Çumralı Muhtarlar, Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Entegre Tesisleri’ni Gezdi
28 Mayıs 2012
Seydibey’de, Türkiye’nin ilk Nişasta Fabrikası kurulacak...
Dondurulmuş parmak patateste Türkiye’deki pazarın % 25’ini elinde bulunduran Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Entegre Tesisleri’nde yine bir ilk gerçekleştirilecek ve ülkemizde üretimi bulunmayan patates nişastası fabrikası kurulacak.
Çumra’nın mahalle ve köy muhtarlarının Seydibey Entegre Tesisleri’ne gerçekleştirdiği gezi sırasında, Patates Nişastası Fabrikası’nın kurulma çalışmalarına başlandığını bildiren Seydibey Entegre Tesisleri Genel Müdürü İlker İhsan Çabukol, Türkiye’de mısır ve buğdaydan üretilen nişasta fabrikalarının olduğunu ancak, patates nişastası fabrikasının bulunmadığını ve ülkemizdeki patates nişastalarının yurtdışından ithal edildiğini söyledi.
Türkiye’nin yıllık 30 bin ton patates nişastası ithal ettiğini ve bunun için de döviz ödendiğine dikkat çeken Çabukol, “Pankobirlik Genel Başkanımız sayın Recep Konuk’un önderliğinde başlattığımız yatırımlara yenilerini eklemek için çalışmalarımız sürüyor. Nişasta fabrikası da bu yatırımlarımızdan birisidir. Önümüzdeki yıl bu tesisleri bölgemize kazandıracağız ve bu tesisle birlikte % 100’lük kapasite artırımının yanında donuk sebze üretimini gerçekleştirecek tesisleri de hizmete açacağız” dedi.
Seydibey, İlk Günden Bu Yana % 100 Kapasite İle Çalışıyor
Çumralı mahalle ve köy muhtarlarını Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Entegre Tesisleri’ni gezdiren ve parmak patatesle, soğan halkası ve kroket üretimi hakkında Genel Müdür İlker İhsan Çabukol tarafından bilgi verildi. Seydibey’deki yatırımlar hakkında bilgi aldıktan sonra patates depolarını gezen Muhtarlar, Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’a yapmış olduğu yatırımlardan ötürü minnet ve şükran duygularını ilettiler ve yapılan hiçbir emeğin boşa gitmediğini, hepsinin de üreticiye birer hizmet olduğunu bir kez daha yerinde gözleriyle görmelerinin mutluluğunu yaşadıklarını söylediler.
Konya Şeker’in bünyesinde kurduğu Seydibey Tarımsal Ürünler İşleme Entegre Tesisi’nin dünyanın en son ve en modern teknoloji ile donatıldığını ve Türkiye’nin en büyük patates işleme tesisi olduğunu mahalle ve köy muhtarlarına anlatan Fabrika Genel Müdürü Çabukol, tesislerde “Pratiko” markası ile parmak patates üretimine başlandığını, soğan halkası ve patates kroketi üretiminin de yapıldığını söyledi.
Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Entegre Tesisleri Genel Müdürü İlker İhsan Çabukol, tesislerdeki üretimin 2009 yılında hizmet vermeye başladığını ve ilk yıl 12 bin ton olan hammadde alımının bugün 80-85 bin ton seviyelerine çıktığını söyledi. Çabukol, Seydibey Tesisleri’nin yapıldığı andan itibaren yüzde yüzlük kapasiteye ulaşmış ilk tesis olduklarını belirttiği konuşmasında şunları söyledi “Tesislerimizde dondurulmuş patates hattı ve kaplamalı ürünler ( patates kroket ve soğan halkası ) hattı mevcuttur. Seydibey fabrikası şu anda Türkiye’nin en büyük ve modern dondurulmuş parmak patates fabrikası olup, bu yılın sonunda mevcut kapasiteyi %100 artırmanın yanı sıra nişasta tesisi, donuk sebze tesisi kurarak Seydibey fabrikasını büyük bir donuk gıda komplesine dönüştürmektir. Çiftçilerimize sanayilik Bezelye, Ispanak, taze fasulye, tatlı mısır gibi sebzelerin deneme üretimleri yaptırılmaktadır. Olumlu sonuç alınması halinde 2013 ve daha sonraki yıllarda donuk sebze tesisi de Seydibey Entegre Tesisleri’mizde yatırımı gerçekleştirilecektir.
Genel Başkanımız sayın Recep Konuk’un önümüze koyduğu hedefimiz; bir işi yapmış olmak için değil, sektöre yön vermek ve söz sahibi olmak için çalışıyoruz.
