu olduklarını belirterek başladığı konuşmasına su sorunuyla başladı. Su ile ilgili sorunun ülkenin çok önemli sorunlarının başında geldiğini ancak, susuz tarımın da mümkün olmadığını vurgulayan Recep Konuk, pancarın dışındaki ürünlerin de sulu tarımla yapıldığını söyledi.

Konuk, Konya Ovası’nda 2 milyon hektar tarım arazisi bulunduğunu, ancak tarım yapacaksanız mutlaka suya ihtiyacınızın olduğunu ve burada önemli olanın suyun rantabl ve verimli kullanılmasının olduğunu belirterek, bunun temellerinin Konya Ovası’nda atıldığını ve vahşi sulamanın terkedilip modern sulamaya geçildiğini söyledi. Konuk, suyla ilgili soruna yönelik şunları söyledi; “Dünyanın neresine giderseniz gidin eğer gıda gündemde ise hemen paralelinde Konya Ovası akla gelir. Çünkü yarınlarda burası çok lazım. Ben sayın başbakanımız ile küçük bir görüşmeyi size aktarmak istiyorum. Konya’da suyla ilgili sıkıntıları biz geçmiş dönemlerde çok fazla dillendirdik. Sayın başbakanımız bana sordu: “başkanım nedir mesele, Niye bu kadar üzerine gittiniz ?” diye. Ben şöyle bir örnek verdim. Hakikaten bu dünyanın birçok yerinde görünür ve yaşanır. Gıda ve gelecek konuşuluyorsa söz mutlaka Konya Ovası’ndan açılır, Konya Ovası mutlaka gündeme gelir. Dedim ki bugün petrolün üretildiği Arap ülkelerinin yoğunlukta bulunduğu yerde körfez ülkelerinde petrol üretiliyor. Bu ülkeler biz petrol üretmiyoruz diyebilirler mi? Diyemezler. Niye? Onlar üretiyor, katma değerini alıyor bu dünya insanının ortak malıdır. Üretmek zorundalar. Biz üretmiyoruz diyemezler. Üretmezsek ne olur derlerse, çekil biz üretiriz derler. Konya Ovasının durumu da bunun gibidir. Dünyanın geleceğinde iki sektör çok önemli, enerji ve gıda. Ancak özellikle gıda stratejik önemde. Dünyanın en önemli tarımsal üretim havzalarından bir Konya Ovası. O nedenle, Konya Ovasında biz üretmezsek, üretebileceğimiz kadar üretmezsek, çekilin biz üretelim derler. Bunun için su lazım. Sayın Başbakanımıza su talebimizi naçizane bu örnek ile anlattım. Kendilerine üreticiler olarak şükranlarımızı sunuyoruz, hassasiyet gösterdiler, KOP Projesini hızlandırdılar ve Konya Ovası yüz yıllık rüyasını gerçekleştirmek üzere. Artık Akdeniz’e boşa akan 3 milyar metreküp suyun 1milyar metreküpü mavi tünel projesi ile Konya Ovası’na transfer dilecek ve Konya’daki su sorununun çok büyük bir kısmı halledilmiş olacak.”

Recep Konuk, Ovanın sulanması amacıyla yapımı süren Mavi Tünel Projesi’nin hızla devam ettiğini, Beyşehir Gölü ve Suğla Depolama bölgesinde bulunan suyla ovanın su ihtiyacının giderildiğini ifade ederek, Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, üretimin olmazsa olmazlarımız arasında bulunduğunu, ülkelerin üretimleri üzerinden birbirleriyle rekabet ettiğini belirterek, “Artık, Türkün şanlı bayrağını eskiden bizim söylediğimiz gibi başka ülkelere dikemiyorsunuz. Üreteceksiniz, rekabet edeceksiniz ve kaliteli ürünlerinizle o ülkelere gireceksiniz. İşte bugünün dünyasının fetih stratejisi, şanlı bayrağı dikmenin yeni şekli, pazarlarda kurduğunuz hâkimiyettir, made in Türkiye damgasıdır” diye konuştu.

Şeker pancarının doğal bir ürün olduğunu ve tatlandırıcılara karşın metabolizmadaki enziminin daha kolay olduğunu vurgulayan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, kendilerinin bulunduğu makam gereği tatlandırıcılara yönelik söylenecek sözlerin yanlış anlaşılacağını söyledi ve bununla ilgili kamuoyunda akademisyenlerin ciddi anlamda tartışmalarının bulunduğunu belirterek, “Obezite sorunu yaşayan Amerika bile doğal olan şeker pancarını kullanmaya, tatlandırıcılara yasak getirmeye başladı. Bunun da ülkemizde iyi anlaşılmaya başlandığını görüyoruz” diye konuştu.

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük ise konuşmasında, Konya Şeker’de bulunmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade ederek, “Öncelikle başkan beye çok teşekkür ediyorum. Konya benim yabancısı olmadığım bir il ve şeker sektörü de hiç yabancısı olmadığım bir sektör. Şeker fabrikalarını gezdim ama buradaki dünyanın en modern tesisidir. Çiftçiye yaptığınız, bölgeye yaptığınız hizmet çok önemli. Ama hepsinden önemlisi ülke ekonomisine hizmet yapıyorsunuz. Bunu hep beraber gördük. Sizin adınız çok sık duyuluyor, bilenler biliyor ama bunu görmek çok daha farklı, yaşamak çok daha farklı. Ben samimiyetle ülkem adına ülkemin bir ferdi olarak ortaya koyduğunuz başarı için teşekkür etmek istiyorum. Başarılarınızın da devamını diliyorum” dedi.