Haberler

Paylaş

Dünyanın gözü Konya Şeker'in üzerinde

30 Nisan 2010
Dünyanın en modern teknolojilerini bünyesine katarak adını “örnek alınması gereken tesisler” diye duyuran Konya Şeker, değişik ülkelerinden gelen konukların ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Dünyanın en modern teknolojilerini bünyesine katarak adını “örnek alınması gereken tesisler” diye duyuran Konya Şeker, değişik ülkelerinden gelen konukların ilgi odağı olmaya devam ediyor. Ülke ekonomisine ve tarımsal sanayiye kazandırdığı devasa yatırımlarla dünyanın sayılı tarımsal kuruluşları arasında yerini olan Konya Şeker, bünyesinde bulundurduğu teknolojilerini de başta Amerika olmak üzere Avrupa ve Afrika ülkelerinden gelen konuklarla buluşturmayı sürdürüyor. Son olarak Polonyalı ve Sudanlı konuklarla üniversite öğrencilerini ağırlayan Konya Şeker, pek çok ülkenin tarımsal kuruluşlarına tarımsal sanayi alanında önderlik ve rehberlik yapıyor.

Konya Şeker’in gerçekleştirdiği yatırımları yerinde görmek üzere gelen Polonyalı ve Sudanlı heyetlerle de bir görüşme yapan Pankobirlik Genel Başkanı, Anadolu Birlik Holding ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, dünya devletleri tarafından Konya Şeker’in model olarak gösterilmesinin gurur verici olduğunu belirtti. Konuk, “Bizim amacımız, dünya tarımında ve tarımsal sanayide söz sahibi olmak ve ülkemizin adını tüm dünyaya duyurmaktır” dedi.



KONYA ŞEKERİ ÖRNEK ALACAĞIZ
Konya Şeker’in dünyanın en modern tesislerinden birisi olan Çumra Şeker başta olmak üzere Panplast, Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Entegre Tesisleri, Biyoetanol, Sıvı Şeker, Çikolata ve Sert Şeker tesislerini gezen Polonyalı heyet, Konya Şeker’in sosyal sorumluluk projelerinden birisi olan Hayvan Kreşi’ne de (Danabank) büyük ilgi gösterdiler.

Polonya’da üreticilerin % 95’ini temsil eden ve şeker pancarı yetiştiricilerinin 42 bölge birliğini bir araya getiren Polonya Pancar Üreticileri Milli Birliği (KZPBC) Yönetim Kurulu Başkanı Stanislaw Barnas ile 600 bin tonluk şeker üretimiyle Polonya’nın en büyük şeker üreticisi olan Krajowa Spolka Cukrowa SA. Yönetim Kurulu Başkanı Marcin Kulıckı’den oluşan Polonyalı heyet, Konya Şeker’in geliştirdiği modeli incelemek ve bu modeli kendi ülkelerinde de uygulamak üzere Türkiye’ye geldiklerini belirttiler.

Konya Şeker ve bağlı tesislerini gezerek yerinde gören ve tesislerle ilgili Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk’tan bilgi alan ve gezi sonrasında da bir değerlendirme yapan KSC SA  ve Polski Cukier Yönetim Kurulu Başkanı Marcin Kulıckı ile beraberindeki heyet, Konya Şeker’in dünyanın en modern tesislerinden birisi olduğunu ve böyle bir organizyonu Avrupa ülkelerinde bile görmediklerini ifade ettiler.

Marcin Kulıckı Konya Şeker’le ilgili değerlendirmesinde, “Avrupa Birliği de dahil olmak üzere gezdiğimiz bütün ülkelerdeki fabrikalar içinde şimdiye kadar gördüğümüz en mükemmel sistemi ve en mükemmel organizasyonu tanımış olduk. Biz ülkemizde de Konya Şeker modelini uygulamak istiyoruz. Polonya’da şu anda Hazine Müsteşarlığı elinde bulundurduğu şeker fabrikalarını özelleştirmek istiyor. Bunu da pancar üreticilerine ve çalışanlara vermek amacıyla bir çalışma yapıyor. Bizim burada asıl bulunma amacımız, Polonya’da bulunan çiftçilerin hayatlarını daha iyi hale getirmek için neler yapabileceğimizin örneklerini de görmüş olduk. Konya Şeker ve Pankobirlik’in bugüne kadar gerçekleştirdiği modeli ve organizasyonu nasıl yaptıklarını öğrenmek istedik. Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı sayın Recep Konuk’la bir araya gelmemizin asıl sebebi yapılan modelin nasıl başarıldığını yerinde görüp kendi ülkemizde de bu modeli hayata geçirmek olacaktır” dedi.SUDANLILARIN İLGİSİ PANPLAST’APolonyalı heyetin ardından Konya Şeker’i ziyarete gelen bir başka konuk heyet ise Sudanlılardan oluştu. Konya tarımını yakından tanımak istediklerini ve Konya Şeker ile gerçekleştirilen yatırımları görmek amacıyla ülkemize gelen Sudanlı heyet, özellikle pancar tarımı ve Panplast Sulama Sistemleri Tesisleri’ne büyük ilgi gösterdi.

Konya Şeker’i başarılı bir model olarak gördüklerini ve bu amaçla Konya’ya geldiklerini ifade eden Sudanlı heyet, Sudan’da kamış şekerinin yanı sıra şeker pancarı ekimini de yapmayı planladıklarını söylediler. Bu amaçla Sudan’da 500 bin dekarlık alanda pancar tarımı yapmak istediklerini belirten Sudanlı heyet, “Pankobirlik ve Konya Şeker pancar tarımı konusunda bizim istediğimiz bir modeli oluşturmuşlar. Bu modeli ve özellikle de pancar tarımını buradan öğrenmek istedik. Bize bu konuda katkıda bulunacak olan Pankobirlik Genel Başkanı sayın Recep Konuk’a şükranlarımızı sunuyoruz” diye konuştular.
Sudanlı heyet, Konya’nın çeşitli bölgelerindeki pancar ekim alanlarını gezdiler, pancar tarımının nasıl yapıldığını yerinde gördüler. Sudan’da da su konusunda büyük sıkıntı olduğunu dile getiren Sudanlı heyet, suyun daha verimli kullanılmasını sağlayan Konya Şeker’in Cihanbeyli ilçesinde hayata geçirdiği Panplast Sulama Sistemleri Tesisleri’ni de gezdiler.

Bu arada, Panplast Sulama Sistemleri Tesisleri’ni gezen Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü öğrencilerinden oluşan bir heyet, Panplast Tesisleri’ne teknik bir gezi yaptıklarını belirterek, sistemin nasıl işlediğini ve ülke tarımına sağladığı kazanımları yerinde görmeyi hedeflediklerini söylediler.