Konya ve bölgesindeki patates ekiminin üreticilere de büyük gelir kapısı açtığını, üretimle birlikte bölgedeki münavebe ürünlerin sayısının arttığını anlatan İlker İhsan Çabukol sözlerini şöyle sürdürdü; “Mevcut şartlarda çiftçilerimiz alışılagelmiş tahıl ürünleri ve şeker pancarı ekiminin yanı sıra münavebe ürün olarak patates ekmeleri de sağlanmıştır. Üretilen patatesler piyasa fiyatlarının üzerinde bir fiyatla üreticilerimizden alınarak, Konya Şeker tarafından çiftçilerimize yeni bir gelir sağlanmıştır. Yeni yapılacak 2. hatla birlikte çiftçilerimizin patates üretiminden elde ettikleri gelirleri iki katına çıkmış olacaktır. Ayrıca donuk sebze hattının yatırımının tamamlanması ile çiftçilerimiz tahıl ürünleri, pancar, patates üretiminin yanı sıra bezelye, ıspanak, tatlı mısır, taze fasulye ve benzeri sebze üretimlerini de sanayi ürünü olarak üretmeye başlayacaklardır. Bu sayede yöre çiftçisi ürünlerini arazilerine planlı bir şekilde ekerek kaliteli ve daha çok ürün elde edecektir. Şeker pancarında olduğu gibi çiftçi yetiştirdiği ürünü pazarlama (Satamama) kaygısı taşımayacağı için daha çok üretecektir.”
Seydibey ziyaretinden mutlu bir şekilde ayrılan Çumra’nın mahalle ve köy muhtarlarından oluşan heyet, Konya-Seydişehir karayolu 45. Km. Erenkaya mevkiinde bulunan ve Konya Şeker tarafından yapılan patates doğal deposunu gezdiler. Ziyaretçiler,10 bin tonluk kapasiteye sahip olan ve depolama maliyetlerini aşağı çeken doğal patates deposunun oluşmasında büyük emeği bulunan başta Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk olmak üzere tüm çalışanlarına teşekkür ettiler.
Başkan Konuk’la Panagro’da Buluştular
Çumra’nın mahalle ve köy muhtarları Seydibey’den sonra yol Panagro Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi’ni de ziyaret ettiler ve burada Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’la bir süre görüştüler. Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Çumra’nın mahalle ve köy muhtarlarını tesislerde görmekten mutluluk duyduğunu belirterek, Et-Süt Gıda Kompleksi’nin, sahip olacağı teknolojik üstünlüklerin yanı sıra, üretim ve ürün kalitesiyle sektörün öncüsü olacağını, ülke genelinde taze et ihtiyacının yaklaşık yüzde 15'ini tek başına karşılayabilecek üretim kapasitesine ulaşacağını söyledi. Konuk, tesisin ve tesisin üretim sürecinin devreye girmesiyle ülkedeki hayvan varlığında hissedilir bir artışın da tetikleneceğini ifade etti ve üretimin arzu edilen seviyeye ulaşılmasıyla birlikte et ve süt ürünleri fiyatlarının konjonktüre göre dalgalanmayacağını açıkladı.
Tesislerin üretime başlamasıyla birlikte planlanan et ve süt temini organizasyonu sayesinde Türkiye'nin daha az hayvan ve daha az karkas et ithal edeceğini savunan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, şu ifadeleri kullandı; ''Panagro Et ve Süt Tesisleri’nin üretim organizasyonu; tarlaya atılan tohumla başlayıp, hasatla devam eden süreçle birlikte hayvan metabolizmasında süte, ete dönüştüğü, sütün sağılıp fabrikaya ulaştırıldığı, orada işlenip mamul ürüne ve o ürünün de tüketiciye ulaştırıldığı tüm üretim ve tüketim zincirini kapsıyor. Bu projenin içinde hayvancılığın geliştirilmesi var. Irk ıslahı ve verimli ırkların üreticiye kazandırılması var. En önemlisi de bölge hayvancılığı geliştirilirken ülke insanını ulaşılabilir fiyatlarla kaliteli sağlıklı ve doğallığından endişe etmeyeceği et ve süt ürünleri ile buluşturma hedefi var.''
Muhtarlar adına söz alan İzzetbey Mahallesi Muhtarı İsmail Toksöz ise bölgeye yapılan yatırımlardan dolayı Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’a teşekkür ettiklerini ve yatırımlardan gurur duyduklarını belirterek, Çumralı mahalle ve köy muhtarlarının Başkan Konuk’a olan desteklerinin devam edeceğini ifade etti.