Haberler

Paylaş

Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Dirkse, Başkan Konuk’u ziyaret etti.

10 Şubat 2011
Konuk, Hollanda Büyükelçisi Dirkse'nin Konya Şeker'i ziyaretinde AB'ne mesaj verdi;

Başkan Konuk Hollanda Büyük Elçisini Misafir Etti

Konya Ovasının yaklaşık üçte biri oranındaki tarım arazisiyle dünyanın en önemli tarım ürünleri ihracatçısı ülkelerinden biri olan Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Jan-Paul Dirkse, Türk Tarımın Başkenti kabul edilen Konya’da, ülke tarımının ve tarımsal sanayimizin öncü kuruluşlarından Konya Şeker’i ziyaret ederek, Pankobirlik, AB Holding ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk’la makamında buluştu.

Aralarında Tarım Ataşesinin de yer aldığı ve elçilik yetkilileri ile uzmanlardan oluşan bir heyetle birlikte Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk’u makamında ziyaret eden Büyükelçi Dirkse, büyük ve gelişmiş bir kent olan Konya’nın, tarımsal üretim potansiyeli açısından da çok şanslı bir kent olduğunu söyledi. Konya’yı Türkiye’nin ve dünyanın önemli bir tarım havzası olması nedeniyle yakından takip ettiğini ve tarımsal sanayi kuruluşu olan Konya Şeker’i de yaptığı yatırımlar ve ülkesi ile de gerçekleştirdiği işbirlikleri nedeniyle tanıdığını belirten Büyükelçi Jan-Paul Dirkse, Hollanda ile Konya’nın benzer yanlarının olduğunu ve Konya ile Hollanda arasında tarımsal işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Konya Ovasının tarımsal üretim potansiyelinin değerlendirilmesinin hem Türkiye hem de İnsanlık açısından önemli olduğunu vurgulayan Dirkse, “Konya Şeker ile ülkemiz arasındaki işbirliğini geliştirmeyi arzuluyoruz” dedi.

Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Jan-Paul Dirkse’nin Konya Şeker’e yaptığı ziyareti anlamlı ve önemli bulduğunu belirten Pankobirlik, AB Holding ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk ise Türk Tarımının potansiyelini anlatmak için Hollanda’nın tarımda elde ettiği başarıyı çeşitli vesilelerle örnek gösterdiğini hatırlatarak, “Hollanda bütün tarımsal üretimini Konya’nın tarım arazisinin yaklaşık üçte birinde yapıyor. Toprak varlığı açısından sınırlı imkanlarına rağmen Hollanda Dünya’nın en önemli tarım ürünleri ihracatçısı konumunda. Türkiye’nin birkaç misli tarım ürünü ihracatı gerçekleştiriyor. Biz Konya Şeker olarak sadece laf olsun diye Hollanda’yı örnek göstermedik. Gittik inceledik. Hollanda’nın önemli tarımsal sanayi kuruluşları ile işbirlikleri gerçekleştirdik. Bilim ile tarım ve tarımsal sanayinin pratikte nasıl buluşturulduğunu, oradan ülke ekonomisine nasıl katma değer oluşturulduğunu gördük. Yani sadece tespit yapmak sorunları çözmüyor. Çözüm geliştirmek için çaba sarf etmek de gerekiyor. Bu ziyaret karşılıklı atılan bu adımların, işbirliği gayretlerinin daha da geliştirilmesine vesile olacaktır diye düşünüyorum. O nedenle Sayın Büyükelçi Dirkse’nin kurumumuzu ziyaretini önemli ve anlamlı buluyorum. Sayın Büyükelçi’nin belirttiği ve bizim de defaatle tekrarladığımız gibi, Konya Ovası hem Türkiye hem de insanlığın geleceği açısından önemli bir tarım havzasıdır. Bu önem sadece sahip olunan arazi genişliği ile de alakalı değildir. İklim özellikleri, tarım için son derece elverişli rakımı ve yetiştirilebilecek bitki türleri bakımından dünyanın en kıymeti tarım bölgelerinden biridir Konya. Mesela Türk tarım sektörünün rekabetçi yapısının güçlü olduğunun ispatı da Konya Ovasındadır. Özellikle şeker pancarı tarımında birim alanda alınan şeker veriminde AB ülkeleri ortalamasının üzerinde olduğumuzu söylemeliyim. Son yıllarda Konya’nın gelişen sanayisi ile birlikte tarımsal sanayisi de buna paralel tarımsal üretim hacmi de uluslararası camianın da dikkatini çekecek şekilde bir gelişim göstermektedir. Konya Türkiye’nin, Türkiye Avrupa ve Bölgenin parlayan yıldızıdır. Bu gelişme ve büyüme trendi, yeni işbirliklerine, yeni fırsatlara da uygun bir zemin hazırlamaktadır. Faaliyet alanı ağırlıklı olarak tarımsal sanayi olan bir üretici kuruluşu olarak, tarım sektörünü verimli ve katma değer üretecek şekilde organize etmiş Hollanda ile işbirliğine açığız. Bu işbirliğini geliştirmeyi arzularız. Bizim yapacağımız işbirliğinin de ülkemiz ile Hollanda arasındaki işbirliğine, dostluğa katkı vermesini isteriz.” dedi.

