Baklavacılar Derneği Onursal Başkanı Meşhur Güllüoğlu Baklavalarının Sahibi Nadir Güllü Konya Şeker’den Vazgeçemeyeceğini Söyledi
09 Aralık 2007
Merkezi İstanbul’da bulunan Mutfak Dostları Derneği Başkanı Sabah Gazetesi Yazarı Ahmet Örs ve beraberindeki kalabalık bir heyet Çumra Şeker Entegre Tesisleri’ni ziyaret ettiler.
Güllüoğlu Baklavaları’nın sahibi Nadir Güllü’nün de aralarında bulunduğu heyet, Çumra Şeker Entegre Tesisleri’nde üretimi yapılan ve Türkiye’de bir ilk olan Sıvı Şeker Fabrikası’nı özellikle gezerek, burada yapılan üretimi yerinde gördüler. Mutfak Dostları Derneği’nin dikkatini en çok pancardan elde edilen ve % 100 doğallık içeren Şeker Damlası çekti.
Çeşitli dergilerde ve gazetelerde tatlı tarifleri yazan yazarlarla, Türkiye’nin önde gelen otellerinde tatlı yapan tatlı ustalarının da bulunduğu heyet, Çumra Şeker Entegre Tesislerini inceledi. Çikolata ve sert şekerleme fabrikaları da büyük beğeni kazandı.
Tanıtım filminin izlendiği gezi sonrasında Konya Şeker’in çalışmalarının izlendiği tanıtım filminin ardından konuklara hitap eden PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk Ülkemizin özellikle şeker sanayi konusunda büyük gelişme sağladığını belirterek Konya Şeker’in dünya ile yarışır hale geldiğini söyledi.
Mutfak Dostları Derneği Başkanı aynı zamanda Sabah Gazetesi Yazarı da olan Ahmet Örs, Çumra Şeker Entegre Tesisleri’yle ilgili değerlendirmesinde ise şunları söyledi.
İnanın Şok Oldum
“Benim yaşıma gelmiş bir Türk vatandaşı, şeker fabrikası denildiğinde Cumhuriyetin ilk yıllarındaki sanayileşme çabası içinde yer alan belli başlı şeker fabrikalarını hatırlar. Bunlarla ilgili olarak da, daha sonra yayınlanmış haber ve röportajlarda, bu fabrikaların teknolojilerinin eskidiğini ve rantabl olmaktan çıkmış zarar eden kurumlar olduğunu duyar. Bu fabrikaların artık devrinin kapandığını ve bu yüzden de özelleştirilmesi gerektiği söylenir. Hep bu tür haber ve röportajlarla beynimiz yıkanmış hale geldik.
Konya’ya gelirken de böyle bir tesisle veya buna benzer bir tesislerle karşılaşacağımı düşünüyordum. Açıkçası fazla bir beklentim de yoktu. Çünkü kafamın arkasında hep bu olumsuz bilgiler vardı. Ama Çumra Şeker’e gelince uzay çağını geçmiş bir entegre tesisle karşılaştım.
Burasına şeker fabrikası demek bence doğru değil. Etanoldan seracılığa, hatta çikolatadan Hayvan Kreşi’ne varıncaya kadar hepsini gördüm. Sıvı şeker gibi pek çok alana girmiş ve girmeye devam eden, farklı alanlarda Türkiye’nin değerlerini ortaya çıkartacak ve yaşatacak eserlere imza atmaya hazırlanan son derece modern bir tesisle karşılaştım. İnanın gördüklerim karşısında şok oldum. Hiç beklemediğim mükemmel bir tesis ortaya konulmuş.”
Bir Türk Olarak Gurur Duydum
Türkiyi’nin ünlü baklavacıları arasında yer alan Güllüoğlu Baklavaları’nın sahibi Baklavacılar Derneği Onursal Başkanı Nadir Güllü ise değerlendirmesinde Konya Şeker ve yatırımlarına övgüler yağdırırken şunları söyledi.
“Bir Türk olarak çok büyük gurur duydum. Bir ülkenin mutfağı o ülkenin kültürünün parçasıdır. Ben kendim baklavacıyım. Baklava da bu ülkenin kültürünün bir parçasıdır. Baklavanın ana maddesi ise bizi yıllardır sıkıntıya sokan şekerdir. Her şeyi çok güzel temin ediyoruz ama bu şekere gelince sorun çıkıyordu eskiden.
Ama, bugün burayı gördükten sonra gönlüm rahat etti. Çünkü şekerde en ufak bir arıza olduğunda şekerleme yapıyor. Müşteri de bozuldu zannediyor. Halbuki şekerin cinsinden yada şeker fabrikalarının kaliteli şeker çıkartmmasından kaynaklanıyor bu sorunlar. Ancak Konya Şeker’i ve Çumra Şeker Entegre Tesisleri’ni gördükten sonra artık gönlüm rahat. Zaten methini de son bir iki yıldır duymaya başlamıştım.
Daha önce şekere güvenemediğimiz için şekerlenmesin diye baklavanın şerbetine limon suyu damlatırdık. Bu da dolayısıyla baklavanın tadını değiştiriyordu. Artık bundan sonra böyle şeyler yapmamıza gerek kalmayacak. Çünkü bugün burada gördüklerimden sonra ben artık başka bir şeker kullanmam.
Başarı 3 yoldan geçer. Birincisi hmmaddenin iyisi. Zaten pancarında iyisi burada var. İkincisi işi iyi bilen ehil ustalar, onlarda burada mevcut. Bir de işi bilmek ve başında durmak geliyor. Bu konuda da çok ehil ve muktedir Recep Konuk bey var. Dolayısıyla burada her şey tamamlanmış ve ardından da başarı kendiliğinden gelmiş.
Bugün burada böyle bir tesisi gördükten sonra sadece Konya adına değil, ülkem adına gurur duydum. Bir Türk olarak, Türk mutfağının temsilcisi olarak teşekkür ediyorum. Buradaki kalite benim ürünümünde kalitesini artıracak. Artık Konya Şeker’den ve onun üretimini yaptığı ürünlerden vazgeçmeyeceğim.
Bizim gibi gıda işiyle uğraşanların kalitenin yanısıra özellikle hijyen olmasına ve temizliğine de büyük titizlik göstermesi gerekir. Burada her yerin pırıl pırıl olduğunu gördüm. Zaten bu da bu işyerindeki ciddiyeti ve disiplini gösterir. Çumra Şeker Entegre Tesisleri’nde büyük bir işletmecilik başarısı gördüm. Tekrar tekrar herkese teşekkür ediyorum.”
Mutfak Dostları Derneği Başkanı Ahmet Örs, proğramın sonunda PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk ve Konya Şeker Yöneticilerine başarılarından dolayı plaket verdi.