Hollanda ile Türkiye arasındaki ilişkinin 400 üncü yıllının 2012’de kutlanacağını hatırlatan Recep Konuk, “yaklaşık 4 asırdır bir birimizi tanıyoruz. İlişkilerimizde inişler çıkışlar oldu. Ancak Türkiye ile Hollanda hiçbir zaman ciddi sorunlar yaşamadı. Hollanda’da çalışan, Hollanda ekonomisine katkı veren vatandaşlarımız var. Bu vatandaşlarımızdan Konyalı olan hemşerilerimiz var ve bizim vatandaşlarımız ile sizin vatandaşlarınız aynı yerde yaşamayı, aynı amaç için çalışmayı başarıyorlar. Hollanda bize göre AB’nin önemli ve etkin bir ülkesi. Türkiye’nin de AET ile başlayan süreç de dahil edildiğinde AB’ye üyelik için yarım asrı aşkın bir süredir gösterdiği çaba ve kararlılık var. Türkiye bu süreçte AB’ye tam üyelik konusundaki samimiyet testini başarıyla geçeli bize göre çok oldu.  Şimdi samimiyetlerini ispatlama sırası Avrupalı dostlarımızda. Avrupalı dostlarımız şuna karar verecek, dar, kalıplarla ve tanımlamalarla sınırlarına hapsolmuş bir Avrupa mı? Vizyonu daha geniş, medeniyetlerin ittifakına açık bir Avrupa mı? Kültürlerin ve medeniyetlerin birbirinden tecrit edildiği Avrupa mı? İnanç ve ırk ayrımını ortadan kaldıran, zenginlik ve huzur ortak paydasını buluşma noktası kabul etmiş hümanist bir Avrupa mı? Biz vizyonu daha geniş bir AB’den yanayız. Yarım asırdır mevcut yaklaşımın değişmesini sabırla bekliyoruz.  Bugün ABD’li dostlarımızda AB üyesi birçok dost ülke de dünyadaki barış, güven ve istikrar için Türkiye’yi model ülke olarak gösteriyorlar. Demokrasisiyle, ekonomisiyle Türkiye’nin örnek alındığını da biliyoruz ve bunu önemsiyoruz. Ancak, AB üyesi dostlarımızın bir yandan dünya ve Avrupa’da istikrar ve güven için Türkiye’nin önemine vurgu yaparken, üyelik sürecini çeşitli bahanelerle sürekli ötelemesini, halledilebilecek küçük meseleleri müzakere etmekten kaçınmasını da anlayamıyoruz. Bölgesinin etkin gücü olan Türkiye ekonomik alanda da hızlı bir gelişim kaydetmektedir. Avrupalı dostlarımızın bu gelişimi gözden kaçırmış olabileceğini de düşünmüyoruz. AB’nin Avrupa medeniyeti ile bizim dahil olduğumuz medeniyet arasında Türkiye üzerinden bir köprü, sağlam bir köprü inşa etme şansı bugün için vardır ve o seçenek hala mevcuttur. Ancak bizde bir söz vardır, fazla naz aşık uzandırır. Türkiye için AB üyeliği bir vizyondur. Ancak Türkiye seçeneksiz bir ülke değildir. Avrupalı dostlarımıza Türkiye’nin merkez ülke konumunu tescilleyen gelişmeleri iyi okumalarını tavsiye ederim. Bugün yarın Türkiye’yi AB’ye alalım derlerse belki biz de o zaman hayır diyebiliriz” şeklinde konuşarak, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin biran önce hızlandırılması ve Hollanda’nın da dostluğunu göstererek sürece katkı vermesi gerektiğinin altını çizdi. Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Dirkse ise Konuk’un görüşlerini dikkatle dinleyip not alırken Türkiye’nin Avrupa için önemine vurgu yaptı.